Helena er sjælden: Hun er 24 år og venter barn nummer to

I 40 år har der aldrig været så få førstegangsmødre under 25 år. Men på Stevns er det en anden sag.

- Jeg har altid drømt om at blive ung mor.

Sådan lyder det fra 24-årige Helena Kristensen, der sidder med Loui, hendes søn, i favnen.

Imens hun fortæller, ryger hendes hånd ned på maven, hvor endnu en lille baby er på vej til april.

- Generelt tror jeg, det er lidt tabubelagt at være ung mor, fordi der er et andet pres og en anden forventning til en, siger hun og fortsætter:

- Ældre kvinder kan selvfølgelig godt passe et barn, hvor unge mennesker skal vise det på en anden måde.

Helena Kristensen bor sammen med sin kæreste i et hus på Stevns. Hun er født og opvokset her, og hun har ingen planer om at flytte, fordi hun er glad for den ro, hun finder i kommunen, der ligger cirka en times kørsel i bil fra Rådhuspladsen i København.

Loui_ung på Stevns
Foto: Anne Hald Madsen TV 2 Lorry

Kan godt føle, der bliver kigget skævt

Hun er en atypisk mor i den forstand, at gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende er nærmere de 30 år end de 20 i de fleste kommuner i hovedstadsområdet.

På Stevns er sagen dog lidt en anden. 

Her får 16 procent af alle kvinder deres første barn, mens de er mellem 10 og 24 år. I andre kommuner i hovedstadsområdet som eksempelvis Frederiksberg og Dragør er de unge mødre stort set forsvundet og fylder kun et par procent. 

Helena Kristensen mener blandt andet, at det kan skyldes, at der er plads og ro til at få børn i kommunen, hvor der ikke mangler kvadratmeter. 

Hun har dog også mødt fordømmende blikke i supermarkedet, fordi hun er ung, føler hun:

- Jeg føler hurtigt, andre kan kigge især, når man kommer med et lille barn, og når de kan se, at man er gravid igen, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Jeg forestiller mig, de tænker: det var da hurtigt, man snart har fået to børn. Så kan jeg hurtigt føle, at det er forkert, og om man skulle have ventet med at få børn.

Herunder ses alderen for førstegangsfødende i TV 2 Lorry sendeområde: