Giv dine kridtsten fra Stevns Klint videre - skal bruges til verdensarven

Står du foran at skulle rive huset ned og indeholder det kridtsten, så er det ikke helt ligegyldigt, hvor bygningsaffaldet havner henne.

I løbet af 2020 skal Fonden Stevns Klint Besøgscenter i gang med at bygge det nye besøgscenter for verdensarven. 

Og her er ønsket, at en del af byggeriet gerne må ske med originale kridtsten fra Stevns Klint. Derfor opfordrer Stevns Kommune nu borgere til at donere sten til byggeriet.

- Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er stevnsboere, som ser en værdi i at give deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned, tilbage til verdensarven, siger Birgitte J.T.K. Nielsen, centerchef for Teknik & Miljø i Stevns Kommune, i en pressemeddelelse.

Det er tegnestuen Praksis Arkitekter, som skal opføre besøgscentret på vegne af Fonden Stevns Klint Besøgscenter, og de har et stort ønske om at bruge de 'rigtige' originale kridtsten, som er skåret ud af klinten.

Man må ikke skære nye sten, og derfor er Praksis Arkitekter afhængige af, at hjælpsomme borgere donerer deres kridtsten fra bygninger, der står til at blive revet ned.

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter.
Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter.
Foto: Praksis Arkitekter

Ikke alle kridtsten kan bruges

Stevns Kommune anslår, at der skal bruges cirka 2.300 kridtsten, hvilket svarer til cirka 50 paller med sten. Lige nu har kommunen samlet 10-12 paller med sten, så der er lang vej igen.

- Vi har en meget klar ambition om at udvikle hele verdensarvsområdet, herunder besøgscentret, på en bæredygtig måde. Derfor giver det utrolig god mening til selve bygningen at genbruge kridtsten fra præcis det helt særlige område i verden, vi skal formidle i besøgscentret, siger Birgitte J.T.K. Nielsen.

Det er kun sten fra beboelsesbygninger, som står for at skulle rives ned, der kan bruges. Det skyldes dels, at sten, som har ligget i bunker udenfor i lang tid ofte er for beskadigede, og at sten fra lader og staldbygninger gennem tiden har ophobet for mange affaldsstoffer og dårlige lugte.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

20_percent

playOplev i weekenden: Plant foråret frem

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere