Disse handelsbyer vil forsvinde i fremtiden

Nethandlen har ændret forbrugernes handelsmønstre, og nu mærkes konsekvensen: Handelsbyerne falder én for én.

Det ser sort ud for handelsbyerne.  

Sådan lyder en ny, dyster prognose lavet af den private virksomhed Institut for Centerplanlægning (ICP), der rådgiver myndigheder og private aktører om detailhandel.

quote Vi er et præmieeksempel på det, der sker i alle mindre byer. Kun få hårdføre butikker er tilbage. Vi er hammermeget på vej ned.

Tim Warner, formand for Store Heddinge Borger- og Handelstandsforening

Inden for de næste ti år vil halvdelen af de 109 såkaldte handelsbyer i Danmark dø ud, og i værste fald vil der om ti år være 29 handelsbyer tilbage i Danmark, skriver Politiken på baggrund af undersøgelsen fra ICP.

Her i TV 2 Lorrys område er der lige nu 26 handelsbyer. Det vil sige byer, der har butikker nok til at dække alle borgernes behov. 

Men hvis udviklingen inden for internethandel fortsætter, og vi bliver ved med at købe eksempelvis tøj og elektronik på nettet, så vil ti handelsbyer i hovedstadsområdet forsvinde inden 2030. Men det er kun i bedste fald.

For ifølge prognosen kan internethandlen komme til at udgøre halvdelen af vores indkøb, og så vil der i værste fald kun være otte handelsbyer tilbage i hovedstadsområdet i 2030.

Farum, Gilleleje, Helsinge, Stenløse, Frederiksværk, Frederikssund og Hørsholm er nogle af de handelsbyer, der vil forsvinde i 2030, hvis halvdelen af vores forbrug foregår på nettet.

Butiksdøden mærkes allerede nu

Store Heddinge på Stevns er en af de byer, der for alvor kan mærke butiksdøden allerede nu. Byens sidste skobutik er fortid for længst, det samme gælder elektronik- og legetøjsforretningen, og netop nu er der ophørsudsalg i Kop og Kande.

Det ærger Tim Warner, der formand for Store Heddinge Borger- og Handelstandsforening. 

- Vi er et præmieeksempel på det, der sker i alle mindre byer. Kun få hårdføre butikker er tilbage. Vi er hammermeget på vej ned, siger han til Politiken.

Eksempelvis var der for ikke så mange år siden tre banker i byen. Men nu er der ikke en eneste tilbage. 

Ifølge den Tim Warner er turen mod bunden uundgåelig. Den kan forsinkes, men ikke undgås, fordi byen efterhånden har mistet så mange af sine nøglebutikker, at folk nu tager andre steder hen og handler, eller køber ind på nettet.

Det kan Helene Vang Lauridsen fra Store Heddinge kun nikke genkendende til.

- Det er jo ikke alt Store Heddinge kan levere. Så en gang imellem er man nødt til at finde det på nettet, siger hun til TV 2 Lorry.