Borgere klagede over mørke veje: Så fik kommune en lys idé

Borgere i Stevns Kommune vil have lys i længere tid på vejene i de grå måneder.

I de grå måneder kan det være svært at orientere sig på vejene, og især hvis gadelygterne ikke lyser længe nok. Det er borgere på Stevns bekymret over, og de har derfor taget kontakt til kommunen. 

Stevns Kommune har den seneste tid oplevet, at flere borgere har henvendt sig til dem, fordi de gerne vil vide hvornår gadebelysning tændes og slukkes på vejene.

Årsagen er, at borgerne ikke føler sig trygge, når de færdes på de mørkelagte veje. 

Thomas Bahnsen Jensen, der er leder af Vej og Materielgård hos Stevns Kommune, fortæller, at det er et tilbagevendende problem, som de møder hvert år ved denne årstid.

Problemet opstår, når tusmørket begynder, og det er kraftigt overskyet, da det så bliver ekstra mørkt, og svært at orientere sig på vejene.

quote Det er en form for service fra kommunen at ændre slukke- og tændetiden på gadelyset.

Thomas Bahnsen Jensen

Men nu har kommunen lyttet til de bekymrede borgere og gjort noget ved problemet. 

- Det er en kombination af sikkerhed og tryghed, som vi ønsker at give borgerne i kommunen, især når vejret er, som det er nu. Det er en form for service fra kommunen at ændre slukke- og tændetiden på gadelyset, fortæller Thomas Bahnsen Jensen til TV 2 Lorry.

Borgerne mangler lys på vejen

Selve lysstyringen i kommunen kører efter en astronomisk kalender, hvilket vil sige, at lyset tænder og slukker ud fra solop- og nedgang.

Det er blandt andet gadelamperne her på torvet i Store Heddinge, der nu tændes lidt tidligere om aftenen. 
Det er blandt andet gadelamperne her på torvet i Store Heddinge, der nu tændes lidt tidligere om aftenen. 
Foto: Google maps - Street View

Kommunen har været i dialog med SEAS, som styrer deres lygtetændingstider, og sammen med dem er de blevet enige om at prøve at justere tidspunktet for tænd og sluk.

quote Det er et værktøj, som vi er blevet opmærksomme på, vi kan bruge. Og når tidsjusteringen er ens i plus og minus, så er det omkostningsfrit.

Thomas Bahnsen Jensen

Det vil altså betyde, at med den nye indstilling, bliver lyset slukket 15 minutter før solopgang, og de minutter bliver i stedet rykket, så lyset tænder 15 minutter tidligere om aftenen.

- Det er et værktøj, som vi er blevet opmærksomme på, vi kan bruge. Og når tidsjusteringen er ens i plus og minus, så er det omkostningsfrit, fortæller Thomas Bahnsen Jensen.

Problemet blev løst hurtigt

Lyset slukkes derfor 15 minutter før astronomisk solopgang, og lyset tændes 15 minutter efter astronomisk solnedgang.

Stevns Kommune gør dog opmærksom på, at slukke- og tændetider flytter sig et par minutter hver dag, da de følger solopgang og solnedgang.

- Hvis ikke ændringen giver uforudsete problemer, så tænker jeg, at vi holder fast i den, og så kan vi måske på andre tider af året foretage andre justeringer, fortæller han.

Det har været muligt for Stevns Kommune at ændre det hurtigt, da det ikke omhandler nogen større sag, og økonomien forbliver den samme.

Så nu går trafikanterne på Stevns altså en lysere tid i møde - på mere end én måde. 

Det er ikke kun på Stevns trafikanterne føler sig utrygge i mørket. Vejdirektoratet har valgt at slukke en del af belysningen på motorvejene. Og dét er et stort problem. Se mere i videoen herunder. 

Alt tyder på, at bilisterne skal regne med, at Vejdirektoratet ikke ændrer på spareplanen.