Borgere i massiv protest mod boligbyggeri i naturskønt område

Lokal byggematador vil udstykke sin grund for at bygge boliger klos op ad et naturskønt område. Men byggeplanerne møder stor modstand fra borgere. Nu forsøger de at lægge pres på politikerne.

Protesterne mod et boligbyggeri i et naturskønt område på Stevns vokser og vokser.

Torsdag aften kulminerede det i et fakkeltog foran Strøby Hallen, hvor kommunalbestyrelsen holdt møde og skulle tage stilling til de omstridte byggeplaner.

Helt konkret drejer byggeplanerne sig om cirka 50 ældrevenlige boliger på et privatejet landzoneareal, der ligger tæt på det naturskønne område Tryggevælde Ådal vest for Strøby Egede.

quote Den skal bare stoppes nu, og de her planer skal lægges i graven.

Anita Schleef, talsperson for foreningen Tryggevælde- og Stevns Ådals Bevarelse

Grunden er ejet af en borger, som vil udstykke sin jord, og han har sammen med et byggefirma søgt om at bygge de mange boliger.

Luftfoto af Tryggevælde Ådal.
Luftfoto af Tryggevælde Ådal.
Foto: TV 2 Lorry

Men en stor gruppe borgere i området forholder sig yderst skeptisk til byggeplanerne.

De er bekymrede for naturen og dyrelivet i området, klimasikring og Tryggevælde Å, der ofte går over sine bredder.

Vil have byggeplanerne lagt i graven

Derfor har borgerne mobiliseret sig i en lokal borgergruppe, og gennem den seneste tid har de forsøgt at lægge pres på kommunen for at få byggeriet stoppet.

- Vi drømmer om, at de træffer en beslutning om, at denne her lokalplansigangsættelse ikke kommer til at ske. Den skal bare stoppes nu, og de her planer skal lægges i graven og ikke snakkes om mere, siger Anita Schleef, talsperson for foreningen Tryggevælde- og Stevns Ådals Bevarelse, til TV 2 Lorry.

Sammen med flere andre modstandere var hun torsdag eftermiddag troppet op foran Strøby Hallen, hvor man holdt et fakkeltog og afleverede 1316 indsamlede underskifter mod byggeriet til Stevns' borgmester.

Her afleverer Anita Schleef (tv.) 1300 indsamlede underskrifter mod byggeplanerne til borgmester Anette Mortensen.
Her afleverer Anita Schleef (tv.) 1300 indsamlede underskrifter mod byggeplanerne til borgmester Anette Mortensen.
Foto: TV 2 Lorry

En af dem, der havde skrevet under, er Rasmus Lynge, der selv bor ned til ådalen.  

- Jeg har haft vandskade to gange i træk. Så jeg er bekymret for, at det byggeri, som eventuelt skal foregå, kan få vandskaderne til at udvikle sig yderligere, fordi området ikke kan absorbere regnvand i fremtiden, siger han til TV 2 Lorry.

Vil placere stort regnvandsbassin

I forbindelse med byggeret ønsker forsyningsvirksomheden Klar Forsyning A/S at placere et regnvandsbassin i området til afledning af overfladevand fra en del af Strøby Egede. Men til trods for det møder byggeriet stadig modstand.

- Når der er lavet nogle overordnede lokalplaner for et område, så skal man som borger kunne vide, hvad man som udgangspunkt kan regne med, og at det ikke hele tiden bliver lavet om, siger beboer Dorthe Winberg.

Også beboer Inge Ambus er stærkt kritisk.

- Problemet er, at det er klos op ad et habitatområde, og man skal have kloaker ned, og vi har i forvejen en grundvandsstand, der er meget høj. Vi ved, det bliver oversvømmet, siger hun.

Borgmester: Enhver skal kunne få en sag afprøvet

Stevns borgmester Anette Mortensen (V) sagde før aftenens møde til TV 2 Lorry, at de mere end 1300 underskrifter mod byggeriet gør indtryk.

- Men jeg har den holdning, at sager skal behandles demokratisk, så enhver, der har en sag, de gerne vil have afprøvet, kan få den undersøgt nærmere, siger hun.

Aftenens møde endte med, at kommunalbestyrelsen sendte sagen tilbage Plan, Teknik og Miljøudvalget, hvor den skal genbehandles på et kommende møde.

Der er dermed endnu ikke sat punktum for, hvad der kommer til at ske med de omstridte byggeplaner.

- Så kan forvaltningen arbejde med sagen og finde ud af, om det overhovedet er noget, der har gang på jord, siger borgmester Anette Mortensen.