Få historien bag de særlige steder - ny serie på Lorry

I serien STEDER kan du komme med rundt til steder i Lorryland, der har en helt særlig historie.

Jeg hedder Morten Bisgaard, - jeg er fotograf og tilrettelægger hos TV 2 Lorry, og så elsker jeg historie. Jeg har sat mig for at finde de steder i Lorryland, som man typisk bare kører forbi – uden at kende historien bag. Med serien STEDER stopper jeg op og taler med dem, der kender historien bedst. Interessen for Lorrylands historiske steder har bragt mig rundt i store dele regionen. Lige fra Gilleleje til Skibby og Frederiksberg.

Stederne

I første afsnit af serien tager jeg i Tivoli for at gå en tur i SMØGEN. Her fortæller Tivolihistoriker Ellen Dahl om to ikoniske forlystelser, hvoraf den ene har en sprængfarlig historie.

Se første afsnit her:

Allerede i sommer lagde jeg ud med at besøge Selsø Slot. Her blev jeg taget pænt imod af museumsleder Elisabeth Holm Nielsen, der gav mig en rundtur på den fantastiske gamle herregård ud til Roskilde Fjord. Herregården har været ubeboet siden 1829.

I sommer besøgte jeg også et andet spændende sted. Møstings Hus hedder det og ligger klos op ad Frederiksberg Have og tæt ved Frederiksberg Rådhus. Her har den fine gamle sommerbolig dog ikke altid ligget. Kristine Frahm som er udstillingsinspektør fortalte mig mange spændende historier omkring huset og hun gav mig også svar på, hvorfor huset ligger dér, hvor det ligger i dag.

Efteråret kom. Sommeren var ovre. Nye steder skulle besøges.

Turen gik til Gilleleje. Her blev jeg taget pænt imod af Fyrekspert Else Djurhus, som ved alt om Nakkehoved Fyr. Det var Struensee der i sin tid nåede at beslutte, at der skulle opføres to fyr; Østre og Vestre Fyr. Begge fyr står den dag i dag. Dog er det kun Vestre fyr der stadig er i brug. Der var også en fyrmester der gjorde sin del til, at området blev til et yndet udflugtsmål for de kongelige.

Videre til Hillerød, hvor jeg blev mødt af museumsinspektør Susan Johnsen. Hun tog mig ind i historien om Æbelholt Kloster. Et kloster der i mange årtier var glemt. Lige indtil en ihærdig læge flyttede til egnen og begyndte at lede. Ved hjælp af lokale beboere fandt han resterne af Æbelholt Kloster og en tilhørende stor gravplads.

Er du også vild med historie, så håber jeg, at du vil dykke ned i serien STEDER her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere