Stine spørger: Hvorfor skriver medierne åbent omkring våbenleverancer?

Vi på TV 2 Lorry har fortalt om, hvordan Forsvaret bruger et område i Køge Havn til at skibe materiel ud til vores allierede i NATO. Er det klogt?, spørger Stine fra Nørrebro.


Når man går tur på havnen i Køge, kan man blive mødt af et skilt, hvor der står Adgang forbudt - Militært område. 

Forsvaret har i denne uge brugt området til at samle og afskibe køretøjer og materiel.

Forsvaret oplyser til TV 2 Lorry, at der er er tale om køretøjer og materiel, som skal afsendes til Estland i forbindelse med det planlagte og kommende danske bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværelse.

Det skrev vi om i mandags:

Åbenheden undrer Stine fra Nørrebro, så hun har skrevet til os gennem Spørg Os:

- Hvorfor skriver medierne åbent omkring de våbenleverancer, vi er i gang med i Køge havn, som skal til Ukraine?

I sætter ligefrem datoer på sejlads og fragt af det køretøj og materiel, der skal til Estland og NATO. Det virker ikke så gennemtænkt i forhold til, at Rusland nemt kan følge med og agere på det, skriver Stine.

Midt- og Vestsjællands Politis illustration til pressen af, hvilken del af Køge havn, Forsvaret har spærret midlertidigt af.
Midt- og Vestsjællands Politis illustration til pressen af, hvilken del af Køge havn, Forsvaret har spærret midlertidigt af.
Foto: Midt- og Vestsjællands Politi - pressefoto

Ikke hemmeligt

Vi kan sagtens følge, hvad Stine skriver, så her kommer vores overvejelser om, hvorfor vi har fortalt om det afspærrede område og formålet med det:

For det første:
Folk opdager, når et offentligt tilgængeligt område pludselig spærres af som militært område - ikke mindst i en tid med krig lige rundt om hjørnet fra os.

- Det vil givetvis skabe en masse diskussion og utryghed, hvis folk ikke ved, hvad området skal bruges til og hvor længe, siger Jesper Friis, der er nyhedschef på TV 2 Lorry.

Området vil efter planen være afspærret for offentligheden indtil midnat fredag.
Området vil efter planen være afspærret for offentligheden indtil midnat fredag.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

For det andet
Politiet og Forsvaret  har selv valgt at være åbne omkring, hvad der foregår.

- Både Statsministeren og Forsvarsministeren har meldt offentligt ud, at Danmark, på grund af den russiske aggression i Ukraine, vil bidrage med at styrke NATO i Baltikum, siger Jesper Friis. 

- Det er altså ikke nogen hemmelighed – og da det netop er af ’afskrækkende’ grunde, at vi bridrager militært, kan det oven i købet give mening, at netop russerne kan se, at vi reelt øger tilstedeværelsen i Baltikum. Så det ikke bare er noget vi siger, det er noget vi gør, siger Jesper Friis. 

- Oveni ville det være fuldstændig uhørt, hvis russerne skulle forhindre det ved at stoppe udskibningen, mener han.

Dette er et af vores Hurtige Svar

Slutter ved midnat

Området vil i denne omgang være afspærret for offentligheden og sikret af Forsvaret frem til fredag den 4. marts kl. 23.59.

Tak til Stine for spørgsmålet!
Find mere om
Hvad undrer du dig over?

Seneste Spørg Os artikler