SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Statens Serum Institut varsler et efterår og en vinter med stigende coronasmitte. Direktør Henrik Ullum anbefaler, at vi husker de gode vaner fra de seneste år.

Løvfald, løbenæse og lettere til smitte.

Efteråret er ovre, og nu har kong vinter efterhånden fået godt tag i lille Danmark.

O den kølige årstid, som de seneste to år budt på en stigning i antallet af coronasmittede, ser ud til igen at involvere et stigende smittetryk, advarer Statens Serum Institut.

- Vi forventer, at smitten stiger over efteråret og vinteren. Hvornår og hvor slemt det bliver, afhænger dog særligt af, hvornår en ny variant rammer os.

Det fortæller Henrik Ullum, der er administrerende direktør for Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

- Når det bliver koldt og mørkt, og vi søger indenfor, så stiger smitten, og den kan mutere med nye bekymringsvarianter, forklarer han og fortsætter:

- Som enkeltpersoner og samfund skal vi gøre, hvad vi kan for at minimere smitten. Særligt vigtigt er det at vi undgår at smitte de ældre og sårbare. Her er det vigtigt at undgå kontakt hvis man har mistanke om at være smittet, for eksempel hvis man har symptomer.

For at komme bedst muligt ud af vinterhalvåret, mener Henrik Ullum og Statens Serum Institut derfor, at det er en god idé at huske på vanerne fra de sidste to år. 

quote Vi forventer, at smitten stiger over efteråret og vinteren. Hvornår og hvor slemt det bliver, afhænger dog særligt af, hvornår en ny variant rammer os

Henrik Ullum, administrerende direktør for Statens Serum Institut

- Størstedelen af smitten sker via små dråber i vores udåndingsluft, og en mindre del sker gennem berøring. Derfor er det dog stadig en god ide at mindske smitte på overflader og spritte af, forklarer han og fortsætter:

- Der er også mange andre infektioner, der spredes gennem berøring. De gode vaner med at holde hænderne rene vil derfor være ærgerlige at miste.  

De gode vaner som afstand til hinanden og en jævnlig omgang håndsprit kan derfor gøre sig gældende igen - særligt når man er tæt på mange andre som i den offentlige trafik og i dagligvarebutikkerne.

Men hvordan står det egentlig til med smitteforebyggende tiltag i den offentlige trafik og i dagligvarebutikkerne her op til smittesæsonen? 

Det har en læser skrevet til Spørg Os på TV 2 Lorry og bedt os undersøge - og det har vi gjort.

Toget er kørt for håndsprit ved metroen

Hvis du er en af de over fem millioner passagerer, der hver måned benytter den københavnske metro, kan det være en særlig god idé at huske vanerne fra de forrige år.

I myldretiden kan man som passager nemlig risikere at stå meget tæt og samtidig røre ved de samme overflader som tusindvis af andre.

For at forebygge coronasmitte fik Metroselskabet, som står bag den københavnske metro, i 2020 opsat spritdispensere på metrostationerne.

Metroselskabet kom dog i vælten, da det viste sig, at spritdispenserne indeholdt en forkert håndsprit, der ikke kunne bekæmpe vira. 

Spørg Os på TV 2 Lorry

  • Spørg Os-siden kan du fortælle os, hvad du savner svar på, så vi kan lave journalistik, der betyder noget for dig.


  • Se, hvad vi allerede har svaret på.


  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål.


  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk.


  • Kom ind på siden her.

Fejlen blev rettet, og spritdispenserne er siden da blevet fjernet, men trods udsigten til stigende smitte i løbet af efteråret og vinteren har man hos Metroselskabet ikke nogen planer om at genindføre dem på metrostationerne.

- Vi fjernede håndspritten som et led i, at alle restriktioner i forhold til Covid-19 blev fjernet fra den kollektive trafik. Det var et særligt initiativ under coronapandemien og aldrig tiltænkt som en permanent foranstaltning, fortæller Metroselskabet i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, og fortsætter:

- Vi følger også på dette område myndighedernes anvisninger.

Rejser man med S-tog og regionaltog er man bedre stillet, hvis man glemmer håndspritten derhjemme.

Til TV 2 Lorry fortæller DSB nemlig, at man i virksomheden holder fast i flere smitteforebyggende tiltag fra de seneste år som hyppigere rengøring i både regional- og S-togene og spritdispensere på flere af de store og mellemstore stationer.

DSB fortæller også, at man fortsat har fokus på smitteforebyggende tiltag, men at man samtidig forholder sig afventende med yderligere tiltag for at se, hvad myndighederne melder ud.

Dagligvarebutikkerne følger trop

Også i landets dagligvarebutikker har man flere steder beholdt de smitteforebyggende tiltag fra de seneste år.

I Coop, der råder over 1000 butikker i kæder som Kvickly, SuperBrugsen og Irma, har man for eksempel fortsat håndsprit i butikkerne og plexiglas ved kiosk og kasseområder.

Det fortæller Jens Juul Nielsen, som er kommunikationsdirektør i Coop.

Udover de fysiske tiltag i butikkerne holder man i Coop også løbende øje med udviklingen og myndighedernes anbefalinger.

Vi har fortsat en Task Force, der følger Corona-udviklingen, herunder sygefravær – som er meget beskedent, forklarer Jens Juul Nielsen.

Mørkere tider, lysere udgangspunkt

Der er altså smitteforebyggende tiltag på plads i flere dele af den offentlige transport og dagligvarebutikkerne, og trods udsigterne til endnu et corona-påvirket vinterhalvår står vi nu langt bedre end tidligere, fortæller Henrik Ullum fra Statens Serum Institut.

- Det lyder dystert og alvorligt, men vi skal huske, at mange ting er bedre end tidligere. For eksempel at vi har en høj befolkningsimmunitet, både grundet vaccinerne og fordi så mange har været smittet, forklarer han og fortsætter:

- Det hjælper også, at vi har mulighed for at tilbyde den ældre del af befolkningen. De ting tilsammen gør, at vi som samfund formodentlig kan klare mere smitte, end vi har set tidligere. 


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik