Kim spørger: Hvorfor tilbyder man ikke de ledige vacciner til vores unge?

Vi har fået en hel del undren fra jer over, hvordan det kan være, at unge under 18 år ikke får tilbudt den 3. booster vaccine, når der er overskud af vacciner og tider.

Flere af jer har skrevet til os, fordi det virker underligt, at unge under 18 år, der allerede har taget 2 vaccinestik, ikke får tilbudt den 3. booster vaccine.

Især når vi her på TV 2 Lorry har kunnet fortælle om, hvordan der har været overskud af vacciner og tider rundt omkring i hovedstadsområdet.

Kim Trampedach fra Ølstykke er en af dem. Han skriver til os gennem Spørg Os formularen

- Hvorfor giver man ikke de 16-17 årige, der gerne vil eller har behov for 3. vaccine, lov til at blive stukket, når der er så mange ledige tider bl.a. i Roskilde?, spørger han

- Der er flere af dem, der har fået deres 2. stik før de 18-19 årige. Der er mange efterskoleelever, der ikke kan komme ud og rejse, hvis ikke de får 3. stik, konstaterer Kim Trampedach.

quote Der er flere af dem, der har fået deres 2. stik før de 18-19 årige

Kim Trampedach, Ølstykke

Vi har forhørt os hos Sundhedsstyrelsen, der afgør, hvem der får invitationer, og siden hos Lægemiddelstyrelsen, der administrerer lovgivningen om lægemidler.

Vaccinen er kun godkendt til voksne

Årsagen er den simple, at det 3. booster-stik endnu ikke er godkendt til at vaccinere unge under 18 år med.

- Meldingen herfra er kort og enkel: Vi afventer, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) tager stilling til booster-vaccination af unge under 18 år, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

quote Vi afventer, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) tager stilling til booster-vaccination af unge under 18 år

Lægemiddelstyrelsen

- Hvis EMA beslutter sig for at anbefale booster-vaccination også til denne aldersgruppe, så indstiller EMA det til EU-Kommissionen, der derpå træffer den endelige beslutning om godkendelse i EU-landene.

Derpå er det op til de enkelte lande selv at afgøre, om de vil tage lægemidlet i brug overfor aldersgruppen. I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der træffer dén beslutning, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Hvad er forskellen?

Vi har også spurgt, hvad det er, der adskiller de unge og de ældre teenagere i forhold til vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen svarer:

- Helt kort: I sin vurdering af evt. booster-vaccine til børn og unge kigger EMA på en lang række data, herunder erfaringerne fra de første runder med vaccination af børn og unge.

Det her er et af vores Hurtige Svar

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på Spørg Os siden her

Kan man få stikket alligevel?

Flere har skrevet, at familien vil på vinterferie, men flere lande som for eksempel Østrig kræver et tredje stik i coronapasset, før myndighederne lukker turister ind.

Så kan den unge teenager få stikket alligevel, for eksempel hos egen læge, hvis familien selv tager ansvaret?

Det har de svaret på i den populære facebookgruppe: Spørg en læge om coronavirus. Her svarer flittige, frivillige læger hver dag på bunker af corona-spørgsmål fra brugerne.

Spørg en læge om coronavirus
Foto: Spørg en læge om coronavirus

- Det er ikke ulovligt, men det skal være velbegrundet.

Hvis man skal give en medicin til en person, som ikke er i medicinens godkendte målgruppe, lidt som at 3. stik ikke er godkendt til personer under 18 (endnu), kan man som læge henvise til det alligevel, hvis man har en særlig lægefaglig grund, skriver lægen Malini Sagar.

- Jeg kender ikke nogen personligt der har haft behov for det, men gætter på at er allerede er en del kronisk syge personer i risikozonen, under 18 år, som allerede har fået 3. stik. Dette sker, hvis man som læge skønner, at behovet for den ekstra beskyttelse som man får af det 3. stik, er betydeligt større, end den teoretiske risiko ved at bruge en medicin til en person som den ikke er godkendt til.

- At man fx skal bruge et 3. stik for at komme ud og rejse eller få coronapas, er dog ikke en lægefaglig begrundelse, slutter Malini Sagar fra Spørg en læge om coronavirus.

Tak til Kim Trampedach og andre for spørgsmålene!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik