Jens spørger: Vil de Radikale reelt vælte regeringen?

I princippet kan statsminister Mette Frederiksen (S) blive siddende til juni næste år, selvom Radikale truer med at vælte regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg senest i oktober. Så er Radikales trussel en snyde-trussel?

De Radikale på Christianborg har krævet, at statsminister Mette Frederiksen udskriver valg senest ved Folketingets åbning den 4. oktober.

Det står klart, efter partiets formand Sofie Carsten Nielsen den 2. juli kom med et ultimatum til statsminister Mette Frederiksen i et længere opslag på Facebook.

- Der er brug for ny luft - der er brug at høre danskerne. Der er brug for en ny regering, der breder magten ud i stedet for at centrere den om sig selv, skriver partilederen i opslaget

Til gengæld slipper statsministeren for en uvildig advokatundersøgelse af blandt andet sin egen rolle, da hun insisterede på at alle mink skulle aflives i det corona-plagede efterår 2020.

Artiklen fortsætter under boksen

Minksagen: Grov vildledning

  • Sidst i juni stod det klart, at Statsministeriet handlede 'meget kritisabelt', da det krævede, at alle mink i Danmark blev aflivet. Minkkommissionen konkluderede, at ministeriets beslutninger førte til 'grov vildledning af minkavlere og offentlighed', og til den 'klart ulovlige instruks til myndigheder d. 4. november 2020'.

  • På det efterfølgende pressemøde så statsminister Mette Frederiksen (S) ingen grund til at få en uvildig advokatundersøgelse af blandt andet sin egen rolle i sagen. Regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten bakkede op, og til sidst også Radikale Venstre, og dermed var der et flertal i Folketinget imod sådan en undersøgelse.

Kilde: TV 2

Hvis statsministeren ikke udskriver valget senest ved Folketingets åbning, vil Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, gå på talerstolen ved Folketingets åbningsdebat to dage senere og trække sin støtte til regeringen gennem en såkaldt mistillidsdagsorden. 

Jens Christiansen fra Hillerød hæfter sig ved, at Radikale Venstre kun taler om datoen for, at valget skal udskrives og ikke siger noget om, hvornår valget skal afholdes, for at partiet ikke vælter regeringen før tid.

Derfor har han skrevet til Spørg Os på TV 2 Lorry:

- Jeg undrer mig over Sofie Carsten Nielsens trussel og frygter, at der er "noget fordækt" over den.

Ingen fast længde på valgkamp

I nyere tid har en valgkamp typisk varet i små tre uger, men som Jens Christiansen pointerer, er der frit slag på længden af en valgkamp:

- Det er normen, at et folketingsvalg afholdes indenfor 3-4 uger efter at valget er udskrevet, men der er ikke noget lovkrav om det. Der er eksempler på, at et valg er afholdt en længere periode efter valgudskrivelse. I princippet kan valget udskrives, inden folketinget samles den 4. oktober, mens valget eventuelt først afholdes den 4. juni 2023 (hvor Mette Frederiksens regeringsperiode udløber, red.)

- Jeg mener, at TV 2 Lorry med rette og i befolkningens tjeneste kan bede Sofie Carsten Nielsen præcisere, hvornår folketingsvalget senest skal være afholdt, hvis hendes trussel om at vælte regeringen ikke skal føres ud i livet, skriver Jens Christiansen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Valgkampen i 2019 blev kaldt 'historisk lang' med sine 29 dage.
Valgkampen i 2019 blev kaldt 'historisk lang' med sine 29 dage.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mellem 20 og 53 dages valgkamp

Man kan højst sidde som statsminister i fire år, men inden for den periode kan statsministeren udskrive valg og bestemme længden på valgkampen, som vedkommende vil.

De seneste mange år har valgkampene varet i 20 eller 21 dage, men ved seneste valg i 2019, hvor magten skiftede fra Lars Løkke Rasmussen (V) til Mette Frederiksen (S), konkurrerede kandidaterne om pladserne i hele 29 dage. 

Det blev kaldt en historisk lang valgkamp, men var dog langt fra rekorden på 53 dages valgkamp i 1964.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Sofie Carsten Nielsen (RV) holder partiledertale på Folkemødet kort inden, hun kræver nyt valg til Folketinget efter en meget kritisk rapport om Statsministeriets grove vildledning i Minksagen.
Sofie Carsten Nielsen (RV) holder partiledertale på Folkemødet kort inden, hun kræver nyt valg til Folketinget efter en meget kritisk rapport om Statsministeriets grove vildledning i Minksagen.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Holder fast i valget

Vi har taget Jens Christiansens undren med til de Radikale på Christiansborg.

Her bekræfter partileder Sofie Carsten Nielsen (RV) det, hun skrev i opslaget på Facebook:

- På baggrund af granskningskommissionens redegørelse meddelte jeg 2. juli, at vi opfordrer til og forventer, at statsministeren udskriver valg senest 4. oktober ved Folketingets åbning. 

quote Der er brug for en ny, bredere og mere åben regeringsførelse i Danmark

Sofie Carsten Nielsen, Partileder, Radikale Venstre

Granskningskommissionens redegørelse viste os, at der er brug for en ny, bredere og mere åben regeringsførelse i Danmark.

- Hvis ikke statsministeren udskriver valg senest 4. oktober i Folketingssalen, vil Radikale Venstre stille et mistillidsvotum ved den efterfølgende åbningsdebat 6. oktober, siger Sofie Carsten Nielsen til TV 2 Lorry.

Forventer normal valgkamp

Selvom der formelt ikke er nogen grænser for, hvor lang en valgkamp kan være, er det usandsynligt, at den bliver længere end normalt, vurderer partiet.

Vil I tolerere et valg den 4. juni næste år, hvis valget blev udskrevet senest den 4. oktober?

- Vi har ikke meddelt nogen bagkant for, hvornår valget senest skal være afholdt. Jeg er blevet stillet spørgsmålet et par gange, og forstår godt, det bliver stillet. Men vi kan ikke bestemme, hvornår valget bliver afholdt. Det kan kun statsministeren. 

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at statsministeren vil udskrive en valgkamp, der skal vare et halvt år. Det tror jeg ikke, der er mange, der vil bryde sig om, siger partilederen der er opstillet i Københavns Omegns Storkreds.

Artiklen fortsætter under billedet

Sofie Carsten Nielsen i højt humør ved Folketingets afslutningsdebat tilbage i maj.
Sofie Carsten Nielsen i højt humør ved Folketingets afslutningsdebat tilbage i maj.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Valgkampen er i gang

Hvor lang tid regner I med, at valgkampsperioden varer, og hvordan kommer I frem til det?

- Traditionelt varer valgkampene, fra valgudskrivelsen til valgdagen, tre-fire uger i Danmark. Det tror jeg også, den vil gøre denne gang. Jeg tror faktisk, at mange vælgere oplever, at valgkampen allerede er i gang. 

quote Jeg tror faktisk, at mange vælgere oplever, at valgkampen allerede er i gang

Sofie Carsten Nielsen, Partileder, Radikale Venstre

- Selv har vi i denne uge præsenteret en økonomisk 2030-plan, der er en invitation til et bredt regeringsprojekt med røde og blå partier, siger Sofie Carsten Nielsen (RV)

Det giver mening

I Hillerød glæder Jens Christiansen sig over, at vi nu har et klart svar fra partilederen.

- Det er jeg tilfreds med. Det undrer mig, at hun siger, at hun er blevet spurgt flere gange, for jeg har ikke set eller hørt noget svar på spørgsmålet før nu. Jeg regnede med, at det var svaret, men nu ved vi det, siger han.

Tak til Jens Christiansen for spørgsmålet! 


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik