Jannie spørger: Kan man fritages for både mundbind og visir?

Jannie ser ofte mennesker med et badge på tøjet, men er de også fritaget for at bruge visir? Vi har svaret.

Jannie fra Rødovre har undret sig over, om en fritagelse fra mundbind mon også gælder visir:

- Når folk er undtaget for mundbind, er de så også undtaget for visir? Ser mange med badge om undtaget mundbind, men de har heller ikke visir på, skriver hun til vores Spørg Os-redaktion

Vi har undersøgt, hvad det betyder at være fritaget for at bruge mundbind!

HURTIGE SVAR

Hvem er fritaget?

Sundhedsstyrelsen beskriver på sin hjemmeside, hvem der kan blive fri for kravet om at bære mundbind eller visir:

- Borgere med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.

Også personer under 12 år er undtaget.

Indgår man i denne gruppe, er man altså fritaget fra at bære både mundbind og visir. 

Årsagen til, at man ikke bærer mundbind eller visir, er dog ikke altid synlig, skriver Sundhedsstyrelsen som eksemplificerer gruppen yderligere:

- Der er nogle personer, der ikke kan bruge mundbind eller visir, fordi de har en sygdom eller tilstand, der kan give betydeligt ubehag, vejrtrækningsbesvær eller påvirke deres funktionsevne ved brug. Det kan for eksempel være borgere med astma, angst eller lungesygdommen KOL, skriver Styrelsen på sin hjemmeside

Badge skal synliggøre fritagelse

Sådan ser det badge ud, som Sundhedsstyrelsen har produceret i samarbejde med en række patientorganisationer
Sådan ser det badge ud, som Sundhedsstyrelsen har produceret i samarbejde med en række patientorganisationer
Foto: Sundhedsstyrelsen

''Tvivlen må komme en til gode''

Der er ingen dokumentationskrav til personer, der er fritaget for mundbind og visir, og det er derfor ikke nødvendigt, at man kan fremvise en lægeerklæring på fritagelse. 

Tvivlen skal altid komme den enkelte til gode, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside, og anbefaler, at mennesker uden mundbind ikke bortvises fra steder og begivenheder, da de kan være fritaget. 

- Et badge er derfor ikke dokumentation for fritagelse, og man kan også være fritaget, selvom man ikke har et badge på. Badget er således et værktøj, der er frivilligt at bære for at skabe synlighed om, at man ikke kan bruge mundbind eller visir.

Fritagelse fra test kræver dokumentation

Anderledes er det dog, hvis man er fritaget fra at blive testet eller fremvise coronapas. 

Siden d. 1. juli 2021 har personer, der af sundhedsmæssige årsager ikke kan få taget en coronatest, skullet dokumentere det.

Det kan være personer,  som af medicinske årsager eller som følge af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få taget en coronatest. 

Befinder man sig i denne gruppe, skal man en tur forbi kommunens borgerservice, som udsteder dokumentation for fritagelse. 

Før disse regler trådte i kraft, var det op til den enkelte kontrollants vurdering af troværdigheden af borgeren, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelse.

Konklusion

Opfylder man kravene for fritagelse, gælder det altså både mundbind og visir.

Tak til Jannie for spørgsmålet!

Hvad undrer du dig over?

Går du og undrer dig over noget, som er af almen interesse, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv dit spørgsmål i formularen herunder!