Hvorfor står dit CPR-nummer på coronapasset?: Ny app er mere sikker

John Hinnum fra Solrød undrer sig over, hvorfor vores CPR-nummer fremgår på ens coronapas fra sundhed.dk, når vi får at vide, at vi skal holde det hemmeligt.


Dit CPR-nummer er personligt og skal holdes hemmeligt, fordi de ti cifre er nøglen til alle vores personlige data. 

Men hvordan kan det så være, at det står, så alle kan læse det i officielle coronapas fra sundhed.dk, som vi skal vise til alle fra frisører til tjenere?

Det undrede Solrød borgeren John Hinnum sig over, da han downloadede sit coronapas på sin telefon. 

- Jeg snakkede med mine naboer om det, og de var lige så måbende over, at CPR-nummeret stod der.

Han var bekymret over at vise sit CPR-nummer til frisøren, da han skulle klippes. Han valgte derfor en nem løsning.

- Jeg valgte at dække CPR-nummeret med med min tommelfinger, da han tjekkede det, og det sagde han ikke noget til.

Han stillede os derfor dette spørgsmål i Spørg Os på TV2 Lorrys hjemmeside:

- Hvorfor skal der på vores Corona pas være et tydeligt personnummer, når vi altid får besked på at passe på det, så ingen andre kan misbruge det?

Følg med på Spørg Os siden


Den undren står John Hinnum ikke alene med. 

Datatilsynet er den centrale, uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt

Tilsynet skriver på sin hjemmeside, at det har modtaget flere henvendelser fra borgere, der er bekymrede over at vise deres coronapas med CPR-nummer, når de skal i biografen, på museum eller til frisøren.

Ifølge Datatilsynet skal man være varsom med at dele sit CPR-nummer, men det er blevet set som en nødvendighed, så man kan 'bekræfte borgeres identitet'.

Du har muligvis prøvet at få bekræftet din identitet, hvis du på en restaurant eller i en biograf er blevet bedt om at fremvise ID, så medarbejderen kunne tjekke, at det stemte overens med dit coronapas eller negative testsvar.

Nu kommer der gode nyheder til dig, der går rundt med den samme undren som John Hinnum. 

Ny app beskytter dine personoplysninger

I dag er det blevet muligt at bruge en ny officiel app, med det mundrette navn Coronapas, som er udviklet for vores skattepenge. 

Appen er en god nyhed for dig, der ikke vil vise dit CPR-nummer og andre personlige oplysninger til frisøren og andre.

I den nye app fremgår hverken CPR-nummer eller grunden til, hvorfor du har fået coronapas. En ekspedient vil altså ikke kunne se, om du er færdigvaccineret, nyligt testet eller immun efter smitte - men blot at dit coronapas er gyldigt.

Appen fungerer med en såkaldt QR kode, som frisøren eller tjeneren kan scanne fra deres egne telefoner. Når koden scannes, kommer et lille grønt banner frem, hvor der står "Gyldigt i Danmark", hvis du altså opfylder kriterierne for at have et gyldigt coronapas. 

Udover den ekstra sikkerhed for dine personfølsomme oplysninger er appen også en god nyhed for dig, der planlægger at rejse til udlandet, da den også kan bruges i udlandet. Når du rejser, vil oplysninger om din vaccine, test eller immunitet dog blive tjekket.

Hvis du har problemer med at finde appen i din appstore, så er det fordi, den ikke har været ude længe nok til at blive populær og dermed dukke op i toppen af din søgning.
Fortvivl ej, du skal bare rulle længere ned i søgningen og lede efter det blå ikon med en hvid bog.

Spørger man John Hinnum, så kunne han godt finde på at downloade appen i en fart:

- Ja, det vil jeg helt afgjort.

Hvad så med det originale coronapas fra sundhed.dk?

Sundhedsministeriet skriver til TV2 Lorry, at formålet med CPR-nummer i coronapasset er, at det skal kunne bruges til udenlandsrejser. Derfor besluttede ministeriet, at det skulle ligne det rødbedefarvede danske pas så meget som muligt og dermed indeholde personoplysninger såsom CPR-nummer.

Men her er der også gode nyheder til dig, der er bekymret for at vise dit CPR-nummer frem. Det er nemlig snart slut med CPR-numre i coronapas fra sundhed.dk og MinSundhed ifølge Sundhedsministeriet:

- Rådet og Europa-Parlamentet er d. 20. maj 2021 blevet enige om forordningsteksten for EU Digital COVID Certificate, hvor det fremgår, at der ikke skal indgå et personligt identifikationsnummer som fx CPR-nr. i det europæiske coronapas. Derfor arbejdes der nu på at fjerne oplysningen i coronapassene på sundhed.dk og i MinSundhed.

Du kan altså se frem til et coronapas uden CPR-nummer - både hvis du vælger at downloade appen, eller hvis du vil hellere vil benytte det klassiske coronapas fra sundhed.dk og MinSundhed.

Det er John Hinnum meget glad for at høre:

- Det er da rart. Så er der åbenbart nogen i ministeriet, der har tænkt sig lidt om. Og det er trods alt en god løsning.

Har du et andet spørgsmål, som du gerne vil have os til at undersøge, så send det til os her. Vi sætter løbende spørgsmål til afstemning og besvarer dem, som flest ønsker svar på.Valg til Folketinget

Seneste Spørg Os artikler