Hvorfor bruger Region H. vikarer i stedet for at fastansætte sygeplejersker?

TV 2 Lorry undersøger, hvorfor der bliver brugt så mange vikarer i sundhedsvæsenet.

Sandsynligheden for, at du bliver behandlet af en sygeplejevikar i stedet for en fastansat sygeplejerske, når du er på hospitalet, er blevet noget større de seneste par år.

Region Hovedstaden har på to år næsten tredoblet det beløb, de bruger på vikarer i sundhedsvæsnet.

I 2019 brugte Region Hovedstaden ti millioner kroner på eksterne vikarer. I 2021 var det tal steget til 28 millioner.

Men hvordan kan det være, at regionen bruger så mange penge på vikarer i stedet for at fastansætte nogle flere sygeplejersker? Det har en læser spurgt TV 2 Lorry om. 

En skævvridning

De mange vikarer kan mærkes ude på hospitalerne.

Det fortæller Louise Mønster, der er sygeplejerske på en opvågningsafdeling på Rigshospitalet. 

- Det er skønt at have flere mennesker til stede, det øger patientsikkerheden, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Men det stiller selvfølgelig nogle krav til mig som sygeplejerske. Når jeg har kollegaer, som ikke er en fast del af afdelingen, bliver det mit ansvar at sikre, at alle er med på rutinerne og ved, hvordan de skal løse opgaverne. 

Vikarerne tjener som oftest mere end en fastansat sygeplejerske, og det er ærgerligt, mener Louise Mønster. 

- Det giver selvfølgelig en skævvridning. Vi udfører det samme arbejde og bliver honoreret forskelligt, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Louise Mønster er sygeplejerske og er ansat på Rigshospitalet. Der er også vikarer på hendes afdeling.
Louise Mønster er sygeplejerske og er ansat på Rigshospitalet. Der er også vikarer på hendes afdeling.

Det er ikke kun et problem for hende som sygeplejerske men også som skatteborger, fortæller hun. 

- Det virker ulogisk, at vores politikere fravælger den langsigtede løsning, hvilket ville være at honorere sygeplejerskerne efter deres kompetencer, så de har lyst til at være fastansatte, siger Louise Mønster og sammenligner vikartendensen med at tisse i bukserne for at holde varmen. 

Følg med på Spørg Os-siden

En nødvendighed

For Lars Gaardhøj (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden, er det svært at gøre noget ved vikarforbruget, da de træder til, fordi der mangler arbejdskraft. 

- Vi ville jo allerhelst have medarbejdere, som er fastansatte. Nogle gange er det nødvendigt at bruge vikarer for at få enderne til at mødes, siger han og nævner coronapandemien som den helt store årsag: 

- Under corona blev meget udskudt, og det skal vi nu løbe ind. Vi har også haft en sygeplejerskestrejke. Men vi prøver at bruge vikarer så lidt som muligt. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ifølge Lars Gaardhøj bruger Region Hovedstaden vikarer, fordi der er personalemangel.
Ifølge Lars Gaardhøj bruger Region Hovedstaden vikarer, fordi der er personalemangel.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Det er også forklaringen på, at regionen har næsten tredoblet sit vikarbudget på to år. 

Lars Gaardhøj forstår godt sygeplejerskernes frustration. 

- Det kan jeg 100 procent. Når man bruger en vikar, kommer der én ind, som ikke har sin vante gang på afdelingen. Det kan være fint en enkelt dag, fordi man skal have løst nogle konkrete opgaver. Men det bedste er jo, at man har nogle kollegaer, som man kender rigtig godt, siger han. 

Ekstraordinær milliard

Statsminister Mette Frederiksen (S) gik også ind i diskussionen om de mange vikarer i sundhedsvæsenet i sin debat med statsministerkandidaterne på TV 2 søndag aften

Her medgav hun, at antallet af vikarer er eksploderet i hendes regeringstid. Hun slog samtidig fast, at hun ønsker, at pengene på vikarer skal bruges på flere fastansatte i stedet. 

Før, Mette Frederiksen for alvor gik ind i vikardebatten, fik TV 2 Lorry to sundhedspolitikere til at forholde sig til problematikken. 

- Jeg tror ikke, der er nogen regioner, sygehusledelser eller regionspolitikere i det her land, der ikke ønsker at fastansætte personale. Men der kan være situationer ude på afdelingerne, hvor det er nødvendigt med vikarer, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V). 

Han fortæller, at man fra Venstre ønsker at bruge en "ekstraordinær milliard" til sundhedsvæsenet, som blandt andet kan gå til at fastholde anæstesisygeplejersker, som "der er hårdt brug for". 

Husk ligelønnen

En milliard er dog ikke nok, hvis man spørger Peter Westermann (SF), der er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden. 

- SF spiller ud med to milliarder til en ligelønslov. En del af det her handler nemlig om, at folk ikke mener, at lønnen er tilstrækkelig, siger han:

- Det hænger ikke sammen, som det er i dag. Der er ansatte, der nærmest er til grin, når de går på arbejde. Der er medarbejdere, der oplever, at en vikar har lettere vagter til dobbelt hyre. Det kan jeg godt forstå slider på solidariteten. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Peter Westermann vil give to milliarder til sundhedsvæsnet, så de ikke behøver at bruge vikarer. Martin Gertsen vil give én milliard og syntes ikke at der skal forbydes vikarer i sundhedsvæsnet.
Peter Westermann vil give to milliarder til sundhedsvæsnet, så de ikke behøver at bruge vikarer. Martin Gertsen vil give én milliard og syntes ikke at der skal forbydes vikarer i sundhedsvæsnet.

Samtidig foreslår SF et totalt stop for brug af vikarer. Men den er Venstre ikke med på, fortæller Martin Geertsen. 

- Der kan jo være situationer ude på de enkelte afdelinger, hvor der er behov for at bruge vikarer, hvis man skal have hverdagen til at hænge sammen, siger han og stiller spørgsmålstegn ved SF's ligelønsudspil: 

- Jeg er noget bekymret, hvis det er sådan, at vi herinde fra Christiansborg skal blande os i løndannelsen. Det gælder både på det private og det offentlige arbejdsmarked. 

Regeringen har nedsat en lønstrukturkomité, der blandt andet ser på, om sygeplejerskerne får den rigtige løn. Komitéen forventes at komme med sine anbefalinger i løbet af 2022.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik