Her skal du bo for at få besked, når dit kørekort og pas udløber

Det er ikke alle kommuner, der kontakter dig, når dit kørekort udløber. Men nogle gør.

Tilbage i december spurgte Vibeke Øland fra Greve, hvordan det kan være, at man ikke bliver kontaktet, når det er tid til at forny sit kørekort. 

Hun havde ikke opdaget, at hendes kørekort var udløbet, og havde derfor siddet bag rattet uden gyldigt kørekort i et godt stykke tid. 

Artiklen fik en ny læser til at kontakte vores Spørg Os-redaktion for at fortælle, at flere kommuner - også her i hovedstadsområdet - rent faktisk yder den service, som Vibeke Øland efterspørger!

Følg med på Spørg Os siden

Flere kommuner giver besked

Læseren, der skrev til os, hedder Henrik Kromann. Han arbejder i firmaet Biometrics Solutions i Skovlunde, der laver systemer til kommunernes borgerservice.

Biometrics Solutions er ikke det eneste firma, der tilbyder denne løsning til kommuner, men i 52 kommuner i rundt om i landet er det firmaets system, der gør det muligt for kommunerne at notificere deres borgere, når det er tid til, at de skal forny deres pas og kørekort. 

-  Man får en besked i sin e-Boks, når der er tre måneder til udløbsdatoen. I beskeden ligger der et link til kommunens selvbetjening, så man kan søge om fornyelse med det samme. Så er man forberedt, når man skal hen og hente kørekortet eller passet hos Borgerservice, siger Henrik Kromann, der arbejder med salg og marketing hos Biometric Solutions.

Blandt kommunerne, der adviserer deres borgere om kørekort og pas, er Hillerød, Glostrup, Tårnby, Stevns og Frederiksberg. Se alle kommunerne herunder.

Disse kommuner i hovedstadsområdet giver dig besked!

Mindsker pres i højsæsoner

Hillerød kommune bruger Biometric Solutions system til at minde borgerne om, at de skal forny passet.

Vibe Reetz, der er presseansvarlig i kommunen, fortæller, at det både er en god service til borgerne og en lettelse for Borgerservice selv:

- Folk er opmærksomme på at få fornyet deres pas, og samtidig undgår vi det store pres i højsæsonerne, fortæller hun. 

I en årrække mindede kommunen både om fornyelse af kørekort og pas, men i dag er det kun pas.

-  Vi oplevede, at når kørekort varede så længe, var der ikke rigtig efterspørgsel efter at blive adviseret om det, siger Vibe Reetz. 

Personoplysninger

Køge kommune giver borgerne automatisk besked, når de har bestilt et pas, og det ligger klar til afhentning, men ikke når passet eller kørekortet skal fornyes. 

- Vi har dog overvejet - sammen med vores leverandør af pas - at få en reminder-funktion lagt ind i systemet på et tidspunkt, men det ligger ikke lige i nær tidshorisont. 

Da det jo er mange års opbevaring af personfølsomme data, skal funktionen indbygges i leverandørens beskyttede system, så det er ikke noget, vi kan gøre med et snuptag, oplyser Køge kommune til os.

I Ishøj må borgerne selv holde styr på datorene i pas og kørekort, mens borgerne i nabokommunen Høje-Taastrup får automatisk besked om, at det er tid til at forny dem.
I Ishøj må borgerne selv holde styr på datorene i pas og kørekort, mens borgerne i nabokommunen Høje-Taastrup får automatisk besked om, at det er tid til at forny dem.
Foto: Ishøj Kommune

''Kommer bag på mig''

Vores spørger Vibeke Øland, bor i Greve og undrer sig over, at hendes kommune ikke giver besked. 

Vi har ringet til Greve Kommune for at undersøge, hvordan det kan være, at de ikke yder denne service til deres borger

Pia Hinge, der er chef for kommunens Borgerservice, fortæller at løsningen har været på tegnebrættet, men blev lagt ned. 

- Vi har engang talt om at indføre sådanne løsninger, men der har været nogle udfordringer i vores systemer, som har gjort, at vi har fravalgt det, siger hun. 

Pia Hinge fortæller dog, at kommunen er klar til at genoverveje, om det er noget, man burde indføre. 

Vi er vendt tilbage til Vibeke Øland med denne nye viden. 

- Det kommer bag på mig, at så mange kommuner gør det, men i Greve Kommune gør de det ikke. Det ville da være dejligt, hvis de begyndte på det, siger hun.

Læsere: Min kommune står på listen, men giver ikke besked