Helle spørger: Hvorfor skal jeg betale for min hund i S-toget?

Hvordan kan det være, at det kræver en ekstra billet at have sin hund med i S-toget, når man frit kan tage sin cykel, barnevogn og kufferter med?

Helle Hansen bor i Ishøj og har ofte sin hund med på tur i S-toget. Men noget nager hende, når hun skal ind i toget og er nødt til købe billet til sin hund. Faktisk har hunden sit helt eget rejsekort.

Men hvorfor skal hun købe en togbillet til sin hund, når det er gratis for passagerer at tage deres cykler og store kufferter med? Det spørgsmål har Helle skrevet til os og spurgt om i vores Spørg Os-formular.

- Jeg har min hund med engang i mellem, men man skal ofte slås med cyklerne, der fylder en masse. Min hund sidder på gulvet, og tager ikke en siddeplads i toget, siger hun.

- Jeg synes ikke, min hund har mindre lov til at være der end andet. Den fylder jo ikke en plads, så det kan jeg ikke forstå, siger hun.

Helle Hansens spenderer op mod halvdelen af sin egen rejseafgift oveni hatten, når hun tager sin franske bulldog med i toget, da den ifølge DSB's regler kræver en børnebillet til en 12-15-årig. 

- Folk har deres cykler med én station, fordi det er gratis. Der ville måske være færre, hvis de skulle betale for det, siger hun.

Sådan er reglerne for hunde i S-toget

  • Det er gratis at medbringe helt små hunde eller andre kæledyr i toget, hvis dyret kan være i en håndtaske, bur eller lignende. 
  • Tasken må ikke være større end 100 x 60 x 30 cm, og skal placeres under sædet, på skødet eller hvor der er plads til baggage
  • Kan hunden ikke være i en håndtaske eller bur skal der købes en børnebillet (12-15 år) til den.
  • Du må medbringe én større hund pr. passager, den skal altid føres i snor og sidde på gulvet foran sædet 
  • Førerhunde medbringes gratis i alle tog
  • I InterCity og InterCityLyn-tog kan det være en god idé at købe en pladsbillet til hunden, for at sikre at der plads på gulvet foran sædet
  • Af hensyn til allergikere er der dyrefri områder i togene. Disse er markeret med piktogrammer
  • Det er ikke tilladt at medbringe dyr i DSB 1', Stillezone, Familiezone eller Børneguidepladser


Kilde: https://www.dsb.dk/rejsende/hunde/

Hvis du vil have din hund gratis med i S-toget, kommer det blandt andet an på størrelsen. Vi har kontaktet DSB for at finde svar på Helle Hansens undren.

For hvordan kan det være, at hendes franske bulldog skal have en børnebillet, der svarer til cirka halvdelen af en voksenbillet?

Følg med på Spørg Os siden

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

Størrelsen er afgørende

Underdirektør i DSB Kommerciel, Aske Wieth-Knudsen, forklarer, at det netop er størrelsen på hunden, der afgør om det kræver en billet eller ej.  

- At der er forskel på reglerne for små og store hunde handler om, hvor meget plads de optager. Kan hunden være på ens skød eller i en taske, optager de ikke pladsen for en anden, og behøver derfor ikke børnebillet, oplyser han. 

Hunden må ikke sidde direkte på sædet, men alligevel optager den gulvpladsen foran sædet, som gør det svært for at en anden passager at sidde på denne plads.

- At større hunde behøver en børnebillet, mens det er gratis at tage tasker med, skyldes, at tasker kan placeres på hattehylder eller under sædet, og altså ikke optager plads på samme måde som en stor hund, siger Aske Wieth-Knudsen.

Selvom cykler fylder mere end hunde, er der vogne lavet specielt til cykler, da mange af DSB's passagerer ønsker at tage deres cykler med. Modsat må hunde i være i hele toget.

Han tilføjer, at der i øvrigt også er regler for, hvor store de medbragte tasker må være. Ser togføreren en taske, der er større end 100 x 60 x 30 cm, har han ret til at afvise at tage tasken med i toget.

Han understreger dog, at der gælder andre regler for hunde, der udfører en vigtig funktion.

- For god ordens skyld skal jeg lige nævne, at førerhunde og servicehunde er undtaget kravet om køb af børnebillet, hvilket vi også nævner på dsb.dk.

Fører- og servicehunde

  • Førerhunde og servicehunde hjælper mennesker med synsnedsættelse med at komme rundt i bybilledet
  • De kan også assistere mennesker med psykiske udfordringer i hverdagen og give tryghed i udfordrende situationer, som f.eks. at tage offentlig transport.
  • Hunden skal bære symbolet ”manden med den hvide stok”, ”hundehoved og hånd” eller ID-vest

Hund i bus og metro

Der er forskellige regler alt efter i hvilket transportmiddel, du ønsker at medbringe din hund.

I metroen gælder de samme regler som i S-toget, dog må hunden ikke opholde sig i forreste og bagerste del af metroen.

Du må ikke medbringe hunde i A-busser, hvis hunden er for stor til en håndtaske. Du må dog gerne medbringe din hund i A-busser i Køge, Roskilde, Næstved, Ringsted, Holbæk og Helsingør. Hertil er der tidspunkter på dagen, hvor hunde ikke må tages med i bussen.

Den forreste halvdel af bussen er dyrefrit område, og du må højest medbringe én hund pr. person.

"Køber den ikke''

Selvom DSB bruger størrelsen af hunden som grund til at det kræver en pladsbillet, mener Helle Hansen ikke, at det er retfærdigt. 

- Jeg sidder alligevel i cykelvognen med min hund. Så den køber jeg ikke. Jeg synes jo, at en cykel fylder mere og sviner mere end min hund. Jeg kan ikke se logikken, siger hun.

- Jeg kan ikke se, at hunden fylder mere eller er mere til besvær end en cykel. Der er flere, der har deres cykler med, men vi er stadig nogen, der ikke har en bil, og derfor har brug for at tage offentlig transport med vores dyr.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik