Diana undrer sig: Hvorfor hedder det en svalegang?

Diana Gram Neustrup fra Søborg har tænkt over, hvorfor vi kalder boligblokkes udvendige gange for svalegange. Svaret sender os tilbage i 1500 tallet.


Definitionen på en "svalegang" er en overdækket gang uden på et hus i mindst 1. salshøjde. 

Men hvor kommet navnet fra? Det har undret Diana Gram Neustrup i flere år, og nu har hun bedt os om at hjælpe med at finde svaret gennem vores Spørg Os side.

Den kølige gang

Videncentret Bolius har tidligere undersøgt sagen, og de sporer svalegangen helt tilbage til 1500-tallet.

Dengang sad trapperne uden på huset på de store bygårde, fordi man boede og arbejdede i stueetagen, mens de øverste etager var lagerrum, så man skulle op og ned ad trapperne med varer. 

Følge ordnet.dk har svalegangen sandsynligvis fået sit navn, fordi gangen er udendørs og dermed ofte sval, der betyder tilpas kølig. 

Navnet har altså ikke noget med fuglen svalen at gøre, selvom det kunne være let at tro.

Dette er et af vores Hurtige Svar

Svalegangen fik en opblomstring i 1960’erne og 1970’erne, og også i dag udstyres nye lejlighedskomplekser med svalegange, måske for at skabe en følelse af samhørighed i bebyggelsen.

Når man bor et sted med svalegang, er man nødt til at gå forbi hinandens døre og vinduer for at komme hen til sin egen lejlighed. Der er også noget socialt i, at der på mange svalegange er plads til at sætte et lille bord og nogle stole op, og måske en potte med planter. 

I dag er den triste facade med svalegange på Ørsteds af beton på Ørsteds Haver erstattet af super flotte 'altankasser', der kan åbnes i godt vejr.
I dag er den triste facade med svalegange på Ørsteds af beton på Ørsteds Haver erstattet af super flotte 'altankasser', der kan åbnes i godt vejr.
Foto: Thomas Rockall Muus

Tak til Diana for spørgsmålet!

Besøg Ørsteds Haves inspirerende forvandling fra grim 'ælling' til smuk 'svale' på Frederiksberg


Valg til Folketinget

Seneste Spørg Os artikler