Alice spørger: Hvordan kan det være, at der slækkes på coronakravene lige nu?

Sundhedsstyrelsen har netop justeret anbefalingerne til afstand, og det kan virke overraskende i en tid med deltavariant og efteråret lige om hjørnet.


Onsdag eftermiddag droppede Sundhedsstyrelsen sin anbefaling af, at vi holder en meters afstand til hinanden. Nu skal vi bare holde afstand, når det er muligt.

Efterfølgende kunne Berlingske sågar citere styrelsens vicedirektør, Helene Probst, for at sige:

- Vi kan godt begynde at give hånd og kram og kindkys til venner og familie. Og særligt hvis de er vaccinerede. Hvis man går til fest er der måske ikke grund til, at man krammer alle til en fest på 50, og det er vigtigt, at man tager hensyn, for det kan være, der er nogen, der ikke er vaccinerede. Men vi lægger det mere over til den individuelle vurdering.

Det her er et af vores Hurtige Svar på jeres spørgsmål

Friheden til at vende tilbage til mere af 'gamle dage', føles nu ikke lige trygt for alle.

Alice Brastgaard fra Egedal er en af dem, der undrer sig:

- Hvordan kan det være at Sundhedsstyrelsen ophæver afstandskrav og coronapas, når smitten med delta varianten stiger, og man taler om mere stigning til vinter. Selvom mange er vaccineret er der jo stadig smittede blandt de ikke vaccinerede..??

Det har Alice fuldstændigt ret i, og Sundhedsstyrelsen beder os da også om fortsat at tænke os om og følge deres generelle råd til at undgå smitte.

Sundhedsstyrelsens seks råd til smitteforebyggelse

Hvordan tør de?

Sundhedsstyrelsen forklarer, at anbefalingerne er blevet opdateret, så de svarer til den situation, vi er i nu.

- Vi er et sted, hvor vi har god kontrol med smitten i samfundet, fordi der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Derfor kan vi tilpasse forebyggelsesanbefalingerne, så man både kan opretholde en normal hverdag, samtidig med at vi holder fast i, at vi skal forebygge smitte, siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen anerkender Alices forbehold i forhold til deltavarianten og den kommende, smittetunge tid.

- Det er meget væsentligt at understrege, at vi skal holde fast i fortsat at efterleve de gode råd til forebyggelse af smitte, da der fortsat er en epidemi, og den nu dominerende deltavariant er både mere smitsom og kan give anledning til flere indlæggelser end de tidligere varianter,” siger Helene Probst.

- Alle opfordres stadig til at følge de seks generelle anbefalinger. Det gør, at vi kan undgå at smitte hinanden med COVID-19 og andre smitsomme sygdomme, som særligt cirkulerer i efterårs- og vintersæsonen, for eksempel influenza, siger hun.

Coronapasset gælder stadig

Kravene til, hvornår vi skal vise coronapas, blev senest justeret d. 2. august og er ikke ændret i skrivende stund.

Her skal du vise coronapas

De nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen lægger op til, at vi skal styres mindre og må tænke mere selv, nu da corona tilsyneladende er kommet for at blive:

- Vi skal fortsat være opmærksomme ved sygdom, men er vi det, er der også mulighed for gradvis at nærme os den hverdag, som vi kender fra før COVID-19, og som mange har savnet. Den hverdag skal vi mere tilbage til nu,” siger Helene Probst.

Tak til Alice Brastgaard for spørgsmålet!Valg til Folketinget

Seneste Spørg Os artikler