Vamos a la playa: Kommune vil bygge luksuriøst strandhus med sauna og café

Et kommunalt fælleshus på stranden med saunaer, café og offentlige toiletter er rykket et skridt nærmere i Solrød.

Demokratiets Hus ligger på Vesterbro, i Brøndby ligger Idrættens Hus, Aalborg har Musikkens Hus, Odense har H.C. Andersens Hus, forfatteren Isabel Allende skrev om Åndernes Hus i Chile, og Allan Olsen synger om Staklernes Hus i Jomfru Ane Gade.

Nu forsøger Solrød at placere sig selv på verdenskortet ved at opføre en bygning og døbe den ved hjælp af det lingvistiske greb med to navneord og et ejefald.

Et voilà: Strandens Hus. Det er ikke så overraskende et hus, der ligger på stranden.

Solrød Kommune er nu kommet et skridt nærmere visionen om et kommunalt fælleshus på Solrød Strand, der skal være et tilholdssted for borgerne.

Byrådet har godkendt de nødvendige lokalplaner for området, så første spadestik til Strandens Hus snart kan tages.

Projektet går ud på at bygge et hus, der skal kunne danne base for aktive brugere af stranden. Der skal både være faciliteter til kajak- og kanoroere, vinterbadere med to saunaer, et fælleshus til almindelig brug samt et spisested med plads til 60 indendørs gæster. Og offentlige toiletter, selvfølgelig.

- Vi står nu med et rigtig godt og gennemarbejdet projekt, som kommer til at gøre en positiv forskel for både vandsportsudøvere, vandhunde, vores dagtilbud og alle andre, der holder af vores dejlige strands mange unikke muligheder. Vi får det fleksible, indbydende og imødekommende tilholdssted, som længe har været efterspurgt, siger borgmester Niels Hörup (V) i en pressemeddelelse.

Demokratisk inddragelse

Inden for den kommende tid skal der nedsættes et brugerråd bestående af borgere, som skal komme med inputs til, hvordan byggeriet på bedste vis kan inddrage forenings- og aktivitetslivet.

- Strandens Hus er et hus for borgerne, så naturligvis skal huset have sit eget brugerråd ligesom også Solrød Idrætscenter og Havdrup Idrætscenter har det, siger Niels Hörup (V).

Der er afsat i alt 15 millioner kroner fra kommunens finanser til etableringen af Strandens Hus. Den kommunale del af projektet sendes i udbud til juni, og man forventer at præsentere det udvalgte projekt i september, så byggeriet kan gå i gang til oktober.

Dermed kan Strandens Hus står færdigt i slutningen af 2021.

Den anden del af projektet er den del, der indebærer en restaurant eller cafe. Tidsmæssigt opføres spisestedet forskudt fra fælleshuset, så byggeriet først kan gå i gang, når Strandens Hus står færdigopført.

Solrød Strand ligger ud til Køge Bugt.
Solrød Strand ligger ud til Køge Bugt.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix