Valg i Solrød: Uroen ulmer i fredelig landsbykommune

Sund økonomi, lav arbejdsløshed og gode skoler. Alle er de en del af opskriften på politisk idyl, men alligevel ulmer et oprør hos både borgere og byrådspolitikere før kommunalvalget i Solrød.

Normalt er politik i Solrød kedeligt på en måde, der både er til gavn for borgere og politikere i kommunen. Men enkeltsager de senere år har skabt en vis uro i byen, og i valgkampen får den nu mulighed for at boble op til overfladen. 


Hvad er der på spil?

Niels Hörup (V) har siden 2006 været borgmester i Solrød, hvor Venstre har siddet på magten siden 1970. Men den politiske forudsigelighed i kommunen er udfordret, og derfor kan det kommende valg godt vise sig at blive en alvorlig udfordring for borgmesteren.

 • Venstre har otte ud af 19 mandater, men der er begyndt at tegne sig alternative flertal, der vil pege på andre borgmesterkandidater.
 • Etableringen af et transportcenter og udvidelse af et biogasanlæg har medført kritik af Niels Hörup for manglende lydhørhed.
 • Venstre er det eneste større parti, der ikke er gået i valgforbund med andre partier inden valget.

 

Hvem er favoritten og hvorfor?

Niels Hörup (V) er favorit til at blive genvalgt som borgmester, men han kommer til at kæmpe for det. Følgende ting taler for

 • Solrød Kommune er veldrevet. Der er sund økonomi og stort set ingen reelle større problemer.
 • Der er altid blevet stemt Venstre i Solrød og kombineret med borgmestereffekten, vil udgangspunktet for valget være godt.
 • Venstre sidder allerede på otte ud af 19 mandater, og derfor skal partiet opleve en væsentlig tilbagegang, før der kan komme tvivl om posten som borgmester.


Hvem er førsteudfordren, og har han en chance?

Jonas Ring Madsen er spidskandidat for Socialdemokratiet og førsteudfordrer til borgmesterposten. Men han er skarpt forfulgt af den konservative spidskandidat, Jan Færch.

 • Ved seneste valg fik Socialdemokratiet fire mandater, og hvis partiet går yderligere frem, vil de for alvor kunne udfordre Venstres flertal.
 • Borgerlisten Vores Solrød er blevet etableret i protest mod manglende lydhørhed fra borgmesteren. Hvis de opnår flere mandater, kan de tippe balancen til fordel for Jonas Ring Madsen.
 • Mulighederne for at udfordre den siddende borgmester kan blandt andet aflæses i de indgåede valgforbund, hvor Venstre står alene. Samtidig peger flere partier på andre kandidater, end borgmesteren. 

Og hvad bliver så afgørende i valget?

Der er flere faktorer, der kan spille ind, når valget skal afgøres. Og derfor kan det på forhånd være svært at sige, hvad der bliver udslagsgivende.

 • Borgerlisten Vores Solrød kan blive en joker, der kan afgøre udfaldet. Hvis de får et stærkt valg, kan de ende med at sidde med de afgørende kort på hånden.
 • Hvis Venstre mister to eller flere mandater, vil det åbne op for flere scenarier, hvor enten Socialdemokratiet eller Konservative vil kunne finde ti mandater.
 • Er Venstres historiske styrke i Solrød og tilfredsheden med tingenes tilstand i kommunen stor nok til, de ikke mister mandater?


Hvem er ‘Vores Solrød’, der kan ende med at sidde med alle kortene på hånden?

 • Borgerlisten blev stiftet i 2020 - blandt andet i protest mod opførelsen af et transportcenter og biogasanlægget ved Åmarken.
 • Selvom partiet er tværpolitisk, går de til valg på at udskifte borgmesteren.
 • Partiet opstiller flest kandidater af samtlige partier, og de håber selv at opnå 4-6 mandater.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Venstre bevarede sine otte mandater, mens Socialdemokratiet vandt fire. Efterfølgende kom der en bred konstituering, hvor alle partier stod bag udpegningen af Niels Hörup (V) som ny borgmester. 


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter

Selvom økonomien er sund i Solrød, indeholder budgettet fra 2021-2024 en mindre skattestigning, der skal lukke hullet fra kommunens udgifter til udligningsreformen.

Derudover var den største investering i den nyeste aftale, at der blev afsat penge af til en række områder indenfor børneområdet frem til 2025 - herunder byggeriet af en ny daginstitution. 


Hvem har indgået valgforbund?

 • Havdruplisten, Konservative og Radikale
 • Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Alternativet.
 • Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • Byrådsmedlemmet Jane Noer (V) var indtil 2019 formand for kommunens børne- og ungeudvalg, men i 2019 blev hun idømt fængselsstraf for vold mod sine børn.
 • Den samme sag førte til en senere droppet politianmeldelse af borgmesteren og at Jane Noers mand, Mads Silberg, nu er opstillet for Konservative.
 • Uenighed om, hvorvidt Socialdemokratiet skulle tilslutte sig en aftale med Venstre om om kommunens budget, førte i 2019 til, at spidskandidaten Claus Redder Madsen forlod partiet og senere meldte sig ind i SF.


Forudsigelsen:

Niels Hörup (V) er sandsynligvis også borgmester efter valget, men det er også sandsynligt, de andre partier vil pege på ham mere af nød end af lyst.

Han skal formentlig tabe mindst to mandater, før det er realistisk, at de andre partier kan gå uden om ham. Og sker det ikke, vil flere gerne pege på ham for at vinde indflydelse. 
Sådan har vi gjort

Her er kandidaterne i Solrød Kommune: