Kommuner dropper byggerier på stribe – men i Solrød skydes millioner i fordyret idrætshal

Et flertal i Solrød Byråd har besluttet at frigive yderligere millioner til kommunens kommende idrætshal. Det sker som følge af de stigende priser på byggematerialer.

I Solrød Kommune lader det til, at de kan se skriften på væggen.

Hvert fald når det kommer til anlægning af idrætshaller. For et flertal i byrådet har tirsdag den første marts besluttet at bevillige en ekstra pose penge til en kommende idrætshal ved Solrød Idrætscenter for at kunne nå i mål med byggeriet.

Helt præcist drejer det sig om 13 millioner kroner, som kræves frigivet som følge af stigende byggepriser, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommunen.

quote En anlægsinvestering på op mod 40 millioner kroner er mangel på rettidig omhu

Regine Hjort Hovmøller, Emil Blücher og Christian Vang

Vil undgå halve løsninger

Derfor er det nu bare et spørgsmål om at vente, indtil en interesseret entreprenør bider på krogen og tilbyder at bygge hallen inden for det reviderede budget, der nu lyder på 35 millioner kroner.

I første omgang vurderede kommunen ellers, at man kunne etablere den nye idrætshal for 22 millioner kroner.

Det var derfor den udbudssum, de valgte. Men det har siden vist sig at være for lidt.

De bud, kommunen modtog, var nemlig for høje. Og dem, der lå indenfor prisrammen, levede ikke op til de ambitioner, som byrådet stiller til den kommende hal.

Derfor besluttede et flertal i byrådet for nyligt at lade udbuddet gå om. Det skriver kommunen i pressemeddelelse.

- Det nytter ikke noget, at vi går med en her-og-nu løsning, som ikke lever op til det, hallen skal kunne. Det vil vi komme til at ærgre os over. Det er så stor en investering, at vi skal turde vælge en holdbar og fremtidssikker løsning, som både er rigtig nu og om 15 år, siger Morten Scheelsbeck, formand for Kultur-, idræts- og fritidsudvalget.

Det vil altså sige, at den totale udbudssum nu er 35 millioner kroner. 

Det fremgår af pressemeddelelsen, at de penge kommer fra salgsindtægterne fra grunden, hvor boligbyggeriet Green Hills i øjeblikket er under opførelse. 

Borgmesteren stemte imod

I referatet af kommunalbestyrelsesmødet d. 28.02.22 står der også, at byrådsmedlemmerne fra Havdruplisten, mens Liberal Alliances Regine Hjort Hovmøller og borgmesteren Emil Blücher samt Christian Vang, stemte imod den ekstra pose penge.

De ligger til grund for deres beslutning, at timingen er forkert, står der i referatet.

- En anlægsinvestering på op mod 40 millioner kroner er mangel på rettidig omhu, når der mangler kapacitet på pasningstilbud og skoler. Det handler om timing og vi bør udbyde projektet, når omstændighederne er bedre, bemærker parterne i en såkaldt protokolbemærkning.

Stigende byggepriser presser anlægsbudgetterne

Generelt er der en stigning i byggepriserne på landsplan, viser tal fra Danmarks Statistik. 

For omkostningerne ved at bygge steg med 1,3 procent i tredje kvartal 2021 sammenlignet med kvartalet før og 4,8 procent sammenlignet med samme kvartal året før.

Samlet set steg omkostningerne til materialer med 5,6 procent det seneste år, mens arbejdsomkostningerne i samme periode steg med 3,2 procent, skrev Danmarks Statistik i december måned sidste år.

Og det er altså alt sammen noget, der fordyrer anlægningsprocessen for kommunerne. Og det gælder naturligvis også for Solrød Kommune.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?