Klamme billeder: Nu kommer forsyningsselskab (igen) med opråb

Vådservietter, vatpinde og bind ryger stadig i toilettet. Og det er et stort problem, der både koster tid og penge. Derfor kommer forsyningsselskab med et simpelt opråb: Stop det.

Det er bestemt ikke et nyt problem. Og selvom vi har hørt om det så ofte før - og ikke mindst set de ulækre billeder - så må forsyningsselskaberne alligevel gang på gang rykke ud til spildevandspumper, der er stoppet.

Årsag: Vi smider alt andet end toiletpapir og ekskrementer i toilettet. 

Og det er et kæmpe problem, lyder det fra Anne-Mette Mølholt, der er Driftschef i KLAR Forsyning, der dækker Køge, Greve, Solrød og Stevns.

Kloakvand i hjemmet

Det betyder, at de flere gange om ugen må rykke ud til både kloakstop og pumpestop. Og det koster.

- Udover at vi bruger rigtigt mange ressourcer til både mandskab og vedligehold, så bruger vi mere strøm til både at pumpe og rense spildevandet, når der kommer klude og lignende i afløbet. 

(Artiklen fortsætter efter billedet).

pumpe 1 1
Foto: KLAR Forsyning

KLAR Forsyning er ejet af forbrugerne, og derfor koster det, når de ikke kan finde ud af at smide vådservietter, vatpinde og andet i skraldespanden i stedet for i toilettet. Ikke kun økonomisk.

- I værste tilfælde kan det give kloakstop, så folk ikke kan komme af med deres spildevand. Men det kan også betyde, at der kommer kloakvand ind i deres hjem eksempelvis gennem kælderen, fortæller Anne-Mette Mølholt til TV 2 Lorry.

Corona har skabt et nyt problem

Ifølge Anne-Mette Mølholt gør folk det ikke af ond vilje. Tværtimod tror hun nærmere, at det handler om uvidenhed. For de ser faktisk færre bind og tamponer, som tidligere har været i fokus. 

I kølvandet på coronapandemien er der dog kommet en ny synder til.

- Der er kommet større fokus på hygiejne, og det betyder at flere bruger desinficerende servietter til hænder eller til at tørre toiletbrættet af. Og desværre ender det til tider i toilettet, siger hun og fortsætter:

- Problemet er bare, at de her engangsklude ikke er til at rykke i stykker, og derfor skaber de prop.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

En fyldt kasse med slam fra en stoppet pumpestation.
En fyldt kasse med slam fra en stoppet pumpestation.
Foto: KLAR Forsyning

Selvom det oftest er vatpinde, vådservietter og bind, der ryger i toilettet, så sker det også, at der er mere sjældne ting, der ryger derned.

- Det kan ske, at der kommer underbukser ud i toilettet. Der er da også anekdoter om folk, der både har tabt smykker og gebis i toilettet. Men det er ikke det, der giver os udfordringer, lyder det. 

Engangsklude, vatpinde eller gebis, så er der et enkelt råd, som Anne-Mette Mølholt håber, folk vil følge:

- Det er kun toiletpapir, der er designet til at komme i toilettet – resten skal i affaldsspanden.

pumpe nederst
Foto: KLAR Forsyning

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik