Fredet og unik træskole skal renoveres for stort millionbeløb

Byrådet i Solrød Kommune har godkendt den første etape af en 10-årig genopretningsplan for bygningerne på den fredede Uglegårdsskole. Nu mangler en endelig godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

En 48-årig fredet folkeskole i Solrød Strand, der udelukkende er bygget i træ, skal henover de næste 10 år renoveres for et større millionbeløb. Foto: TV 2 Lorry

En 48-årig fredet folkeskole i Solrød Strand, der udelukkende er bygget i træ, skal henover de næste ti år renoveres for et større millionbeløb.

Den særegne folkeskole med sine karakteristiske røde træstopler, unikke arkitektur og gennemgående kanal trænger nemlig til en kærlig hånd flere steder.

Første etape af genopretningsplanen for skolen er blevet godkendt af byrådet i Solrød Kommune, der har afsat knapt tre millioner kroner til det. I alt lægger genopretningsplanen op til, at der skal bruges 30 millioner kroner på at renovere skolen over de kommende ti år.

Den særegne folkeskole med sine karakteristiske røde træstopler, unikke arkitektur og gennemgående kanal trænger nemlig til en kærlig hånd flere steder. Foto: Solrød Kommune

- Vi har gennem årene løbende renoveret Uglegårdsskolen, men nu trænger den til mere, end hvad vi kan klare i almindelig vedligeholdelse, og vi er meget glade for at komme i gang med renoveringen, siger Kim Sunesen, formand for Familie- og uddannelsesudvalget i Solrød Kommune, i en pressemeddelelse.

Kommune ærgerlige over fredning

Han krydser samtidig fingre for, at man undgår alt for mange uforudsete udgifter ved renoveringen.

Desuden skal renoveringsplanerne også godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen, da den unikke træskole blev fredet i 2016. Udover planerne skal Slots og Kulturstyrelsen også godkende materialevalget, inden arbejdet kan gå i gang.

I første omgang er det skolens bærende konstruktioner og facaden, der bliver skiftet, og hvis Slots- og Kulturstyrelsen kan godkende renoveringsplanerne, bliver projektet sendt i udbud til foråret. Foto: Slots- og Kulturstyrelsen

Fredningen fra 2016 ærgrer dog kommunen, fordi den betyder, at renoveringen bliver dyrere.

- Vi er meget stolte af Uglegårdsskolen og dens unikke arkitektoniske udtryk, men det er ingen hemmelighed, at vi gerne havde undgået en fredning af Uglegårdskolen. Fredningen gør renoveringen dyrere og betyder samtidig, at vi skal vælge samme træsorter, som skolen oprindeligt er bygget af, selvom det nogle steder måske ville have været smartere med en anden og mere holdbar træsort, siger Kim Sunesen.

I første omgang er det skolens bærende konstruktioner og facaden, der bliver skiftet, og hvis Slots- og Kulturstyrelsen kan godkende renoveringsplanerne, bliver projektet sendt i udbud til foråret.

Da skolen blev fredet i 2016 bragte TV 2 Lorry et indslag om, hvorfor Solrød Kommune var utilfredse med den beslutning.

02:00 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?