Børn med egen business: Iværksætteri er ny fritidsaktivitet

Børn i Hovedstadsområdet kan nu gå til iværksætteri i fritiden. 600 børn skal over de næste to år lære at udvikle idéer og gøre dem til virkelighed.

02:22

Hvis spejder, fodbold eller guitar ikke lige er sagen, så er det nu for første gang muligt for børn at gå til iværksætteri i fritiden. Video: TV 2 Lorry

Hvad vil det egentlig sige at være iværksætter?

Det spørgsmål kan børn i Lyngby-Taarbæk og Solrød nu få et udførligt svar på. Begge steder har nonprofit-foreningen Kids Island nemlig startet et iværksætterakademi for børn mellem 10 og 13 år.

Læs også Unge drenge fik hjælp til at sparke liv i deres iværksætterdrømme

- Vi lever i en verden, hvor man kan google sig frem til mange ting. Men det er enormt vigtigt, at børn også selv er i stand til at finde på nye løsninger, for vi ved ikke, hvad fremtiden bringer. Og så er der også et hverdagspersektiv. Vi vil gerne lære børnene, at hvis de har et problem, så kan de ofte selv gøre noget ved det. Det handler om at gøre dem aktive og deltagende, fortæller Nanna Del Pin Hamilton, der er medstifter af Kids Island.  

Kids Island fik i efteråret knap tre millioner kroner af Villum Fonden. De penge skal bruges på at vække interessen for iværksætteri hos 600 børn over de næste to år.

Forløbene kører over syv uger, hvor børnene lærer om forskellige aspekter ved iværksætteri. 

Læs også Venner henter kaffegrums for at redde klimaet: ”Jeg forstår ikke, at vi kalder det affald”

- Vi arbejder med at udvikle deres kreativitet og lærer dem at tænke på nye måder. Og så arbejder vi med at gøre dem modige. Det kan for eksempel være ved, at de ringer til nogen og spørger, hvad andre synes om deres idé, lyder det fra Nanna Del Pin Hamilton.

Man kan skabe sin egen vej i livet

Børnene tager på virksomhedsbesøg i lokalområderne, og etablerede iværksættere lægger vejen forbi akademiet og deler ud af deres erfaringer. Derudover bliver der brugt tid på bygge ting og fremlægge idéer for hinanden. 

Læs også Så potentiale i stort problem: Bekæmper spild af 140 millioner flasker og dåser

- Det er børn, så det er vigtigt, at det er sjovt. Det er en fritidsaktivitet, så det skal ikke føles som skole. Det er et dogme for os, at det er 20 procent nye input, og 80 procent børnene selv der skaber noget, fortæller Nanna Del Pin Hamilton.

Der starter nye hold på børneiværksætterakademiet til foråret. Og børnene behøver ikke allerede drømme om egen virksomhed for at deltage. 

- Det er for alle børn. Måske i endnu højere grad for dem, der ikke har kendskab til det at være iværksætter. Vi lærer dem, at det er muligt at skabe sin egen vej i livet. Vi har oplevet børn, der ikke har vidst, at det var en mulighed, og som nu siger, at de godt kunne forestille sig at blive iværksættere. Men kompetencerne kan de også bruge her og nu, afslutter Nanna Del Pin Hamilton.

Læs også Lille tyggegummivirksomhed i raketmedvindTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik