Kommune præsenterer nyt børnehus: Ramt af konkurs en uge senere

Solrød Kommune havde netop præsenteret et kommende byggeri af ny og moderne daginstitution, da totalentreprenøren gik konkurs. Nu skal kommunen finde ny løsning.

De klør sig selv i nakken på Rådhuset i Solrød.

Bedst som kommunen havde offentliggjort store visioner og konkrete planer om et spritnyt og topmoderne multibørnehus, står kommunen nu med håret i postkassen og med rungende spørgsmål i ekkofrekvens på rådhusgangene:

Hvad pokker skete der, og hvad gør vi nu?

I slutningen af november måned offentliggjorde kommunen med titlen ”Her er Havdrups eventyrlige og moderne nye børnehus” vinderne af arkitektkonkurrencen om at opføre kommunens nye daginstitution, der både skulle rumme vuggestue og børnehave og stå klar i februar 2020.

Mindre end en uge senere blev projektets vindere, totalentreprenøren Daurehøj Erhvervsbyg A/S, erklæret konkurs ved retten i Holbæk.

- Vi står i en lidt spøjs situation. Vi er ved at finde ud, hvad vi reelt set kan gøre. Det, der sker er, at vi har en vinder af udbudsrunden, som så går konkurs dagen før, kontraktforhandlingerne skulle begynde, siger Jens Bach, der er teknisk direktør i Solrød Kommune.

To ting ligger dog fast, forklarer Jens Bach. Der bliver bygget et nyt børnehus i Havdrup, garanterer han, og det bliver ikke Daurehøj Erhvervsbyg, der bygger det.

Børnehuset skal både rumme vuggestue og børnehave. Nu skal Solrød Kommune finde ud af, om man skal gå i retning af et helt nyt projekt, eller prøve at opføre et lig det foreslåede fra Daurehøj Erhvervsbyg.
Børnehuset skal både rumme vuggestue og børnehave. Nu skal Solrød Kommune finde ud af, om man skal gå i retning af et helt nyt projekt, eller prøve at opføre et lig det foreslåede fra Daurehøj Erhvervsbyg.
Foto: Solrød Kommune / Daurehøj Erhvervsbyg

Tidshorisonten forlænges

Konkursen sker samtidig med, at der er mangel på daginstitutionspladser i Solrød som følge af et babyboom i kommunen de seneste år.

Samtidig får byggeplanernes slingrekurs den konsekvens, at borgerne nu må spejde længere ud i fremtiden efter en ny daginstitution til deres børn. Februar 2020 står nemlig ikke til at kunne indfries.

- Det vi nu skal finde ud af, det er, hvad vi nu gør. Bygger vi et hus lig det foreslåede, eller bygger vi et nyt hus? Der er meget jura i det, så jeg kan ikke sige, hvordan det lander, siger Jens Bach.

- Men der bliver noget forsinkelse. Lidt afhængigt af, hvilken vej det går, kommer der en forsinkelse på det her nye børnehus. Måske kan skal hele projektet genudbydes, hvilket vil forsinke i forhold til den oprindelige tidsplan, siger kommunens tekniske direktør.

Det nye børnehus med vuggestue og børnehave skal erstatte et allerede eksisterende. Her er rammerne dog nedslidte. Samtidig skal forældre, børn og pædagoger indstille sig på, at pasning vil foregå i pavilloner i længere tid, end først antaget.

- I forhold til de midlertidige løsninger til børnene, må vi holde i gang dem længere end oprindeligt planlagt, mens der er også nogle pavilloner, vi må tage i brug i længere tid. Alt i alt bliver det ikke helt så hurtigt, som vi havde håbet på, siger Jens Bach.

Byrådet i Solrød Kommune skal i januar møde tage stilling til, hvad man fremadrettet vil gøre i forhold til daginstitutionen i Havdrup.
Byrådet i Solrød Kommune skal i januar møde tage stilling til, hvad man fremadrettet vil gøre i forhold til daginstitutionen i Havdrup.

Byråd træffer beslutning i januar

Entreprenørsummen ligger på omkring 26 millioner kroner. Direktøren vurderer, at Daurehøj Erhvervsbygs konkurs kan koste kommunekassen et sted mellem nul og ti procent af projektets sum.

Da der endnu ikke er truffet en beslutning i byrådet om, hvilken retning man fremadrettet vil gå i forhold til et nyt børnehus, er konkursens økonomiske omkostninger for kommunen ikke yderligere fastslået.

- Konkursen er næppe gratis for os, men omvendt behøver den ikke nødvendigvis at få særlige økonomiske konsekvenser. I det omfang, at vi skal ud i ny udbudsrunde, er der selvfølgelig nogle omkostninger, siger Jens Bach og peger på, at en ny udbudsrunde også kan betyde, at projektet i sidste ende bliver billigere, hvis kommunen får et bedre tilbud end før.

På et møde i januar måned vil kommunens byråd tage stilling til, hvordan planerne om børnehuset i Havdrup skal revitaliseres.

Solrød Kommune forsikrer, at de konkursen til trods vil overholde pasningsgarantien.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

Solrød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere