Forskere udvikler succesfuld stressbehandling

Flere og flere danskere får stress, men mange kommuner kan stadig ikke tilbyde et behandlingsforløb. Solrød kommune tester nu københavnsk succesprogram.

Det er ingen nyhed, at flere danskere bliver stressramte. 

Bare siden 2010 er andelen af stressede danskere steget, så det nu er hver fjerde, der synes de har et højt stressniveau.

Efterhånden findes der flere metoder, som har vist sig at være effektive til stressbehandling. Det gælder for eksempel forløbet Åben og Rolig, som er udviklet af forskere på Københavns universitet. 

Nu tilbyder Solrød Kommune to testforløb med Åben og Rolig til deres borgere.

- Ikke mindst fordi vi kan se, at man har gode erfaringer med det i andre kommuner, hvor effekten har været stor, siger Dorte Saabye der er direktør i kommunen.

Økosystem omkring meditation

I Solrød har man i høj grad en udfordring med stressramte borgere. Af kommunens sygedagpengemodtagere er 44 procent sygemeldte med stress.

Åben og Rolig er et behandlingsforløb som er udviklet af forskere på Københavns Universitet med blandt andet København som testcenter. Forløbet er udviklet over ti år og har været i drift i København siden 2015.

- Det er vigtigt, for det vi laver,  at universitet kommer ud af universitetet. Vi skal lytte rigtig meget til praktikerne og gå bagefter dem og samle alle deres input, udfordringer og erfaringer op, og så gå tilbage til forskningen, siger Christian Gaden Jensen, der er leder af Center for Psykisk Sundhedsfremme og udvikler af Åben og Rolig.

I København har resultaterne været gode.

quote Jeg tror 100 procent på, og mere til, at det kan betale sig både menneskeligt og samfundsøkonomisk

Christian Gaden Jensen, leder af Center for Psykisk Sundhedsfremme

I en evaluering fra april 2018, kan man se, at for de deltagere, der var på Åben og Rolig forløb i 2017, svarede 87 procent, at de oplevede en reduktion i deres stressniveau.

Ét år efter forløbet var blevet afsluttet, svarede 58 procent, at forløbet havde medvirket til, at de kunne undgå sygemelding fra deres arbejdsplads.

Det virker så godt, netop fordi det er forskningsbaseret, lyder det fra Christian Gaden Jensen, der lige nu også bruger data fra behandlingsforløbene i stressklinikkerne til at undersøge, hvorfor nogle falder fra. 

- Vi forventer jo, at borgerne får nogle redskaber til at kunne håndtere de udfordringer de står med, og at de kommer meget hurtigere tilbage på arbejde, siger Dorte Saabye, direktør i Solrød kommune.

Få kommuner har tilbud

I maj 2018 kom Center for Psykisk Sundhedsfremme på Københavns Universitet frem til, at det kun var 30 procent af landets kommuner, som havde et offentligt behandlingsstilbud til stressramte. 

I dag ved vi godt at stress kan have store personlige konsekvenser og samtidigt være en samfundsøkonomisk udfordring.

I 2016 vurderede Sundhedsstyrelsen, at stress årligt koster det danske samfund 3,4 milliarder kroner i tabt produktivitet. Sunhedsstyrelsen anbefaler derfor også, at flere tilbyder behandling - dog den rigtige.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke nogen konkrete behandlingsprogrammer, men kun at programmet er baseret på dokumenterede metoder.

- Vi har refereret til programmet ”Åben og Rolig” som inspiration til handling, fordi det bygger på de elementer vores anbefalinger peger på og har vist gode erfaringer og evalueringer i praksis, skriver Rasmus Baagland i en mail, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Forebyggelse.

Solrød kommune er den første kommune i Region Hovedstaden udover København, der tilbyder Åben og Rolig forløbet. Tidligere har de ikke haft et tilbud.

Med det vi ved om stress og udviklingen i andelen af danskere, der bliver stressramte, mener Christian Gaden Jensen, at man burde investere mere i området og i flere stressklinikker.

- Jeg tror 100 procent på og mere til, at det kan betale sig både menneskeligt og samfundsøkonomisk. Det er noget af det, som vi bør få lavet grundige analyser af nu, hvad det koster store, mellemstore og småkommuner at etablere forskningsstøttede, forebyggende klinikker, siger han.

Åben og Rolig

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

fedme

Forskere mener at have knækket koden til at holde vægttabet

colourbox

Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

20160518-144516-2-1920x1281we

Op til 11 måneders ventetid i hovedstadsområdet - nu vil partier sætte ind over for "meget stor ulighed"

20210311-133301-L-1920x1277we

Sygeplejerskers strejke kan ramme 48 afdelinger i hovedstadsområdet: Se hvor her

Solrød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere