Flygtninge skal lære om godt naboskab

Solrød Kommune søsætter til august et projekt der skal sikre godt naboskab mellem Syriske flygtninge og deres naboer

Du kender det sikkert godt; Naboens græs er for langt og hækken rager ud på fortovet. 

Sådan starter mange nabokonflikter. Men hvad nu hvis naboen er syrisk flygtning og ikke lige kender reglerne for vedligholdelse af haven.

- Vi har fået henvendelser fra borgere, der spørger ind til hvad de kan gøre for at få naboen til at klippe græsset, siger Nadia Krøjgaard Eriksen, der er frivilligkoordinator på integrationsområdet i Solrød Kommune. Derfor er hun nu tovholder på projektet, "Nabovenner"

- Der mangler en normforståelse og viden om de uskrevne regler og lokale skikke om godt naboskab blandt de syriske flygtninge, og det kan man ikke læse sig til nogen steder.

Målet er, at frivillige borgere skal hjælpe beboerne i kommunens i alt 18 midlertidige flygtningeboliger ved at være såkaldte frivillig-venner, der skal hjælpe med alt fra affaldssortering til gode råd om klipning af hækken.

Nabostriden skal undgås

De store kulturelle forskelle blandt de syriske flygtninge og de lokale borgere kan da også være et problem mener Anne-Marie Christensen, der er antropolog og forfatter til bogen "Nabokonflikt - løs den selv".

Godt naboskab handler ifølge antropologen om at tilpasse sig hinanden, og vise hensynsfuldhed overfor naboen.  Det er givetvis lettere, hvis man er rundet af den samme kultur. 

-I mange arabiske lande er naboen ofte nærmest som familiemedlemmer, hvor man spiser hos hinanden og kommer på uanmeldt besøg. I Danmark er vi mere reserverede og private, siger Anne-Marie Christensen 

Men den problematik tager initiativtageren med ro.

- Flygtninge vil rigtig gerne naboskabet og vi kan jo lære noget af deres kultur også. De er måske lidt mere åbne end vi er i Danmark. Integrationen går begge veje, siger Nadia Krøjgaard Eriksen.

Der bor i alt 100 syriske flygtninge under den såkaldte integrationsplan i Solrød Kommune der betyder, at flygtningene kan bo i en midlertidig bolig i op til 3 år.

- Vi har søsat det her projekt for at støtte flygtninge så de kommer godt fra start, når de engang skal ud og bo permanent i et hus, siger Nadia Krøjgaard Eriksen.

Ifølge Anne-Marie Christensen er det dog vigtigt, at kommunen har lavet deres forarbejde godt nok.

- Begge parter skal have noget ud af det projekt, hvis det skal lykkedes, mener antropologen.

Men tovholdernen på projektet er ikke i tvivl om, at der nok skal være godt naboskab på villavejene i Solrød Kommune fremover.

-Generelt er der stor opbakning blandt kommunens borgere til at lave gode integrationsløsninger, så jeg er sikker på, at folk meget gerne vil hjælpe til, siger Nadia Krøjgaard Eriksen.

Solrød Kommune holder et informationsmøde til interesserede borgere den 25 august.

 

 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik