En af Danmarks mest sjældne planter vokser KUN på Amager

Brændeskærm vokser 5-6 steder i Danmark – og de ligger alle på Amager. Naturen Nu er taget til Kalvebod- og Amager Fælled for at se nærmere på den yderst sjældne plante.

Det er lige nu i august og september, at du kan være heldig at opleve en af Danmarks mest sjældne planter i blomst. Og du behøver ikke fare hele landet rundt, for det er kun på Amager, at du kan støde på Brændeskærm. Det fortæller naturformidler Philip Hahn-Petersen i denne uges udgave af Naturen Nu.

- Den er blevet et ikon på den københavnske biodiversitet. Noget af det der gør Amagers natur til noget helt særligt i Danmark, siger Philip Hahn-Petersen i sin videodagbog, som kan ses øverst i denne artikel.

Philip Hahn-Petersen er i denne uge taget til området Koklapperne på Kalvebod Fælled lige syd for Ørestad og til det sydøstlige hjørne af Amager Fælled. To af de sidste voksesteder for Brændeskærm.

I videodagbogen fortæller han om Amagers natur. Indtil for 70 år siden var det meste af Kalvebod Fælled havbund, men under 2. Verdenskrig satte man gang i et storstilet projekt med at inddæmme et 20 kvadratkilometer stort område med hjælp fra arbejdsløse mænd. Et projekt der skulle skabe et militært øvelsesområde og samtidigt sikre at mændene undgik at blive sendt i krig for Tyskland.

Når Brændeskærm kun lige vokser på et lille område på 80 gange 80 meter indenfor den kæmpestore fold der kaldes Koklapperne, hænger det sammen med, at voksestedet ligger på en af de små holme, der i tusindvis af år stak op over havoverfladen, dengang det meste af Kalvebod Fælled var havbund. Frø fra Brændeskærm er formentlig landet på holmene og på Amagers gamle strandenge, efter en flydetur over Østersøen. Det er også derfor planten vokser i det sydøstlige hjørne af Amager Fælled, der i 5000 år var en del af Amagers vestlige kystlinje.

Philip Hahn-Petersen opfordrer til, at man kigger sig godt for, hvis man vil ud og opleve den sjældne plante. Man kan nemlig let tage fejl af Brændeskærm og den helt almindelige og vidt udbredte Vild gulerod.

Begge har de en flot hvid skærm af små hvide blomster, men der er alligevel tydelige forskelle. Vild gulerods stængel er stivhåret, så den har en ru overfladen, og i midten af skærmen ser man ofte en enkelt purpurrød blomst. Begge dele kendetegner den helt almindelige skærmplante Vild gulerod, fortæller Philip Hahn-Petersen.

Vil du være sikker på, at du har fat i den sjældne Brændeskærm, så mærk efter at stænglen er glat, og at skærmen dufter sødt.

Philip Hahn-Petersen er fast naturformilder i Naturen Nu. Et projekt skabt i samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry. Naturen Nu giver oplevelser og indsigt i naturen og har til formål at få mange flere til at nyde den natur, der omgiver os i Hovedstadsområdet.

Se alle videodagbøgerne her

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere