Borgergruppe råber op og bliver hørt

Det, der startede som et lille borgerinitiativ, endte med at blive en stor folkebevægelse, som nu endnu en gang kæmper for at bevare Amager Fælled.

Det nytter at protestere. 

Sådan tænkte Steffen Rasmussen, da overborgmester i København Frank Jensen sidste år meldte ud, at han ikke længere ville arbejde for at fortsætte omstridte byggeplaner på Amager Fælled. 

Steffen Rasmussen er en del af den lille gruppe, der tilbage i 2016 startede gruppen Amager Fælleds Venner, for at bevare det grønne naturområde på Amager. 

Her ses billeder fra torsdagens demonstration arrangeret af Amager Fælleds Venner.
Her ses billeder fra torsdagens demonstration arrangeret af Amager Fælleds Venner.

- Jeg gik med min datter på Fælleden og snakkede om global opvarming og klodens tilstand. Da hun spurgte hvorfor man ikke gjorde noget, fortalte jeg om byggeplanerne på Amager Fælled, og hvordan vi i mange år har taget mere og mere af naturen. Det synes hun var for dårligt, fortæller Steffen Rasmussen, der kun kunne give datteren ret. 

Få uger efter inviterede Klaus Mygind (S) til møde i Kulturhuset på Islands Brygge, hvor bevaring af Amager Fælled var på dagsordenen. Og det blev starten på borgergruppen Amager Fælleds Venner, der lige siden har sagt nej til byggeri på den grønne naturplet.  

Fra ti mand til en folkebevægelse 

Opgaverne blev hurtigt fordelt blandt de håndfulde af mennesker, der mødte op til det første møde. 

- Vi drøftede de projekter, der lå på tegnebrættet for Amager Fælled, og hvad vi kunne gøre ved det. Vi nedsatte arbejdsgrupper med forskellige arbejdsområder, hvor vi undersøgte, hvordan vi bedst muligt kunne få budskabet ud, fortæller Steffen Rasmussen. 

Et af de mere kendte medlemmer af Amager Fælleds Venner er kokken, Nikolaj Kirk.
Et af de mere kendte medlemmer af Amager Fælleds Venner er kokken, Nikolaj Kirk.

Da der blev åbnet op for en arkitekt konkurrence, hvor man kunne komme med bud på det nye Amager Fælled Kvarter, fik borgergruppen pludselig travlt, og besluttede sig for at arrangere den første demonstration.  

- Det var en måde at skabe fokus. Vi skulle bruge 2400 demonstranter til en folkering om byggefeltet og jeg sov slet ikke natten inden, for vi kunne ikke vide, om det kun var os, der ville møde op på Sundby Metrostation dagen efter, fortæller Steffen Rasmussen. 

7.000 demonstranter i silende regn

Heldigvis kom der både nok demonstranter til første folkering, og igen anden gang, da borgergruppen ville have folk til at stå i en ring om hele Amager Fælled. Hele 7000 demonstranter mødte op en søndag i silende regn. 

- Det var virkelig noget der boostede os alle sammen, for vi kunne se, at der var mange, der synes, at fælleden er værd at kæmpe for, fortæller Steffen Rasmussen. 

På blot to år har Amager Fælleds Venner fået flere tusinde omtaler i danske medier, samlet omkring 50.000 underskrifter og fået mere end 9000 medlemmer i Facebookgruppen Amager Fælleds Venner. 

- Det var virkelig noget, der boostede os alle sammen. Det bekræftede os i , at der er mange andre, der synes at fælleden, og naturen i helhed, er værd at kæmpe for, siger Steffen Rasmussen. 

Ifølge ham skyldes den store medvind i høj grad at folk er magthedsløse overfor hvad vi kan gøre for naturen, og ved a nviteter til jordnære demonstrationer, gav borgergruppen folk en mulighed for at gøre noget konkret. 

- Det har samlet folk på tværs af politiske foreninger, forskellige baggrund og fra alle steder i landet. Det her med at kæmpe for naturen er noget, vi kan være fælles om og her har vi noget helt konkret, vi kan kæmpe for. 

Her ses billeder fra torsdagens demonstration arrangeret af Amager Fælleds Venner.
Her ses billeder fra torsdagens demonstration arrangeret af Amager Fælleds Venner.

Kampen fortsætter

Sidste år fik Amager Fælleds Venner bremset byggeplanerne, men nu er de tilbage på tegnebrættet hos Borgerrepræsentationen i København. 

- Vi er meget klar på at kæmpe, vi har fået en masse erfaringer og de erfaringer tager vi videre. Vi vil gøre alt for at skabe en debat om naturen og konsekvenserne ved at bygge. Det skal politikerne være klar over. Vi vil oplyse og informere om konsekvenserne, og hvis de så vælger at bygge, så er de klar over hvilke konsekvenser det vil have.

Og dagens indsats resulterede altså i dag i demonstration foran rådhuset i København - fælledens venner kæmper videre.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Skodrist

playAskeriste skal løse Køges skodproblem

thumbnail-til-hvem-tager-skraldet2-0_SpOs_v

playVi sorterer affald i lange baner - men nytter det noget?

genbrugsstation genbrugsplads

Farvel til småt brændbart på genbrugspladser i hovedstaden

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere