Amager Fælled-venner i kamp for naturen med menneskering

Søndag sluttede mellem 5.-og 6.000 mennesker ring om Amager Fælled i protest mod byggerier i naturområdet.

Mellem 5.000 og 6.000 mennesker sluttede søndag ring om Københavns naturområde, Amager Fælled.

De mange demenstranter var mødt op for at tale naturen sag og protestere mod det planlagte boligbyggeri på en del af det store naturområde.

quote Prøv at forestille dig at bo et sted, der er gråt med glas og beton. Måske det er meget pænt, men der hvor man får det godt med sig selv, det er når man går ud i naturen.

Oleg Koefod

- Jeg forstår godt, at der skal være udvikling i byen, og at byen skal vokse, men skal man tage det eneste naturområde, som vi har tilbage?, siger Jan Kuusisaari, der var en af de fremmødte.

Det er planen, at cirka 19 ud af fælledens 300 hektar skal bebygges. Det svarer til godt seks procent.

Byggeretten til Amager Fælled blev givet til By og Havn som betaling, da man for 25 år siden skulle finansiere metrobyggeriet.

Men protesterne er det seneste stykke tid væltet ned over projektet, for Amager Fælled har natur, der er over 5.000 år gammel og har en rig biodiversitet.

- Det betyder alt for livskvaliteten. Prøv at forestille dig at bo et sted, der er gråt med glas og beton. Måske det er meget pænt, men der hvor man får det godt med sig selv, det er når man går ud i naturen, siger Oleg Koefod, der demonstrerede.

 En bydel i pagt med naturen

Ørestad Fælled Kvarter vil blive hjem for cirka 5.000 beboere. Sammen med boligerne kommer der også daginstitutioner, et supermarked og tre p-huse.

quote Vi får en bydel, hvor man kommer helt tæt på naturen på en anden måde, end man måske gør andre steder i København.

Rikke Faaborg Jarmer, udviklingschef i By og Havn

Hos By og Havn, der skal udvikle den nye bydel, forsøger man at bygge i pagt med naturen.

For eksempel vil vandhullerne i området blive en del af boligområdet.

Og så vil bygningernes facader bestå af naturmaterialer som sten, tegl og træ.

- Det jeg synes, der er så vigtigt ved det her projekt, ,det er, at når vi er færdige med det, så er der stadig masser af natur tilbage. Vi får en bydel, hvor man kommer helt tæt på naturen på en anden måde, end man måske gør andre steder i København, siger Rikke Faaborg Jarmer, der er udviklingschef i By og Havn. 

Det nye boligkvarter på Amager Fælled skal bære præg af naturen i området.

Radikales redningsplan

Radikale Venstre mener nu at have en redningsplan for Amager Fælled.

De foreslår at købe byggeretten til det område, hvor det kommende Amager Fælled Kvarter er planlagt.

quote 1,5 milliarder kroner svarer til, at vi fyrede alle folkeskolelærere. Hvis Tommy Petersen vil fyre 3.000 medarbejdere har jeg brug for at høre hvor det skal være henne.

Jakob Næsager, politisk leder for Det Konservative Folkeparti i København

Købet af byggeretten vil ifølge Tommy Petersen koste omkring 1,5 milliarder kroner, som skal findes under budgetforhandlingerne, der går i gang til september.

- Da vi besluttede at lave metro til Sydhavnen betalte vi kontant i stedet for at sælge grønne områder til boligbyggerier. Det gjorde vi, fordi vi netop ikke ønsker at bebygge vores grønne områder. Det gælder også Amager Fælled, og derfor vil vi nu afdrage kontant på metrogælden fremfor at sælge ud af Amager Fælled, siger Tommy Petersen, der er gruppeformand for Radikale Venstre. 

"Radikale må være mere seriøse"

Men forslaget lider umiddelbart en krank skæbne hos det parti, der sidder med de afgørende mandater i spørgsmålet, nemlig De Konservative:

- Hvis han har finansieringen, lyder det spændende. Men det lyder ærligt talt som om, det er fugle på taget, siger Jakob Næsager, der er politisk leder for Det Konservative Folkeparti i København, til TV 2 Lorry.

- De Radikale er nødt til at være en smule seriøse. Kommunen har solgt byggerettighederne fordi man har brugt pengene. Så hvis man siger, at By og Havn ikke må bruge byggerettighederne, bliver man nødt til at finde pengene, siger han.

Selv om Københavns Kommune har et milliardbudget, er det ikke blot et greb i lommen, pointerer Jakob Næsager.

- 1,5 milliarder kroner svarer til, at vi fyrede alle folkeskolelærere. Hvis Tommy Petersen vil fyre 3.000 medarbejdere har jeg brug for at høre hvor det skal være henne, siger han

Forslaget skal behandles 18. maj. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik