Amager Fælled: Politikere vil ophæve 25 år gammel fredning

Der tegner sig allerede nu et flertal blandt Folketingets miljøordførere for at ophæve fredningen af det alternative byggefelt på Amager Fælled.

Foto: Steen Brogaard og Thomas Lekfeldt/Scanpix

Amager Fælleds venner kunne onsdag ånde lettet op, da Københavns overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., lavede en kovending og bakkede op om at undersøge mulighederne for at flytte de 2.500 boliger væk fra den såkaldte strandeng.

Dermed smuldrede flertallet bag opførelsen af 2.500 boliger på Amager Fælled.

Læs også Frank Jensen freder definitivt strandengen

I stedet vil Frank Jensen have undersøgt muligheden for at bygge boligerne 500 meter længere ned ad Fælleden. Der er tale om et område, der tidligere har været brugt som losseplads og har en langt mindre biodiversitet end strandengen, som man nu er gået væk fra at bygge på. 

Det nye byggefelt, der skal undersøges, blev imidlertid fredet som en del af den oprindelige aftale fra 1992. 

Vi er åbne for at diskutere fredningen med respekt for høringsprocessen.

Trine Torp, Miljøordfører, SF

Før flytningen af Amager Fælled-byggeriet kan blive en realitet, kræver det derfor, at Folketinget ophæver fredningen af det område, som overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., nu foreslår, at man flytter de 2.500 boliger til.

Flertal tegner sig

Selvom Folketingets miljøordførere endnu ikke officielt er indviet i de nye byggeplaner, tegner der sig allerede nu et flertal for at ophæve fredningen, så byggeriet kan flyttes, hvis det er det alternativ, et flertal i Borgerrepræsentationen kan blive enige om.

Både Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet, SF, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er i udgangspunktet positivt indstillede.

- Hvis de kan finde økonomien og enigheden til det i Københavns Kommune, og det ikke ændrer noget for byggeriet, vil jeg og LA selvfølgelig ikke stå i vejen for at ophæve fredningen på et andet areal med en mindre naturværdi, siger Carsten Bach, miljøordfører i Liberal Alliance, til TV2 Lorry.

Læs også Skuffet Frank Jensen: Borgerne skal ikke betale regningen

SF håber stadig, at man vil undersøge andre alternative byggefelter end Amager Fælled, men er åbne for at diskutere fredningen. 

- Det ærgrer mig, at Frank Jensen ikke bakkede op, da SF i Borgerrepræsentationen tidligere foreslog at foretage en bredere undersøgelse af andre placeringer for byggeriet. Så vi håber stadig, at man vil undersøge bredere muligheder end at bygge et andet sted på Amager Fælled. Men vi er åbne for at diskutere fredningen med respekt for høringsprocessen, lyder det fra Trine Torp, miljøordfører fra SF. 

Læs også Frank Jensen vil undersøge ny placering af Fælled-byggeri

Vi er meget bekymrede for, at det vil danne en uheldig præcedens at ophæve fredningen.

Maria Reumert Gjerding, Miljøordfører, Enhedsl.

Enhedslisten: Kan danne uheldig præcedens

Venstre vil endnu ikke tage stilling, mens Dansk Folkeparti og Enhedslisten i udgangspunktet er imod at ophæve fredningen. Enhedslisten er dog villige til i sidste ende at diskutere fredningen, hvis alternativet er byggeri på strandengen.

- Vi er meget bekymrede for, at det vil danne en uheldig præcedens at ophæve fredningen. Vi anerkender ikke, at der kun er den ene mulighed som alternativ til at bygge på strandengen. Så vi opfordrer indtrængende til, at vi ikke spiser mere natur af et i forvejen naturfattigt land som Danmark. Men hvis en ophævning af fredningen er den eneste mulighed for at redde strandengen, må vi tage den diskussion, siger Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding til TV2 Lorry. 

Forstå slaget om Fælleden

* Amager Fælled er et 223 hektar - 2,23 kvadratkilometer - stort naturområde beliggende på Amager mellem Artillerivej og Ørestads Boulevard.

* Amager Fælled er fredet, det vil sige beskyttet af Naturbeskyttelsesloven.

* Amager Fælled har en lang historie som del af København og Amager. Ud over at være et naturskønt område, har Amager Fælled været brugt som øvelsesterræn, henrettelsesplads og losseplads.

* Amager Fælled er beboet af sjældne sommerfuglearter, fuglearter og paddearter. Derudover er der flere sjældne plantearter på Amager Fælled.

* Ørestad blev i midten af halvfemserne afsat til byggeri ud af Amager Fælled.

* I 1994 blev det politisk vedtaget, at salg af dele af Amager Fælled skulle sælges for at rejse penge til at opføre metroen.

* Som del af den plan skulle 18,7 hektar af Amager Fælled ud for Sundby Station nord for Ørestad bebygges med 2000-3000 boliger.

* Planerne er blevet mødt af store protester fra lokale aktivister og Danmarks Naturfredningsforening, der har samlet over 30.000 underskrifter mod byggeriet.

* Protesterne mod byggeriet har fået opmærksomhed, da de er ledt an af kendte personer som kokken Nikolaj Kirk, sangerne Anne Dorthe Michelsen, Johan Olsen og Maria Bramsen samt reality-stjernen Linse Kessler.

* Politisk har SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation været modstandere af planerne.

* Onsdag meddelte overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., på Facebook, at planerne er opgivet, og at det nu skal undersøges, hvor de 2500 boliger så kan bygges.

Kilder: Københavns Kommune, Miljø- og Fødevareministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Berlingske, Ritzau.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik