Hovedstaden gør klar til skybrud: Det skal du gøre

Hovedstadens Beredskab opruster og holder sig klar i tilfælde af skybrud i hovedstadsområdet.

Når vejret er vildt, holder Hovedstadens Beredskab vejret.

Så når vejrguderne varsler skybrud - selv på en Sankt Hans aften, hvor bålene i forvejen kan forårsage arbejde for tjenesten - er Hovedstadens Beredskab ekstra på dupperne.

Det skal du ikke gøre

Ifølge den vagthavende operationschef hos Hovedstadens Beredskab, Kristian Næsted, skal man holde sig inden for husets fire vægge i vildt vejr.

- For det første skal man lade være med at bevæge sig ud, når vejrtjenesterne varsler voldsomt vejr. Man skal passe på sig selv og lade være med at gå ud i tordenvejr, hvor der er lynnedslag og så videre, siger Kristian Næsted til TV 2 Lorry.

- Er man ude, skal man holde sig væk fra oversvømmelser, siger han.

Det skyldes, at vandet har været i kontakt med kloakken, så det reelt er kloakvand, som man bevæger sig rundt i.

- Der er desuden også risiko for, at man kan komme galt afsted, for kloakdæksler kan have forskubbet sig eller være blevet skudt af af vandmasserne. Så det er kan være forbundet med livsfare, hvis man bevæger sig ud i de uklare vandmasser, siger Kristian Næsted.

Man skal heller ikke forsøge at forcere oversvømmelserne, beretter beredskabet. Også det kan være fatalt.

- Vi har set adskillige eksempler ved tidligere skybrud på, at folk i bil har bevæget sig ud i noget, hvor de ikke kunne komme væk igen. Man risikere at ødelægge bilen, og man bringer sig selv i unødig fare. Det kan være decideret livsfarligt, hvis der er tale om ekstremt dybt vand.

Det skal du gøre

Til borgere der bor i lejlighed har operationschefen følgende råd:

- Det man generelt kan sige er, at man skal kigge efter sin ejendom og se efter, om der ligger kloakdæksler løst eller om de er tildækkede.

Man skal dog ikke regne med Hovedstadens Beredskab som det første, hvis skybruddet rammer København og omegn. I de tilfælde må man søge skadesservice andre steder.

Holder materiel klart

Det skyldes, at beredskabet holder deres materiel tilbage til større operationer, der har væsentlig betydning for samfundet.

- Vi gør det i sådan en situation, at vi prioriterer vores materiel. Vi holder vores materiel tilbage, så vi kan rykke ud til hospitaler og større veje. Så folks kældre er ikke øverst på vores liste, når det går sådan her for sig. Så skal man have fat i Falck eller noget skadesservice.

Allerede nu har det voldsomme vejr været skyld i, at Hovedstadens Beredskab har været ude med brandbilerne.

- Vi har været ude til forskellige eftersyn ved lynnedslag i hovedstadsområdet. Det har heldigvis alt sammen været småting, siger vagthavende operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV 2 Lorry.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

sjælden ildkugle over sjælland

playIldkugle lyste himlen op over Sjælland - var ikke en almindelig meteor

Sne Hillerød

Prognose: Vinteren vender tilbage

Vinter

Vinterens koldeste nat - vi kan nå under 10 graders frost

Snevejr

Sjældent isdøgn: Kan blive ned til -12 grader

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere