Qatar-millioner finansierer Skandinaviens største moské

Qatar finansierer en fjerdedel af de 130 millioner svenske kroner, det koster at bygge den nye moské i Malmø.

Foto: QNA

1.792 kvadratmeter inklusiv egen svømmehal, gymnastiksal og restaurant.

Så omfangsrigt er det byggeri, som det svenske islamiske trossamfund, WAFK, står bag på Danska Vägen i Malmø-bydelen Rosengård.

Qatar har finansieret 30 millioner af de 130 millioner kroner, som Umm Al-Mu'minin Khadijah-moskéen kommer til at koste – og det vækker nu kritik. Ifølge kritikere investerer emirstaten kun i et moskébyggeri for at udbrede landets salafistiske og yderligtgående konservative variant af islam.

Det her er Qatars måde at udvide sin indflydelse i verden på. Landet vil etablere sin version af islam i Malmø. 

Aje Carlbom, socialantropolog, Malmö Högskola

- Der er en bagtanke

- Når en moské eller en muslimsk forsamling i Sverige støttes med statslige midler fra Qatar, kan man være sikker på, at donorerne har et formål med det, siger professor i islamisk teologi ved Umeå Universitet, Mohammad Fazlhashemi, til Sydvenskan.

Socialantropolog Aje Carlbom fra Malmö Högskola har forsket i religiøs identitet og politisk islam i Europa. Han mener heller ikke, at Qatar bruger millioner af kroner på moskéen uden at have en bagtanke med det.

- Det her er Qatars måde at udvide sin indflydelse i verden på. Landet vil etablere sin version af islam i Malmø. Ifølge den skal man beskytte muslimer for ”vesterlændinges dårlige indflydelse”, siger han til Sydsvenskan.

Moské afviser kritik

Det kan – ifølge Aje Carlbom – medføre øgede udfordringer med integrationen.

Selv skriver moskéen på sin hjemmeside, at den bygger på en sunnimuslimsk fortolkning af islam, og at den står for åbenhed – og ifølge moskéens pressetalsmand kan bidragyderne ikke kan stille krav til moskéens virke.

Ifølge Sydsvenskan er moskéen foruden midlerne fra Qatar også finansieret af private bidrag fra Kuwait, hvor flertallet af befolkningen er sunnimuslimer. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik