Tre nye stenkast mod danske biler i Sverige - politiet er nu oppe på 50 sager

Onsdag er yderligere tre danske biler blevet ramt af stenkast udenfor Ystad, så det samlede antal sager nu er oppe på 50. Svensk politi mener, der er tale om den samme gerningsmand, og de intensiverer nu efterforskningen.

Siden midten af april måned har en eller flere gerningsmænd kastet med sten mod danske biler på motorvejen mellem Ystad og Malmø. 

Onsdag er yderligere tre danske biler blevet ramt af stenkast nær Ystad, så det samlede antal sager nu er oppe på 50. Det fortæller svensk politi til TV 2 Lorry. 

- Der har været tre hændelser med stenkast i dag på E65 i nærheden af Ystad, så vi nu har registreret 50 sager. Stenkastene er sket tre forskellige steder indenfor en afstand af omkring 10 kilometer på motorvejen, siger politiinspektør ved politiet i Skåne Södra, Eva-Gun Westford, til TV 2 Lorry. 

Og selvom dagens tre hændelser er sket over en længere strækning, formoder politiet, der er tale om den samme gerningsmand. 

- Der er en rimelig lang afstand mellem de tre hændelser, så vedkommende har skulle rykke sig, men det har godt kunne lade sig gøre rent fysisk, fortæller Eva-Gun Westford, der understreger, at sagen har højeste prioritet hos politiet i det sydlige Skåne. 

Politiinspektør Eva-Gun Westford understreger, at sagen har højeste prioritet for politiet i det sydlige Skåne
Politiinspektør Eva-Gun Westford understreger, at sagen har højeste prioritet for politiet i det sydlige Skåne

Tror ikke på borgeres idé om motiv

- Den her sag har højeste prioritet både lokalt men også i resten af Skåne. Vi har intensiveret efterforskningen, som både foregår med undersøgelser af digitale og fysiske spor, fortæller hun til TV 2 Lorry. 

Størstedelen af stenkastene er sket på strækningen mellem Skurup og Ystad. Foto: Openstreetmaps/TV22
Størstedelen af stenkastene er sket på strækningen mellem Skurup og Ystad. Foto: Openstreetmaps/TV22

Det er udelukkende danske biler, der bliver ramt af sten på E65, hvor der ofte er mange biler, der kører mellem Sjælland og Bornholm, men svensk politi mangler stadig et oplagt motiv i sagen.

- For nogle år siden har der været nogle lignende hændelser, men det var ikke rettet mod danske biler. Blandt enkelte lokal beboere i områderne omkring E65 har der været teorier fremme om, at stenkastene skyldes, at danskere ofte kører meget stærkt på ruten, men det er ikke en teori, vi opfatter som sandsynlig, siger Eva-Gun Westford. 

De mange stenkast på E65 fik mandag Rigspolitiet til at advare danske bilister, der kører i området. Ved den lejlighed var der registreret 15 sager, men tallet er altså nu eksploderet til 50 sager. 

I de fleste sager er der ikke sket personskade, men ved en af episoderne den 19. maj blev en 70-årig mand fra Sjælland ramt i venstre side af ansigtet og fik alvorlige skader på tænderne og det ene øje.