Stop for sandsugning i Øresund: Overraskede forkæmpere tror ikke deres egne ører

Det kom som en stor overraskelse for to af de fremmeste forkæmpere for et beskyttet Øresund, at der nu bliver sat en stopper for indvinding af råstoffer. En lang sej kamp er vundet.

- Nej, det er da løgn – sådan! Det er fedt! Yes du – det er godt!

Sådant lød det spontant og i munden på hinanden fra de to forkæmpere for Øresund, da de fik den overraskende og glædelige nyhed om, at der ikke bliver givet flere tilladelser til at suge sand op af Øresunds havbund.

TV 2 Lorry kunne onsdag fortælle, at det er lykkedes at få flertal for en ny bekendtgørelse, der sætter en stopper for sandsugning i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord fra 2019.

- Det er vi glade for, og det er dyrene i Øresund også glade for. Vi skal have champagne! Ja, det skal vi!

Se de overraskede forkæmperes reaktion her.

Jens Peder Jeppesen er leder af Øresundsakvariet, og Søren Jacobsen er erhvervsfisker og formand for Foreningen Skånsomt Kystfiskeri.

Hvad er sandsugning?

Begge har de i årevis kæmpet for et stop for råstofudvinding i Øresund og har igen og igen fortalt om de ødelæggende konsekvenser af sandsugningen. I Søren Jacobsens fiskerbåd har de i årevis sejlet politikere, journalister og andet godtfolk ud på Øresund for at besigtige skaderne på blandt andet fiskepladserne kaldet Disken og Lappegrund.

Men nu er kampen slut - og de har vundet.

- Det skal lige synkes det her. Jeg havde ikke lige set, at det ville komme. Jeg havde nok troet, at det desværre gik den anden vej. Det var dog fantastisk!, lyder det i blandet kor fra Jens Peder Jeppesen og Søren Jacobsen.

Fælles kamp på tværs af politiske skel og landegrænser

Men Søren Jakobsen og Jens Peder Jeppesen har på ingen måde kæmpet alene for Øresund.

Modstanden mod sandsugning er sket på tværs af partiskel, erhvervsinteresser og landegrænser. Røde og blå partier i Folketinget har stået side om side med fiskeri- og miljøorganisationer.

Sammen med svenske regeringer og kommuner på begge sider af Øresund har de raset over skiftende danske miljøministre, der trods det store pres har nægtet at stoppe råstofudvindingen i Øresund.

I 2014 sejlede op mod 100 skibe i samlet protest gennem Øresund  
I 2014 sejlede op mod 100 skibe i samlet protest gennem Øresund  
Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Sverige stoppede selv med at suge sand i Øresund tilbage i 1982, og svenskerne har flere gange udtrykt vrede over, at danskerne bare fortsatte.  

- Jeg er stærkt kritisk over, at danskerne fortsætter med sandsugning, på trods af at vi ved, at det har store konsekvenser, lød det bl.a. i maj 2017 fra den svenske miljøminister Karolina Skog fra Miljöpartiet i et interview til svenske SVT.

Vreden har været stor, og dagens glade nyhed er derfor en forløsning for mange af dem, der har kæmpet som erhvervsfisker Søren Jacobsen og akvarieleder Jens Peder Jeppesen.

- Det her vil gavne hele Øresundskysten. Turismen vil få et boost. Og naturlivet og hele økosystemet vil få et boost. Vi kan hejse flaget for Øresund nu.

Kampen for et stop for sandsugning - nedslag

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

bus busrute

Samarbejde mellem regioner sikrer den første regionale elbusrute

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere