Stop for sandsugning i Øresund: Overraskede forkæmpere tror ikke deres egne ører

Det kom som en stor overraskelse for to af de fremmeste forkæmpere for et beskyttet Øresund, at der nu bliver sat en stopper for indvinding af råstoffer. En lang sej kamp er vundet.

- Nej, det er da løgn – sådan! Det er fedt! Yes du – det er godt!

Sådant lød det spontant og i munden på hinanden fra de to forkæmpere for Øresund, da de fik den overraskende og glædelige nyhed om, at der ikke bliver givet flere tilladelser til at suge sand op af Øresunds havbund.

TV 2 Lorry kunne onsdag fortælle, at det er lykkedes at få flertal for en ny bekendtgørelse, der sætter en stopper for sandsugning i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord fra 2019.

- Det er vi glade for, og det er dyrene i Øresund også glade for. Vi skal have champagne! Ja, det skal vi!

Se de overraskede forkæmperes reaktion her.

Jens Peder Jeppesen er leder af Øresundsakvariet, og Søren Jacobsen er erhvervsfisker og formand for Foreningen Skånsomt Kystfiskeri.

Hvad er sandsugning?

  • Sandsugning er en særlig form for råstofudvindning. Lange rør fra skibe suger sand op fra havbunden med et eller to rør. Herefter sorteres vandet fra.
  • Sand og grus fra havbunden bruges til kystsikring, betonelementer og landvindinger som Nordhavn i København.
  • Det er nemlig rigtig dårligt for miljøet under havet, hvor der skabes iltfattige huller, når sandet suges op.

Begge har de i årevis kæmpet for et stop for råstofudvinding i Øresund og har igen og igen fortalt om de ødelæggende konsekvenser af sandsugningen. I Søren Jacobsens fiskerbåd har de i årevis sejlet politikere, journalister og andet godtfolk ud på Øresund for at besigtige skaderne på blandt andet fiskepladserne kaldet Disken og Lappegrund.

Men nu er kampen slut - og de har vundet.

- Det skal lige synkes det her. Jeg havde ikke lige set, at det ville komme. Jeg havde nok troet, at det desværre gik den anden vej. Det var dog fantastisk!, lyder det i blandet kor fra Jens Peder Jeppesen og Søren Jacobsen.

Fælles kamp på tværs af politiske skel og landegrænser

Men Søren Jakobsen og Jens Peder Jeppesen har på ingen måde kæmpet alene for Øresund.

Modstanden mod sandsugning er sket på tværs af partiskel, erhvervsinteresser og landegrænser. Røde og blå partier i Folketinget har stået side om side med fiskeri- og miljøorganisationer.

Sammen med svenske regeringer og kommuner på begge sider af Øresund har de raset over skiftende danske miljøministre, der trods det store pres har nægtet at stoppe råstofudvindingen i Øresund.

I 2014 sejlede op mod 100 skibe i samlet protest gennem Øresund  
I 2014 sejlede op mod 100 skibe i samlet protest gennem Øresund  
Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Sverige stoppede selv med at suge sand i Øresund tilbage i 1982, og svenskerne har flere gange udtrykt vrede over, at danskerne bare fortsatte.  

- Jeg er stærkt kritisk over, at danskerne fortsætter med sandsugning, på trods af at vi ved, at det har store konsekvenser, lød det bl.a. i maj 2017 fra den svenske miljøminister Karolina Skog fra Miljöpartiet i et interview til svenske SVT.

Vreden har været stor, og dagens glade nyhed er derfor en forløsning for mange af dem, der har kæmpet som erhvervsfisker Søren Jacobsen og akvarieleder Jens Peder Jeppesen.

- Det her vil gavne hele Øresundskysten. Turismen vil få et boost. Og naturlivet og hele økosystemet vil få et boost. Vi kan hejse flaget for Øresund nu.

Kampen for et stop for sandsugning - nedslag

Marts 2014: Op mod 100 skibe med fiskere, forskere og miljøfolk sejlede i protest mod sandsugning i samlet flok fra Nordsjælland gennem Øresund mod Miljøministerien.

 

Februar 2015: Konservative, Enhedslisen og SF går sammen om et forslag, der skal stoppe al sandsugning, når de tilbageværende tilladelser udløber. Miljøminister Kirsten Brosbøl og S-R regeringen afviser.

 

April 2018:  Alle Folketingets partier går sammen om at tvinge daværende miljøminister Esben Lunde Larsen til at undersøge om sandsugningen i Øresund kan flyttes til et andet sted på forslag fra Martin Lidegaard fra Radikale Venstre, der nu ønsker at gøre Øresund til nationalpark.

 

Maj 2017: Syv danske kommuner og syv svenske kommuner langs begge sider af Øresund, Länsstyrelsen i Skåne og en lang række organisationer foreslår sammen i et brev til den danske Miljøminister at oprette et beskyttet Øresund og stoppe al sandsugning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik