Stop for sandsugning er ”miljøpopulisme”, mener Dansk Byggeri

At man hjælper miljøet ved at sætte en stopper for råstofindvindingen i Øresund er at stikke sig selv blår i øjnene, mener Dansk Byggeri.

Regeringens ønske om at sætte en stopper for sandsugning i Øresund har vakt stor glæde blandt fiskeri- og miljøorganisationer i hele landet og på tværs af partiskel på Christiansborg.

Men i byggebranchen er reaktionen den stik modsatte.

- Det er miljøpopulisme og en på alle måder uheldig og kortsigtet beslutning, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Ved sandsugning suges sand og grus op fra havbunden og placeres enten på land eller i havet, hvor der senere skal bygges.

Miljøorganisationer og marinebiologer har i årevis påpeget, at man ødelægger havmiljøet ved at fjerne sandet. Men den præmis køber man ikke hos Dansk Byggeri.

quote Det her vil jeg betragte som et hovsa-forslag og udryk for, at man ikke har tænkt sig om, men nu er der jo også snart valg.

Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri

Ved at indføre et stop i Øresund ender man nemlig i stedet med at flytte miljøpåvirkningerne et andet sted hen, mener Torben Liborius.

- At tro, at man afskaffer miljøpåvirkningen ved at afskaffe råstofindvindingen i Øresund, er at stikke sig selv blår i øjnene. 

- Hvis man ikke kan hente råstoffer til alt det byggeri, man gerne vil have af både boliger, institutioner cykelstier og veje, så skal det hentes et andet sted, og miljøpåvirkningen ved det er meget større, fordi man i stedet skal transportere andre steder fra med skibe eller lastbiler, siger han.

Efter mange års kamp bliver der nu sat en stopper for sandsugning i Øresund. Regeringen vil nemlig - med en ny bekendtgørelse - lukke ned for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund. Og samtidig bliver Øresund gjort til et EU-beskyttet havområde.

"God latin"

Ifølge Miljøministeriet suges i gennemsnit omkring 50.000 kubikmeter om året, og der var i maj i år fortsat 118.000 kubikmeter sand og gruskvoter tilbage i de allerede udstedte tilladelser.

Ifølge Torben Liborius er det dog kun to procent af arealet i Øresund, der er udlagt til råstofindvending.

Han kalder det ”god latin”, at man henter sine råstoffer så tæt på som muligt.

- Det er en snæver og kortsigtet lokalpolitisk interesse, der bliver varetaget her. Hvis man ser, hvordan der skal bygges i København og andre store byer, så skal man også gøre sig nogle tanker om, hvor de her råstoffer skal komme fra, siger han.

Et hovsa-forslag 

At det ovenikøbet er De Konservative som har været tungen på vægtskålen i forhold til at få overbevist miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om, at der skal indføres et stop, vækker kun yderligere hovedrysten hos Dansk Byggeri.

- Den tilgang, som de Konservative har her, er ude af sync med den forståelse for helhedstilgang, de plejer at have.

- Det her vil jeg betragte som et hovsa-forslag og udryk for, at man ikke har tænkt sig om, men nu er der jo også snart valg, siger Torben Liborius.

Her kan du høre De Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard fortælle om, hvor hun mener, det er på tide, at råstofindvindingen i Øresund stoppes. 

Ingeniør- og rådgivningvirksomheden Rambøll skønner dog, at det kun er én procent af råstofforsyningen til hovedstadsområdet, som kommer fra den nordlige del af Øresund.

Samtidig vurderes de statsfinasielle og erhvervsøkonomiske omkostninger kun at være cirka to millioner årligt, hvis der indføres et stop for sandsugningen.

- Danmark lukker jo ikke ned af, at man lukker råstofindvindingen i Øresund. Men vi mener, at man skal huske at se det i sammenhæng med, at råstofindvendingen i Danmark er presset. Og det var den ikke på samme måde tidligere, så vi er nødt til at tænke os bedre om, Torben Liborius.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremlægger på fredag en ny bekendtgørelse i Folketinget, der sætter en stopper for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund.

Det kom som en stor overraskelse for to af de fremmeste forkæmpere for et beskyttet Øresund, at der nu bliver sat en stopper for indvinding af råstoffer. En lang sej kamp er vundet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik