Trods omfattende skader må fredet museum ikke rives ned

Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at fastholde fredningen af Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Foto: Thomas Lekfeldt - Scanpix

Vikingeskibsmuseet, der huser de fem uvurderlige Skuldelev-vikingeskibe, er flere steder krakeleret i fundamentet. Og i september sidste år bad museet i Roskilde om at få ophævet fredningen, da det bliver for dyrt at istandsætte.

Men fredningen af Vikingeskibshallen vedbliver.

Det besluttede Slots- og Kulturstyrelsen tirsdag.

Læs også Vikingeskibs-museum vil af med fredning

I bedre stand end frygtet 

I afgørelsen understreges det, at Vikingeskibsmuseet både vil kunne restaureres og samtidig få mulighed for at gennemføre en udvidelse: 

- Undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at Vikingeskibshallen ikke er i så dårlig stand, som man kunne have frygtet. Derfor kan vi som bygningsfredningsmyndighed ikke ophæve fredningen af bygningen, siger Slots- og Kulturstyrelsens enhedschef, Merete Lind Mikkelsen, i en pressemeddelelse, som fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at der er rigtig meget, man kan gøre i forhold til at forbedre og udbygge den fredede bygning, så den bliver mere tidssvarende, får bedre adgangsforhold og nye udstillingsmuligheder.

Læs også DF vil rive Vikingeskibsmuseet ned og opføre et nyt

Dermed følger Slots- og Kulturstyrelsen indstillingen fra Det Særlige Bygningssyn, som har henvist til, at der er tale om ’et sublimt værk’.

Ærgerlig borgmester

Jeg er rigtig ærgerlig over denne her beslutning

Joy Mogensen, borgmester og formand for Vikingeskibsmuseets bestyrelse

Den fortsatte fredning skaber stor frustration hos Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), der samtidig er formand for Vikingsskibsmuseets bestyrelse:

- Jeg er rigtig ærgerlig over denne her beslutning. Vi har jo prøvet igennem 15-20 år at få én eller anden form for affredning eller modificering, sådan at vi kan sikre de her skibe, siger hun tirsdag aften til TV 2 Lorry.

Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. Og den var så sent som i oktober i år atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf.

Læs også DF vil rive Vikingeskibsmuseet ned og opføre et nyt

Men Slots- og Kulturstyrelsen har gennem de tekniske undersøgelser konstateret, at vikingeskibene og Vikingeskibshallen kan sikres mod vandindtrængning fra Roskilde Fjord ved at restaurere bygningens nordlige facade, der vender mod fjorden. 

Ekspert-vurdering tager bare ikke højde for, hvordan det kan finansieres, påpeger borgmesteren.

- Derfor kan jeg kun se den løsning nu, at vi appellerer til ministeren og finder en politisk løsning, der ikke kun tager højde for, hvad der er teknisk muligt, men også tilfører lidt snusfornuft til det, siger hun.

Afgørelse kan nu ankes inden for fire uger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik