Museum råber vagt i gevær: Hvad er en vikingeskibshal uden skibet?

Hvis vikingeskibshallen i Roskilde forbliver fredet, kommer den til at stå tom. Sådan lyder de fra Vikingeskibsmuseet, der kun har én mulighed tilbage.

Vikingeskibsmuseet i Roskildes bestyrelse har kun en mulighed tilbage for at få affredet vikingeskibshallen: Kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance.

quote Flytter man skibene, vil den fredede hal være tømt for mening.

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet

Efter 15 års forgæves kamp for at få bygningen affredet, har museets bestyrelse nu sendt en klage til ministeren. Siger hun nej til at affrede bygningen, så må de oldgamle skibe flyttes ud af hallen.

- Mette Bock er hallens sidste håb. Affredes bygningen ikke, kan vi komme i en situation, hvor vi må flytte skibene ud af bygningen. For som det er nu, så truer bygningen faktisk skibene, siger Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, Socialdemokratiet, og bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet.

- Flytter man skibene, vil den fredede hal være tømt for mening, siger hun til TV 2 Lorry. 

Nationalmuseet har stillet krav om, at skibene skal sikres mod højvande, og det kan den nuværende bygning ikke klare. Vikingeskibshallen har i mange år haft problemer som smuldrende beton og oversvømmelser.

Hallen og skibene

Ingen trussel

Museet har for nyligt fået foretaget en undersøgelse af bygningens tilstand af Rambøll. Rapporten konkluderer, at der bliver ved med at løbe vand ind i hallen, selvom vandstanden er lav. Museet mener derfor ikke, at man kan renovere hallen.

Skal ministeren se det som en trussel eller et ultimatum?

Nej, bestemt ikke, for der er ikke nogen, der har lyst til at flytte skibene, men vi kan se, hvordan bygningens tilstand har været forværret over årene. 

- Vi mener, at det er etisk forkert ikke at fortælle, at hvis man affreder bygningen, så bliver den lavet om, men hvis man ikke affreder den, så får det også konsekvenser, siger Joy Mogensen.

Mette Bock har overfor andre medier bekræftet, at hun har modtaget klagen, men da hun er en part i sagen, ønsker hun ikke at udtale sig.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere