Museum råber vagt i gevær: Hvad er en vikingeskibshal uden skibet?

Hvis vikingeskibshallen i Roskilde forbliver fredet, kommer den til at stå tom. Sådan lyder de fra Vikingeskibsmuseet, der kun har én mulighed tilbage.

Foto: Thomas Lekfeldt & Søren Bidstrup - Scanpix

Vikingeskibsmuseet i Roskildes bestyrelse har kun en mulighed tilbage for at få affredet vikingeskibshallen: Kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance.

Flytter man skibene, vil den fredede hal være tømt for mening.

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet

Efter 15 års forgæves kamp for at få bygningen affredet, har museets bestyrelse nu sendt en klage til ministeren. Siger hun nej til at affrede bygningen, så må de oldgamle skibe flyttes ud af hallen.

- Mette Bock er hallens sidste håb. Affredes bygningen ikke, kan vi komme i en situation, hvor vi må flytte skibene ud af bygningen. For som det er nu, så truer bygningen faktisk skibene, siger Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, Socialdemokratiet, og bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet.

- Flytter man skibene, vil den fredede hal være tømt for mening, siger hun til TV 2 Lorry. 

Læs også Vikingemuseet med ministerklage: "Vi kan ikke redde bygningen"

Nationalmuseet har stillet krav om, at skibene skal sikres mod højvande, og det kan den nuværende bygning ikke klare. Vikingeskibshallen har i mange år haft problemer som smuldrende beton og oversvømmelser.

Hallen og skibene

  • Der er fem vikingeskibe på Vikingeskibsmuseet, og de er alle omkring 1000 år gamle.
  • Vikingeskibshallen er lavet af arkitekt Erik Christian Sørensen.
  • Den åbnede for publikum i 1969.
  • Hallen er fredet. I september 2016 søgte bestyrelsen om at affrede bygningen, men det fik man afslag på i december 2017.
  • Nu har bestyrelsen klaget over beslutningen til kulturministeren.

Ingen trussel

Museet har for nyligt fået foretaget en undersøgelse af bygningens tilstand af Rambøll. Rapporten konkluderer, at der bliver ved med at løbe vand ind i hallen, selvom vandstanden er lav. Museet mener derfor ikke, at man kan renovere hallen.

Skal ministeren se det som en trussel eller et ultimatum?

Nej, bestemt ikke, for der er ikke nogen, der har lyst til at flytte skibene, men vi kan se, hvordan bygningens tilstand har været forværret over årene. 

- Vi mener, at det er etisk forkert ikke at fortælle, at hvis man affreder bygningen, så bliver den lavet om, men hvis man ikke affreder den, så får det også konsekvenser, siger Joy Mogensen.

Mette Bock har overfor andre medier bekræftet, at hun har modtaget klagen, men da hun er en part i sagen, ønsker hun ikke at udtale sig.

Læs også Store serier gør museum verdensberømt: Fans valfarter tilTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik