Høje vandmasser truede vikingeskibsmuseet

Efter stormen Ingolf er Roskilde Fjord gået markant over sine bredder, og det har truet Vikingeskibsmuseet. Men deres beredskab har virket, så der er ingen skade sket.

Vandmasserne presser sig mod vinduerne til Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og den omkringliggende græsplæne er blevet oversvømmet. Med sin placering direkte ud til Roskilde fjord er museet særligt udsat så snart vandene stiger.

- Jeg har ikke sovet særlig meget. Jeg fik heldigvis et par timer i nat, og så startede jeg igen klokken fire i morges, siger Claus Christiansen, som er chef for økonomi, administration og bygningsdrift hos Vikingeskibsmuseet i Roskilde. 

Skibe bag barrikade

Museet har stået i situationen før. Og ikke bare én gang. Derfor barrikerede de også straks skibshallen, da der blev varslet om vandstande helt op mod 165 cm.

quote Vi vågner op og er glade for, at det ikke er blevet ligeså slemt, som vi havde forventet, så faren er overstået. 

Claus Christiansen, chef for økonomi, administration og bygningsdrift, Vikingeskibs Museet, Roskilde. 

- Lige nu er museet sikret indvendig med barrierer for at holde hele facaden. Så har vi ekstra pumper, hvor vi pumper det vand op, som trænger ind, fordi der er så meget vandtryk udefra, siger Claus Christiansen til TV 2 Lorry. 

Det er især museets tilhørende ø, hvor deres bådværft huser, der er udsat, når vandstandende stiger. Den ligger nemlig lavere end selve skibshallen.
I denne omgang blev museums-øen dog reddet af de watertubes, som kommunen har investeret i, og som museet for første gang havde i brug.

- Vi har lavet en beredskabsplan, som vi også gjorde ved stormen Urd sidste år. Det virker, som det skal, men vi har også fået nogle watertubes i år, som gør det endnu hurtigere i stedet for sandsækkene, siger Claus Christiansen. 

Heldigt der ikke kom mere vand

Watertubesne er en del af museets nye beredskabsplan. En plan der faktisk skulle have været testet senere på ugen, men der blev altså brug for den lidt før.
Heldigvis kom der ikke mere vand i denne omgang, for så er det usikkert, hvordan det havde set ud.

- De watertubes vi har nu, er kun 60 cm i diameter, og kan altså ikke holde ligeså meget vand. Derfor har vi også bestilt nogle, der er mere end dobbelt så store. De nåede bare ikke at blive leveret inden stormen, så det er heldigt at der ikke kom mere vand, forklarer Claus Christiansen. 

Claus Christiansen kan nu ånde lettet op, for han havde forventet, at stormen Ingolf vil have gået hårdere mod Vikingeskibsmuseet. 

- Vi vågner op og er glade for, at det ikke er blevet ligeså slemt, som vi havde forventet, så faren er overstået.