Gave på kvart million sparker enormt vikingeskibsprojekt i gang

Vikingeskibsmuseets Venner har netop foræret en kvart million kroner til museet. Hermed banes vejen for første del af, hvad der skal blive til verdens længste vikingeskib.

Der findes mange måder at beskrive vores forfædre vikingerne på. Men én ting, de fleste nok kan tilslutte sig, er, at vikingerne må have været visionære.

Hvad skulle ellers være drivkraften for at udvikle og bygge komplicerede skibe, og siden trodse store oceaner uden nogen anelse om, hvad der ventede dem på den anden side?

Det er bedrifter, der stadig fascinerer arkæologer, historikere og mange andre den dag i dag, og Vikingeskibsmuseet i Roskilde er dér, hvor man kommer tættest på den fascinerende historie.

Og man kan faktisk godt tillade sig at drage en parallel mellem vikingerne og de, der arbejder og beskæfter sig med Vikingeskibsmuseet i dag, selvom vi nærmer os tusindåret for afslutningen på Vikingetiden i Danmark.

Det største vikingeskib nogensinde

Her tænker man nemlig også stort, og én af de helt store drømme - måske den største - er netop kommet et skridt nærmere takket være en donation på en kvart million kroner fra Vikingeskibsmuseets Venner.

Foreningen består af mennesker, der interesserer sig for og ønsker at støtte museets arbejde og udvikling, og gavens formål er at sætte gang i projektet for genskabelsen af verdens største vikingeskib.

- Jeg er meget, meget stolt over, at det kan lykkes os at samle penge sammen, så det her kan gå i gang, og jeg kan ikke finde bedre hjerteblod for en forening som os end at støtte det her, siger Ole Christiansen, der er formand for Venneforeningen.

Skibet bliver, hvis det lykkes at realisere projektet, 37,4 meter langt, og skal bygges efter Roskilde 6-skibet, der blev fundet og udgravet i Roskilde Havn i 1996 og 1997.

Donationen starter processen

Man anslår, det vil koste 30 millioner kroner og flere års arbejde at bygge hele skibet, og derfor kommer donationen til at fungere som et startskud for projektet.

Pengene skal gå til at udarbejde rekonstruktionstegninger, lave en formidlingsplan for projektet og til at udarbejde de ansøgninger, der skal til for at søge finansiering til projektet hos forskellige fonde.

- Vikingeskibsmuseets Venner skaber med deres donation forudsætningen for, at vi overhovedet kan drømme om dette kæmpe projekt - og finde den nødvendige finansiering, siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

Det er ikke første gang, Vikingeskibsmuseet kaster sig ud i at rekonstruere de store skibe. I 2004 søsatte man "Havhingsten fra Glendalough", der med sine 30 meter er det længste vikingeskib der er rekonstrueret noget sted i verden. I hvert fald for en tid endnu.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Snit skovens grene til legetøj

Sankt Hans hospital

Milliondonation skal hjælpe rekreativ have på vej

Skærmbillede 2021-05-10 kl. 08.56.31

playSvend Brinkmann: "Det er befriende, at vi ikke kan alt"

cykelturisme fjordlandet

Uudnyttet potentiale: Tre kommuner satser stort på cykelturisme

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere