Virksomhed klar med våben mod coronavirus

En virksomhed i Holte har udviklet en lampe, der kan bekæmpe spredning af coronavirussen.

Den er bare to uger gammel. UV-lampen, der skal være et våben mod vira som corona, og et supplement til den almindelige rengøring de steder, hvor mange mennesker bruger de samme ting. En opfindelse som virksomheden Efsen UV & EB Technology i Holte har udviklet, efter de modtog en bestilling fra en stor medicinalvirksomhed. 

- Vi fik en henvendelse fra Novo Nordisk, der ville have os til at hjælpe med at levere noget UV, så de kunne desinficere mellem de coronatest, de skulle hjælpe med at lave for staten. Det skete om fredagen, om lørdagen knoklede vi igennem, og mandag morgen leverede vi løsningen til dem derude, siger Thomas Efsen, direktør i Efsen UV & EB Technology og fortsætter:

- Mens vi stod og lavede løsningen til dem, fik vi idéen til den her smarte lille håndholdte model. Så den blev bygget lidt som en prototype samtidig, og så har vi prøvet at vise den lidt frem, og det er gået rigtig stærkt.

Virksomheden har gennem 33 år udelukkende leveret UV-teknologi, men da Danmark blev lukket, som følge af coronavirussen, blev familievirksomheden sat ned i tid, og udsigten til en lang periode med tomme ordrebøger spøgte i fremtiden. Men så kom henvendelsen fra Novo Nordisk, som gav anledning til at udvikle på teknologien.

- UV-lyset kommer godt ned i keyboardet de steder, hvor det er svært at få en klud ned. Sådan er det også på kaffemaskinen, kopimaskinen og whiteboardet. Alle de steder, hvor mange mennesker rør den samme overflade, der har man jo ligesom brug for at reducere den byrde, forklarer Thomas Efsen.

Solgt alle producerede modeller

Det er kendt i forskningen, at det usynlige UV-lys har en effekt på visse bakterier og vira. Det har bare aldrig været noget, man har udviklet produkter til at bekæmpe i virksomheden i Holte før nu.

- Alt, hvad der skal bruges til at føre sådan en idé her ud i virkeligheden, det er egentlig noget, der var i vores værktøjskasse i forvejen, og som vi altid har haft. Så det lå lige til sidebenet, nu hvor fokus gik fra produktioner til desinfektioner af emner, at komme ud med nogle løsninger, der kan det her, siger Thomas Efsen.

Frem til i dag har virksomheden produceret i alt 50 styks. Og solgt dem alle sammen.

En af køberne er John Rosenberg, der er praktiserende læge på Vesterbro Lægehus:

- Vi har jo selvfølgelig en almindelig, fuldstændig standardiseret rengøring hver evig eneste dag i vores klinik. Vi spritter hænder efter hver patient efter hver kontakt, hvis vi bare har været ude af rummet, så får den et skud med håndspritten. Så det er mest af alt et supplement til at sikre os, at vi ikke får spredt smitten, nu hvor vi skal til at åbne meget op og til at i gang igen. Og så synes vi bare, det er enormt spændende med en ekstra mulighed for at sikre os mod smittespredning, siger John Rosenberg.

Ny opfindelse på vej

Ud over den håndholdte lampe, så barsler Efsen UV & EB Technology også med en opfindelse, der skal kunne bruges på landets institutioner.

Et aflukket skab, hvor blandt andet legetøj kan blive sat ind og udsat for UV-stråling. Med den rette mængde stråling, mener Thomas Efsen, at man på mindre end et minut kan dræbe alle de vira og bakterier, der ellers ville forsage smitte.

- Som statsministeren sagde; der kommer nye metoder for rengøring, og jeg vil da sige, at jeg tror på, at en af de her er en af dem, vi kommer til at se mere til. Det tyder det i hvert fald på, siger Thomas Efsen