Uskyldig gymnasieopgave blev til fake news

En fiktiv historie om julepynt blev til 'hot news' i det lokale forretningsliv. Gymnasierektor lægger sig fladt ned og beklager miseren.

- Vi beklager forvirringen... Det kommer ikke til at ske igen.

Sådan lyder det kort og klart i Frederiksborg Amts Avis torsdag fra rektor på Nærum Gymnasium, Niels Hjølund Pedersen, efter en uskyldigt ment avisøvelse på gymnasiet for nyligt blev til 'hot news' i forretningslivet i Birkerød Hovedgade.

quote Jeg synes ikke, at det er i orden, at man på et gymnasium finder på en historie og citerer en virkelig kilde - og her endda vores viceborgmester - for noget, han aldrig har sagt. 

Brian Lund Nielsen, formand for Handelsstandsforeningen i Birkerød

Før jul havde en 2.g-klasse haft avisprojekt på gymnasiet, og i den forbindelse havde en elev skrevet en fiktiv artikel, hvor der stod, at Holte Midtpunkt havde fået 111.000 kroner af Rudersdal Kommune til julepynt. I artiklen stod formanden for bycenterudvalget, Erik Mollerup (V), blandt andet citeret for følgende:

- Vi mener, at pengesummen, vi har brugt i år på julepynt til Holte Midtpunkt, er en forsvarlig sum, eftersom julen er danskernes tradition for samling med familie og venner...

Problemet var bare, at eleven aldrig havde talt med Erik Mollerup, artiklen var fri fantasi, og der var aldrig ydet et kommunalt tilskud til Holte Midtpunkt.

Handelsformand kritisierer gymnasium

Og det stiller formanden for Handelsstandsforeningen i Birkerød, Brian Lund Nielsen, sig undrende overfor:

- Jeg synes ikke, at det er i orden, at man på et gymnasium finder på en historie og citerer en virkelig kilde - og her endda vores viceborgmester - for noget, han aldrig har sagt. Historien her er uskyldig, og jeg klandrer bestemt ikke eleven, men jeg synes ikke, at gymnasiet har været deres ansvar bevidst, lyder det blandt andet fra formanden for handelsstandsforeningen i Frederiksborg Amts Avis.

quote Først og fremmest vil jeg gerne give en offentlig undskyldning til Erik Mollerup. Vi havde en god snak, og vi er helt enige om, at det er beklageligt, at en elevs skriveøvelse har skabt denne forvirring.

Niels Hjølund Pedersen, rektor på Nærum Gymnasium

Avisen har været forbi Nærum Gymnasium og har talt med rektor Niels Hjølund Pedersen og dansklærer Sanne Brixen, der begge beklager den forvirring, som avisøvelsen har skabt. Niels Hjølund Pedersen siger blandt andet:

- Først og fremmest vil jeg gerne give en offentlig undskyldning til Erik Mollerup. Jeg har talt med ham. Vi havde en god snak, og vi er helt enige om, at det er beklageligt, at en elevs skriveøvelse har skabt denne forvirring. Det var på intet tidspunkt hensigten. Når det er slået fast, så skal ingen elever naturligvis citere rigtige kilder for noget, de ikke har sagt. Især ikke når der er tale om et produkt, som der er risiko for, at andre kan finde på nettet. Det ændrer vi nu på, så det ikke kommer til at ske igen, lyder det fra rektoren.

Blev overrasket

Til hele miseren siger Erik Mollerup:

- Jeg er bestemt ikke sur på eleven, der skrev artiklen. Den er uskyldig og skal tænkes ind i en læringssituation. Men da jeg først så artiklen, må jeg indrømme, at jeg blev meget overrasket over at se mit navn optræde til nogle udtalelser, jeg aldrig var kommet med. Artiklen er et godt eksempel i den meget aktuelle debat om, hvordan ting hurtigt kan brede sig på nettet og på de sociale medier, og hvordan utilsigtede situationer meget nemt kan opstå.

Til Frederiksborg Amts Avis siger han videre:

- Mit håb er, at hele denne historie kan være med til et øget fokus på 'Fake News'. Det er noget vi alle skal være opmærksomme på. Især inden man deler, lyder det fra Venstre-politikeren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere