Trods valgløfter steg skatten - men borgmestre mener ikke, de er løbet fra deres ord

Ved sidste kommunalvalg lovede flere af borgmestrene i TV 2 Lorrys sendeområde, at skatten skulle holdes i ro. Alligevel er skatten i den nuværende valgperiode steget i tre kommuner. Men vi er ikke løbet fra vores ord, lyder det samstemmende fra de tre borgmestre.

- Vi skal fortsætte med at kombinere høj kvalitet i velfærden med lav skat.

Således lød sloganet fra Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), ved seneste kommunalvalg i 2017. 

Siden har Rudersdal Kommune i 2021 hævet skatten med 0,3 procentpoint. 

Men Jens Ive mener ikke, at han ikke har holdt det løfte, han gav til vælgerne dengang. I stedet peger han på, at udligningsreformen gav kommunen mulighed for at sætte skatten op. 

- Vi fik en helt unik chance for at hæve skatten uden sanktioner og uden at skulle betale til andre kommuner, siger Jens Ive til TV 2 Lorry.

Borgmester Jens Ive (V), mener, at udligningsreformen gav kommunen en unik mulighed for at hæve skatten i Rudersdal.
Borgmester Jens Ive (V), mener, at udligningsreformen gav kommunen en unik mulighed for at hæve skatten i Rudersdal.
Foto: David Essenbæk Jakobsen

Udligningsreformen sender penge rundt mellem landets kommuner for en mere ligelig fordeling af velfærd på tværs af landet, men den sender samtidig de rigeste kommuners samlede udgifter i vejret.


I den oprindelige udligningsaftale var det egentlig meningen, at kommunernes skatter skulle holdes i ro, men kommuner med tab i udligningsreformen har haft mulighed for at øge skatten. Og det er altså den regning, der bliver sendt videre til borgerne i blandt andet Rudersdal Kommune.

- Hvad får de ud af de penge? 

- De får nogle bedre faciliteter til vores børn på daginstitutionsområdet, gennemrenoveringer af vores skoler, og så skal vi virkelig have løftet vores idrætsfaciliteter. Det er en ekstraordinær stor indsats, og det krævede altså at borgerne også var med til at bidrage til det, siger Jens Ive til TV 2 Lorry.


quote Var du ikke lige frisk nok i den udtalelse? Nej, det var jeg ikke.

Benedikte Kiær (K), Borgmester, Helsingør

Helsingør hæver også 

Helsingør er en anden kommune, som for nylig også har sat personskatten op. Helt præcist er det sket af to omgange, hvor skatten er steget i alt 0,2 procentpoint. 

Det selvom borgmester, Benedikte Kiær (K) i 2018 sagde at: 

- Jeg vil knokle for, den positive udvikling i Helsingør Kommune... ligesom de højere indtægter for kommunen også skal betyde skattelettelser for borgerne. 

Benedikte Kiær, var du ikke lige frisk nok i den udtalelse? 

- Nej det var jeg ikke. Jeg havde ikke regnet med, at regeringen sammen med Venstre ville give os en udligningsregning på 23 millioner kroner. Jeg kunne så vælge at spare på velfærden eller lade skatten stige en lille smule for at betale den regning. Det er hamrende uretfærdigt, siger Benedikte Kiær (K) til TV 2 Lorry. 

- Jeg går da stadig til valg på, at jeg vil lette skattetrykket her i kommunen, siger hun. 

Sanktioner i Stevns

Men det er Stevns Kommune, som er ramt allerhårdest. Her har kommunen nemlig besluttet at hæve skatten med 1 procentpoint, og det er danmarksrekord i skattestigning.

Men skattestigningen, den er kommunen nu blevet straffet for.

I 2011 indskærpede staten nemlig truslen om økonomiske sanktioner over for kommunerne, hvis deres serviceudgifter ikke er i stand til at holde sig inden for den aftalte økonomiske ramme – i både budgetter og regnskaber.

Sanktionerne betyder, at Stevns Kommune - de næste fire år - skal betale 50% af indtægten fra de øgede skatter videre til staten.

I 2018 udtalte Stevns borgmester, Anette Mortensen (V) ellers at:

- Vi har et højt skattetryk i Danmark, og det skal ikke øges.

- Anette Mortensen, er det ikke farligt at gå ud og give sådan et løfte i forhold til den situation, I står i nu? 

quote Det er jo sådan en kæmpestor regnemaskine med en masse parametre, og jeg ved ikke om, der nogen der kan gennemskue den her udligning, og derfor endte vi som vi gjorde.

Anette Mortensen (V), Borgmester, Stevns

- Jo, det kan man sige. Det er bestemt heller ikke sjovt at gå ud og hæve skatten. Men Stevns kommer først, og det var det, der skulle til for at kunne tilbyde borgerne en ordentlig service, siger Anette Mortensen (V) til TV 2 Lorry. 

Og skylden skal ifølge borgmesteren også placeres på udligningsreformen.

- Det handler simpelthen om den udligningsreform. Det er jo sådan en kæmpestor regnemaskine med en masse parametre, og jeg ved ikke om, der nogen, der kan gennemskue den her udligning, og derfor endte vi som vi gjorde, siger hun. 

Anette Mortensen, (V), mener ikke at Stevns Kommune kunne gøre andet end at hæve skatten med 1,0 procentpoint. Nu skal halvdelen af de nye indtægter fra skatten gå direkte til staten.
Anette Mortensen, (V), mener ikke at Stevns Kommune kunne gøre andet end at hæve skatten med 1,0 procentpoint. Nu skal halvdelen af de nye indtægter fra skatten gå direkte til staten.
Foto: David Essenbæk Jakobsen


Kommuneskatten i Stevns er nu på 26 procent - og at den er kommet så højt op, møder ikke modstand i den socialdemokratiske opposition. Det siger medlem af kommunalbestyrelsen, Henning Urban Dam Nielsen(S), som også stemte for skattestigningen. 

- Det ansvar tager jeg gerne på mig. Der, hvor jeg synes, det bliver vanskeligt, er forståelsen for, at udligningen endte som den gjorde. Hvis 26% er nødvendigt på Stevns, så er det det, vi i Socialdemokratiet gør, siger han til TV 2 Lorry. 

Nye løfter

Tilbage står de tre borgmestre så med nye skatteløfter inden det kommende valg: Spørgsmålet er, om borgerne denne gang kan stole på løfterne. 

- Borgerne kan regne med, at den skat, de ser nu, det er det, de får, siger Anette Mortensen (V).

- Jeg kan love jer for, at når vi får et råderum, så vil vi bruge det til at lette skatten. Den aftale har jeg også indgået med de andre partier, og det vil jeg holde dem op på, siger Benedikte Kiær (K). 

Og Jens Ive (V) anerkender præmissen om, at han skulle have brudt sit valgløfte, selvom hans slogan så sådan ud i 2017: 

Jens Ive, Valgkamp, 2017
Jens Ive, Valgkamp, 2017

- Jens Ive (V), hvad vil du så sige til borgerne i Rudersdal, som har hørt dig sige, at du går ind for en lav skat, og alligevel hæver den? 

- Vi har en lav skat i Rudersdal. Det er en lav skat, når vi er nede som Danmarks næstlaveste kommune på udskrivningsprocenten, siger han til TV 2 Lorry. 

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik