Tidligere kommunal chef dømmes i Atea-sag - tog på golfferier betalt af kommunen

It-firmaet Atea eller en konto med Rudersdal Kommunes penge betalte udgifter til it-chefs Thailand-ferier.

Mandag eftermiddag blev der lukket endnu et kapitel i Atea-sagen, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse af offentligt ansatte.

I et retsmøde i Retten i Lyngby blev en tidligere it-chef i Rudersdal Kommune således idømt seks måneders betinget fængsel i en sag, der blandt andet handler om bestikkelse.

Den 63-årige mand skal ikke afsone straffen, hvis han opfylder krav om at udføre 120 timers samfundstjeneste. Desuden skal den tidligere chef betale en tillægsbøde på 60.000 kroner. Det svarer til det beløb, som han fik ud af sagen.

Erkendte golfferier i Thailand

Dommen faldt i et retsmøde i Lyngby mandag, hvor den tidligere chef i hovedtræk erkendte anklagerne om at have været på golfferier i Thailand, hvor en del af udgifterne blev betalt af it-firmaet Atea eller kommunens konto hos Atea.

Sammen med daværende salgschef i Atea Per Juul Andersen samt en anden bekendt var den kommunale it-chef årligt på golfferier i Thailand. Ved tre rejser i 2012-2014 fik den kommunale chef en vinding på knap 42.000 kroner.

Selv om der gik penge fra Atea eller Rudersdal Kommune til rejserne, var det rent privat, forklarede den tidligere it-chef mandag.

- Vi spillede golf, snakkede sammen og spiste, sagde han i retten og fortalte, at de havde en intern konkurrence mellem de tre, som de kaldte Thailand Open.

Foruden Thailand-rejserne er han dømt for at have fået to middage. Desuden er han dømt for en computer, en iPad og flere telefoner, som han beholdt efter ansættelsen i kommunen eller gav eller solgte videre.

Den tidligere chef har modtaget dommen, og anklager Andreas Juul Bjørn oplyser, at han er tilfreds med dommen.

OVERBLIK: Atea-sagen handler om bestikkelse

Få et overblik over den omfattende Atea-sag her:

  • I juni 2015 blev en række personer med tilknytning til it-firmaerne Atea og 3A-it samt flere offentligt ansatte, herunder en ansat i Rigspolitiet, anholdt og sigtet.
  • Sagen drejer sig blandt andet om fine middage på restauranter, hvor Atea betalte. Offentligt ansatte må ikke modtage penge, gaver eller andre fordele. Formålet er at beskytte tilliden til de offentlige myndigheder.
  • Dog er det tilladt at modtage såkaldte taknemmelighedsgaver - for eksempel en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem - eller mindre gaver ved mærkedage.
  • Fire tidligere Atea-folk og tre tidligere chefer i Region Sjælland og Rigspolitiet blev tiltalt i hoveddelen af Atea-sagen.
  • Hovedsagen er blevet afgjort af både by-, lands- og Højesteret. En tidligere salgsdirektør i Atea og en tidligere it-direktør i Region Sjælland valgte ikke at anke deres delvist betingede domme fra byretssagen.
  • Fem andre tog deres sager til landsretten. Her gik dommene til tidligere chefer i Region Sjælland og Atea-chefer fra nogle måneders betinget fængsel til to års fængsel.
  • Tidligere koncerndirektør i Atea Peter Trans og tidligere it-udviklingschef Michael Mølkær Jensen fra Region Sjælland - valgte at søge om at få deres sager helt til Højesteret.
  • I august 2020 afgjorde Højesteret, at en del af sagen skal gå om i landsretten. Det skyldes, at landsretten dømte dem for mandatsvig, selv om der ikke var rejst en tiltale for netop det. Derfor havde de ikke mulighed for at forsvare sig mod den anklage.
  • It-selskabet Atea fik i byretten en bøde på ti millioner kroner. Den dom har selskabet accepteret. Selskabet har i øvrigt i en udløber af sagen fået endnu en bøde på tre millioner kroner.
  • Foruden hovedsagen har domstolene afsagt domme i en række mindre sager, som er afgjort med betingede straffe med krav om samfundstjeneste, bøder, og et par frifindelser.
  • I de mindre sager er der tale om offentligt ansatte - herunder flere fra Forsvaret - samt nogle, der gav bestikkelse som ansatte fra Atea.

Kilde: Ritzau.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik