Skoleeksperiment går viralt: 1.klasse sultede en hel dag

Børnefondens video om sultne skolebørn i Nordsjælland får stor opmærksomhed på de sociale medier.

Hvad ville der ske, hvis hele klassen ikke fik madpakker med i skole i morgen?

Det spørgsmål blev eleverne fra en dansk 1.klasse stillet, og blandt de ærlige svar lød det:

- Vi ville blive lettere sure.
- Og måske lidt hidsige.
- Gå amok.

Det er eleverne i 1. B fra Skovlyskolen i Rudersdal Kommune, der har medvirket i et forsøg, som i al sin enkelhed gik ud på, at børnene skulle undvære mad en hel skoledag.

Børnene fra Skovlyskolen er blevet filmet og interviewet, og det er der kommet to små film ud af. Den ene er lagt ud på Børnefondens Facebookside, og den er i skrivende stund blevet set mere end 60.000 gange i løbet af få timer. 

Den virale video viser, hvor hurtigt koncentrationen svigter, når eleverne ikke får frokost og mellemmåltider som planlagt. Se den her.

Urolige og trætte 
I filmen kan man se, at klasselærer Mette Brolin - som skoledagen frem - får sværere og sværere ved at styre klassen, som bliver mere urolig i takt med at børnenes sult tager til og koncentrationen daler.

- Vi kender eleverne godt, og det var tydeligt for os at se, at de fik sværere ved at koncentrere sig efter fem timer uden mad. I slutningen af hver time oplevede vi, at eleverne blev mere urolige og trængte til frisk luft, siger klasselærer Mette Brolin.

Og da klokken runder 12 ender flere af børnene med at være helt drænet for energi.

- Efter frokostpausen uden mad blev flere af eleverne trætte og orkede ikke at lave særlig meget af den sidste opgave, fortæller hun.

Alle børn fortjener muligheden
Bag eksperimentet står Børnefonden, som gerne vil øge opmærksomheden på, hvordan sult påvirker børns mulighed for indlæring.  

Børnefonden ønsker med kampagnen at øge opmærksomheden på, at det er dagligdagen i verdens fattigste lande, hvor sult både svækker fysikken og uddannelsesniveauet.

- Alle børn fortjener muligheden for at lære og udvikle sig fuldt ud. Men uden nok mad i maven udvikler børns hjerner og kroppe sig ikke, som de skal. Deres udvikling går i stå, deres immunforsvar svækkes, og sulten fastholder dem i en ond spiral. Dén skal vi have knækket, så børnene får en ordentlig fremtid, siger Bolette Christensen, CEO i Børnefonden.

Lærer Mette Brolin har kun haft sultne elever en enkelt dag i klassen, men den ene dag har været en øjenåbner,

- Det er tankevækkende, at det blev sværere for eleverne at holde koncentrationen efter kun fem timer uden mad. I Benin, som er et fattigt land i Vestafrika, er der skoler på landet, hvor mange børn møder op på tom mave, siger Mette Brolin.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere