Rådhus designet af Danmarkshistoriens mest kendte arkitekt - nu får det hug for at være handicapfjendtligt

Kørestolsbrugere og handicappede har dårlige forhold på rådhuset i Holte. Nu kræver SF og Enhedslisten sammen med Danske Handicaporganisationer handling, ellers vil de have byrådsmøderne flyttet.

Blinde og svagtseende har ingen ledelinjer. Brugere af en bred kørestol kan ikke komme ind i elevatoren, og dermed kan de hverken deltage i byrådsmøder på 1. sal eller komme på toilettet på det handicaptoilet, som er etableret i kælderen.

Det er eksempler på, at forholdene for handicappede på rådhuset i Holte i Rudersdal Kommune er alt for dårlige.

Det mener både Danske Handicaporganisationer samt SF og Enhedslisten, der har stillet et beslutningsforslag for bedre tilgængelighed, som skal behandles onsdag aften.

- Der skal selvfølgelig være fri adgang til byrådssalen. I dag kan man ikke få en elektrisk kørestol ind i elevatoren. Derfor vil vi have gjort elevatoren bredere, siger Jacob Jensen, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten, til TV 2 Lorry.

Arkitektonisk perle

Rådhuset i Holte er opført for den daværende Søllerød Kommune 1940-1942 efter tegning af de to kendte, afdøde arkitekter Arne Jacobsen og Flemming Lassen.

Særligt Arne Jacobsens anses for at være en af Danmarks mest kendte arkitekter gennem tiden.

Bygningen blev indviet den 16. marts 1942 under Besættelsen og fik i 1964 opført en tilbygning mod øst ved samme arkitekter.

Rådhuset regnes i dag for et af Arne Jacobsens hovedværker i Danmark, og det blev fredet i 1992.

Men trods sit flotte design er Rudersdals Kommunes gamle rådhus ikke skabt til handicappede brugere og besøgende. 

Rudersdal Rådhus
Foto: TV 2 Kosmopol


Efterlyser bedre tilgængelighed for kørestolsbrugere

Enhedslistens Jacob Jensen har i årevis arbejdet sammen med både SF og Danske Handicaporganisationer om bedre tilgængelighed, og hvis der ikke sker noget nu, vil Jacob Jensen have flyttet alle byrådsmøder til en anden placering.

- Det er for os ikke en mulighed, at borgere i kørestol skal bæres og løftes over i for eksempel en anden kørestol. Det er uværdigt. Den manglende tilgængelighed skal være bragt i orden senest den 31.12.2021, ellers skal kommunalbestyrelsesmøderne flyttes væk fra Rudersdal Rådhus til et egnet lokale i en bygning med fuld tilgængelighed, lyder det i forslaget.

Danske Handicaporganisationer håber dog på endnu flere tiltag, der skal forbedre tilgængeligheden for handicappede.

Utilgængelig elevator fører til handicaptoilet

- Vi mener ikke, det alene er et spørgsmål om en elevator, der ikke er stor nok til el-kørestole. Vi har peget på, at det kan undre, at man etablerer et handicaptoilet i kælderen, når ikke alle kørestole kan benytte elevatoren. 

- Ligeledes ser vi problemer med ledelinjer og taktile afmærkninger ude i forhallen for blinde og svagtseende, skriver lokalformand for Danske Handicaporganisation i Rudersdal, Per Baar Kæseler, i en kommentar til TV 2 Lorry.


Borgmester vil meget gerne finde en løsning

Og borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive (V) er helt enig i, at det vil være godt med bedre adgangsforhold.

- Vi har i årevis forsøgt at finde en løsning, og jeg er helt klar til igen at se på, hvordan vi kan løse problemet. Det er i høj grad også en diskussion om værdighed, så man ikke som handicappet skal løftes fra en kørestol over til en af dem, vi har stående på rådhuset til formålet, siger han til TV 2 Lorry.

Borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive (V) er helt enig i, at det vil være godt med bedre adgangsforhold.
Borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive (V) er helt enig i, at det vil være godt med bedre adgangsforhold.


Fredet Arne Jacobsen-bygning kan give problemer

Løsningen ligger dog ikke sådan lige for. 

Rådhuset er som førnævnt en fredet bygning, og tidligere har Slots- og Kulturstyrelsen sagt nej til en udvidelse af elevatoren.

Ny tyder meget dog imidlertid på, at kommunen igen vil forsøge at finde en løsning sammen med Slots-og Kulturstyrelsen. 

Allerførst skal forslaget dog behandles til kommunalbestyrelsesmødet onsdag aften. 

Fakta om Rudersdals Rådhus

Rudersdal Kommunes rådhus er opført til den daværende Søllerød Kommune i årene 1940-1942 efter tegninger af arkitekterne Arne Jacobsen og Flemming Lassen.

Rådhuset blev indviet den 16. marts 1942. I 1964 opførtes tilbygningen mod øst (langs Øverødvej).


RÅDHUSETS BYGNINGER

  • Forbygningen er karakteristisk med de to forskudte, sammensatte bygninger, hvor hovedindgangen ligger på et hjørne. Det kan ses som et opgør med tidligere tider, hvor indgangen normalt var centralt placeret, og bygningen i øvrigt bygget symmetrisk op omkring indgangen.

  • Men ser man nærmere efter, er der nu alligevel harmoni. Hovedindgangens store glasparti og de fire store vinduer i rådssalen afbalancerer hinanden diagonalt på facaden mod vest. Og ser man rådhuset oppe fra Geels Bakke, dvs. fra sydvest, er hovedindgangen pludselig i centrum af de forskudte bygninger, med vinduerne i hver bygning placeret harmonisk til begge sider.

  • Rådhuset blev udvidet med en bagbygning i 1964. Den er forbundet til forbygningen med en glasgang. Bagbygningen er tegnet af Arne Jacobsens tegnestue. Den er ikke en nøjagtig kopi af forbygningen, men en bygning, der passer til forbygningen stilmæssigt, samtidig med at den tager hensyn til tidens krav til moderne kontorbygninger.

  • Rådhuset er opført i det dengang meget nye og moderne byggemateriale beton, beklædt med Porsgrunn-marmor fra Norge. Taget er beklædt med kobberplader.


RÅDSSALEN

  • Rådssalen er indrettet i forbygningens nordlige ende – der, hvor de store vinduer er. Kommunalbestyrelsen sidder i en halvcirkel med borde og stole.

  • Bagerst i salen er der en balkon med pladser til tilhørerne.

  • Under loftet svæver en stor oval skærm. Den giver en fin, indirekte belysning og har samtidig betydning for salens akustik. Desuden står rådhusurets mekanisme i rådssalen.

  • Vægbilledet i rådssalen er malet af Knud Agger. Det forestiller dele af naturparken i Søllerød.



INVENTAR

  • Til den officielle åbning i 1942 blev der fremstillet inventar specielt til dette hus. Arne Jacobsen tegnede selv møbler, stole, lampetter, ja, selv blæksugere og skrivesæt. Nogle af dem kan stadig ses på rådhuset.

  • Der blev også fremstillet specielle gardiner og tæpper, alle broderet med kommunens byvåben. Desværre er disse tekstiler gået til på grund af ælde og slid.



EN FREDET BYGNING

  • Som den første offentlige bygning, der er bygget efter 1900, blev rådhuset fredet i 1992.

  • Rådhuset blev i 2017-18 nænsomt restaureret både udvendig og indvendig, idet vi har taget hensyn til de gamle tegninger, materialer, farvevalg mv.

  • Også pladsen foran rådhuset er tidligere blevet restaureret og ført tilbage til det udseende, den burde have ifølge de gamle tegninger. 



Kilde: Rudersdal Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik