Renovering bliver 72 millioner kroner dyrere end forventet

Der er store problemer med skimmelsvamp og konstruktionsfejl i det almennyttige boligbyggeri Byager Vænge i Rudersdal. Og nu vokser regningen med millioner.

Den omfattende renovering betyder nu, at en ændring i budgettet på 72.061.399 kroner. Det fremgår af et dagsordenspunkt på kommunalbestyrelsesmødet i onsdags. Det skriver sn.dk.

- De godt 125 boligers stand er betydelig mere udfordret end først antaget. Udbredelsen af skimmelsvampe i tagkonstruktionerne, revner i porebetonen, behov for ændringer i soklerne, flere miljøskadelige stoffer i bygningerne og så ikke mindst en forlængelse af ombygningsperioden til tre år, svære adgangsforhold og en total overdækning af de enkelte huse har betydet, at byggeriet er blevet godt 72 millioner kroner dyrere.

Sådan forklarede formanden for Byplanudvalget, Axel Bredsdorff, blandt andet om renoveringsprojektet på onsdagens møde.

quote Ud over at det i sig selv er en temmelig kedelig sag for boligselskabet, har det også betydning for kommunens økonomiske engagement i sagen.

Axel Bredsdorff, fmd., Byplanudvalget, Rudersdal Kommune

Kommunen må hæve sin garanti til 140 millioner

Og han fortsatte:

- Ud over at det i sig selv er en temmelig kedelig sag for boligselskabet, har det også betydning for kommunens økonomiske engagement i sagen. Vi skal derfor hæve vores garanti-stillelse til cirka 140 millioner kroner.

Byager Vænge i Birkerød består af 126 boliger. Og i dagsordenspunktet står der også, at der er "store problemer med skimmelvækst, som gør, at byggeriet har akut behov for en gennemgribende renovering".

Ligesom tagkonstruktionen også kræver et større indgreb for at blive forankret korrekt på bygningerne. Da der "ved udførelsen af de oprindelige tage er sket en konstruktionsfejl".

Ved kommunalbestyrelsesmødet blev der fra flere sider udtrykt ærgrelse over, at boligselskabet skal bruge så mange penge på renoveringen. Når man sandsynligvis kunne bygge nyt af bedre kvalitet og for samme pris.

Efterlyser diskussion af renovering af almennyttige boliger

Derfor lagde Axel Bredsdorff op til, at kommunen via Kommunernes Landsforening bør rejse en principiel diskussion af problematikken omkring renovering af almennyttige boliger.

- Nu er det fjerde gang inden for en kort årrække, hvor vi er blevet præsenteret for nogle så gennemgribende renoverings-projekter, at det har lignet en totalrenovering som måske klogere havde været erstattet af egentlig nybyggeri, sagde Axel Bredsdorff.

Samlet pris: omkring 174 millioner kroner

Det samlede beløb for renoveringen lyder nu på cirka 174 millioner kroner.

- Man kan jo ikke spare 174 millioner kroner op, siger formanden for Boligselskabet Birkebo, Bent Nielsen, som fortsætter:

- Selvfølgelig er der opsparede midler, og vi henlægger penge i henhold til gældende lovgivning. Men det her er jo ikke bare almindelig vedligeholdelse. Det er en genoprettelse af nogle gamle byggeskader. Og det kan vi jo ikke rigtigt gøre noget ved. For det har vi ikke truffet beslutninger om, siger Bent Nielsen. Han peger også på, at der  bliver løbende bliver gennemført renoveringer.

Er bygningsstyringen god nok?

Borgmester Jens Ive mener, at budgetoverskridelsen bør rejse nogle spørgsmål.

- Der er tale om en procentuel meget stor overskridelse. Og uanset om det er offentligt, alment eller privat byggeri, så vækker det jo bekymring, når der kommer så store ændringer og overskridelser. Så det er kun naturligt, at man sætter spørgsmålstegn ved, om bygningsstyringen er præcis nok, siger Jens Ive. Han vil gerne bære diskussionen videre til Kommunernes Landsforening.

- Når du renoverer for et større beløb, end det koster at bygge nyt, så er det jo spørgsmålet, om den bygningsmasse, som man nu investerer 174 millioner i, kunne være bedre tjent med nybyggeri. Men det åbner lovgivningen ikke for på nuværende tidspunkt, siger Jens Ive.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere