Psykisk sygdom prægede Morten Hansens liv: "Kommunen gav mig livet tilbage"

Det er udelukkende på grund af kommunen, at jeg har fået troen på livet og fremtiden tilbage, lyder det fra den 37-årige psykisk sårbare Morten Hansen, som i dag hjælper andre i sammme situation.

Rudersdal Kommune kan noget ganske særligt, når det handler om at hjælpe psykisk syge og psykisk sårbare mennesker som 37-årige Morten Hansen.

For få år siden var det psykisk sygdom, misbrug, tomhed, ensomhed, selvskade og selvmordstanker, som fyldte hans hverdag.

quote Jeg havde tabt håbet og troen på, at der var en fremtid. I dag er jeg blevet bedre til at håndtere det.

Morten Hansen, Rudersdal

Indtil en målrettet støtte og hjælp fra kommunen kom ind i billedet.

- Man kan sige, at det har givet mig meget af livet tilbage. Jeg havde tabt håbet og troen på, at der var en fremtid. I dag er jeg blevet bedre til at håndtere det. Tingene bliver ikke så intense for mig mere. Så i den forstand er jeg kommet mig. Eller i hvert fald kommet til det punkt i mit liv, hvor jeg kan se meningen med det jeg laver - og finde de ting, der har betydning for mig, siger Morten Hansen.

Rudersdal Kommunes indsatser på det socialpsykiatriske område er så langt fremme, at andre kommuner skal lære af den.

Socialstyrelsen har udvalgt fire kommuner - de andre er Roskilde, Randers og Herning - til et nyt, stort og meget ambitiøst projekt.

Det kan 37-årige Morten Hansen tale med om.

- De her fire kommuner er udvalgt, fordi de er langt i nytænkningen af socialpsykiatrien. De er langt i forhold til at tænke en socialpsykiatri med udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og ønsker. Og så er de valgt, fordi man i de her kommuner politisk har taget stilling til, at det er en udvikling, man gerne vil og en vej, man gerne vil gå. Det, vi gerne vil, er, at man på sigt får løftet socialpsykiatrien og kvaliteten af socialpsykiatrien for alle landets borgere, siger vicedirektør i Socialstyrelsen, Anya Manghezi.

- Vi ved ikke præcis, hvorfor flere og flere mennesker får brug for hjælp til psykiske problemstillinger. Vi ved, at vi ser den samme udvikling også på børneområdet, men præcis, hvad der er årsagen, kan vi ikke sige noget entydigt om, lyder det fra Vicedirektør i Socialstyrelsen, Anya Manghezi.
- Vi ved ikke præcis, hvorfor flere og flere mennesker får brug for hjælp til psykiske problemstillinger. Vi ved, at vi ser den samme udvikling også på børneområdet, men præcis, hvad der er årsagen, kan vi ikke sige noget entydigt om, lyder det fra Vicedirektør i Socialstyrelsen, Anya Manghezi.

Og der er et stort behov for nytænkning.  

Ifølge Socialstyrelsen har kommunerne de senere år meldt om markant stigning i antallet af folk, som har brug for hjælp til psykiske og psykosociale problemer.

- Vi ved ikke præcis, hvorfor flere og flere mennesker får brug for hjælp til psykiske problemstillinger. Vi ved, at vi ser den samme udvikling også på børneområdet, men præcis hvad der er årsagen, kan vi ikke sige noget entydigt om, siger Anya Manghezi.

I dag har Morten Hansen fået det så godt, at han både har flex-job i Region Hovedstaden og arbejder frivilligt i Rudersdal Kommune - begge steder som det, der hedder peer-medarbejder. Hvor han bruger sine egne erfaringer med psykisk sårbarhed til at hjælpe andre.

- Det handler meget om bare at blive set. En, der kan spejle, hvor svært det kan være af og til. En, som man ikke behøver fortælle de lange historier. En, som kan forstå det - og har prøvet det på egen krop. Af og til ender jeg i nogle samtaler eller situationer, hvor jeg skal forholde mig til min egen historie og forholde mig til de ting, jeg har oplevet. Og så får jeg nogle nye perspektiver på det. Samtidig med, at jeg får muligheden for at møde en masse fantastiske mennesker, siger Morten Hansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik