Opkrævede fem millioner for meget fra plejehjemsbeboere: Nu undskylder kommune

860 beboere er i årevis blevet opkrævet for meget for at bo på plejehjem i Rudersdal. Nu tilbagebetaler kommunen og undskylder.

Når Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune afholder sit sidste møde før sommerferien, er det med klare forventninger til, at det bliver godkendt, at kommunen skal tilbagebetale nuværende og tidligere beboere på kommunens plejecentre, som er blevet opkrævet for mange penge for såkaldte servicepakker i perioden juni 2017 til juni 2020.

I alt 860 nuværende og tidligere beboere har betalt for meget i løbet af årrækken, og tilbagebetalingen fra kommunen lyder på knap fem millioner kroner.

Det oplyser Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse, hvor det også oplyses, at det højeste tilbagebetalingsbeløb lyder på 11.000 kroner, mens gennemsnittet er på 6.000 kroner.

Social- og Sundhedsudvalget i kommunen har godkendt forslaget, som skal behandles i Økonomiudvalget og efterfølgende godkendes af Kommunalbestyrelsen.

Millioner tilbagebetales i august

I august måned modtager borgerne, som er berørt af fejlen, information om baggrunden for udbetalingen og oplysninger om, hvor meget de kan forvente at få tilbagebetalt.

Udbetalingen sker til borgerens NemKonto i samme måned.

Hvis borgeren er afgået ved døden inden tilbagebetalingen, vil beløbet i stedet gå til de efterladte, der sidder i uskiftet bo.

Er bobehandlingen derimod afsluttet i skifteretten, vil der derimod ikke være en tilbagebetaling, oplyser kommunen.

Fejl opdaget for et år siden

Fejlen, der nu koster kommunen, blev opdaget i august 2020, hvor det blev konstateret, at beregningsgrundlaget for servicepakker, der indbefatter kost, rengøringsartikler, vinduespudsning, linnedservice og tøjvask, var fejlbehæftet.

Siden har revisionsfirmaet BDO foretaget en uvildig undersøgelse for at afdække, om, og i så fald hvordan, kommunen kunne tilbagebetale.

Det er på baggrund af de beregninger, at kommunen nu har et grundlag for at betale tilbage.

- Selvfølgelig er det ærgerligt, at der er konstateret fejl i vores opkrævninger til plejecenterbeboerne. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at beklage det.

- Jeg vil dog tillade mig navnlig at se på det positive og glæde mig over, at forvaltningen selv konstaterede fejlen og at vi nu har mulighed for at gøre skaden god igen, siger formanden for Social- og Sundhedsudvalget Birgitte Schjerning Povlsen (K).