Nordsjællandske kommuner får ekstra regning på over 100 millioner - alligevel er de "vindere"

Rudersdal og Gentofte er blandt de kommuner, der skal give flest ekstra penge til fattigere kommuner i det nye udligningssystem. Alligevel kalder en politisk kommentator kommunerne for aftalens "vindere".

Rudersdal og Gentofte er de helt store tabere, når man se på det nye udligningssystem, som blev præsenteret tirsdag.

Begge kommuner får skal hive over 100 millioner ekstra op af kommunekassen hvert år, som skal sende videre til fattigere kommuner.

Rudersdal skal hive 115,3 millioner ekstra op af lommen, mens det for Gentofte er 164 millioner.

For begge kommuner er det dog langt mindre, end de stod til at skulle aflevere med Regeringens første udspil i januar.

Interview med venstreborgmester Jens Ive.

Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal glæder sig over, at regningen for Rudersdal Kommune bliver "markant lavere", end det som regeringens oprindelige udspil lagde op til. Her foreslog regeringen, at kommunen skulle bidrage med 201 millioner kroner ekstra om året.

- Umiddelbart var jeg lettet. Jeg kan ikke være glad, når der kommer en ekstra regning til Rudersdals borgere. Udgangspunktet var rigtig, rigtig slemt, men jeg synes, at resultatet er tåleligt i bedste fald. Der faldt en sten for mit hjerte, siger han.

- Det, der stak os mest i regeringens udspil, var kammerateriet, hvor pengene gik direkte fra os til vestegnskommunerne. Men det, som de kommer til at profitere på reformen, er blevet reduceret til et ganske andet niveau.

Kommunen betalte i 2019 i forvejen 1,5 milliarder i udligning. De 115 millioner kroner skal lægges oveni det beløb i fremtiden.

- Det er penge, som jeg gerne havde brugt til service eller skattelettelser i Rudersdal. Men det er jo ikke første gang, at vi oplever, at en socialdemokratisk regering er ude efter de nordsjællandske kommuner, siger han.

Her er de seks kommuner, der afleverer mest:

  • København: 465,7 millioner kroner
  • Gentofte skal aflevere 164 millioner kroner
  • Rudersdal skal aflevere 115,3 millioner kroner
  • Aarhus skal aflevere 78,3 millioner kroner
  • Greve skal aflevere 54,1 millioner kroner
  • Skanderborg skal aflevere 42,8 millioner kroner

Kilde: Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet

Udsigt til at hæve skatter

For ikke at skære ned på velfærden, må kommunen til gengæld hæve kommuneskatten med 0,56 procent. Og det vil Rudersdals borgmester gøre.

-  Vi vil ikke forringe vores gode service, så det kommer til at betyde en ekstra regning til vores borgere. Den regning, som Christiansborg nu sender til os, må vi sende videre til vores borgere, siger Jens Ive.

- Jeg havde gerne været en skatteforhøjelse foruden, men det her er trods alt spiseligt, og på landsbasis er det et flot og ordentligt resultat med et Danmark i balance, siger han.

Kommentator: Gentofte og Rudersdal er vindere på trods af enorm regning

TV 2 Lorry har spurgt den politiske kommentator, Hans Engell, hvilke kommuner i Hovedstadsområdet, der har vundet på denne aftale. Og her nævner han flere nordsjællandske kommuner - deriblandt Rudersdal og Gentofte.

Kommunerne slipper ifølge Hans Engell billigere end forventet, fordi der i aftalen er sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne for op til 6,5 milliarder kroner i 2021 og 5,5 milliarder kroner derefter. 

Men der er stadig sigtet efter - og flertal for - at det er de rigeste bykommuner i Nordsjælland, der skal betale til de fattigere landkommuner, siger Hans Engell.

- Fra det øjeblik, at Liberal Alliance og De Konservative røg ud af forhandlingerne har der ikke været udsigt til, at de rigeste kommuner kunne klare sig igennem, siger Hans Engell.

Gentofte: Kæden hopper af

Gentofte Kommune står til at skulle punge 164 millioner ekstra ud om året. Det er væsentligt mindre end de 291 millioner, som de stod til at skulle bidrage med i Regeringens udspil fra januar.

Alligevel ser borgmester, Hans Toft (K), ikke sig selv som en "vinder".

Ifølge ham svarer regningen fra udligningsreformen til en skattestigning på 2,8 procent for kommunens borgere – en del højere end hvad Social- og Indenrigsministeriet har meldt ud.

- Jeg synes, man skal være meget forsigtig, når man taler udligning og retfærdighed. Jeg synes, at når man betaler cirka 60 procent af sine indkomstskatter til andre kommuner, så er det meget. Og når man betaler 95 procent af den sidste skattekrone, man får ind i udligning til andre kommune, så synes jeg godt, man kan tillade sig at sige, at det er uretfærdigt.

- Jeg kan godt kan se, at andre kommuner har problemer, og dem kan man jo hjælpe. Men når alle begynder at skulle have, uanset om de i dagligdagen har et langt større rådighedsbeløb for sammenlignelige familier, så er det kæden efter min mening hopper af.

Se, om din kommune skal bidrage eller modtage penge i det nye udligningssystem:

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere.

Holder du din mus over kommunen, kan du se, hvor mange penge de skal bidrage med eller får.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik