Nordsjællandske borgmestre: Så meget vil vi betale i udligning

Regeringens udspil til en udligningsreform er uretfærdig, mener borgmestre, der står til at skulle betale mere. Læs herunder, hvad de selv mener vil være rimeligt, at de betaler i udligning.

- Vi skal i hvert fald ikke betale mere, efter rimelighedens grænser, end det vi betaler i dag.

Ordene kommer fra den konservative borgmester i Gentofte Hans Toft, som svar på, hvad han selv mener er rimeligt, at den velhavende kommune skal betale i kommunal udligning. I flere interviews til diverse medier, har han nemlig udtalt, at ”grænsen for hvad der er rimeligt at betale til andre i solidaritet, den er langt overskredet.”

Gentofte Kommune skal i år betale 3,3 milliarder kroner i udligning til landets mindre velstillede kommuner. Beløbet er vokset til omkring det dobbelt siden den sidste store udligningsreform i 2007, fordi kommunens indtægter siden da også er vokset.

quote Man må jo tage sig til hovedet over, at nogen overhovedet kan foreslå noget sådant i retfærdighedens navn. Jeg synes ikke, at det er retfærdigt

Hans Toft, Borgmester, Gentofte

Men regeringen mener ikke, at beløbet er vokset nok, og vil derfor hæve Gentoftes udligningsregning med yderligere 343 millioner kroner.

Regeringen har lagt vægt på, at udligningen mellem kommunerne skal være retfærdig. Deres udspil, har derfor fået titlen: Råd til velfærd i alle kommuner – mere retfærdig udligning

- Man må jo tage sig til hovedet over, at nogen overhovedet kan foreslå noget sådant i retfærdighedens navn. Jeg synes ikke, at det er retfærdigt, siger Hans Toft.

Rudersdal kan ikke finde retfærdighed i regeringsudspillet

I Rudersdal Kommune foreslår regeringen at hæve den årlige udligningsregning med 201 millioner kroner, fra 1,5 til 1,7 milliarder kroner. Men heller ikke i Rudersdal kan borgmesteren se retfærdighed i udspillet.

- Det støder mig, og det støder mine borgere, at vi skal betale til en lang række kommuner, der ikke har et reelt behov, siger Venstreborgmesteren Jens Ive.

quote Det støder mig og det støder mine borgere, at vi skal betale til en lang række kommuner, der ikke har et reelt behov

Jens Ive, Borgmester, Rudersdal

- Retfærdighed afhænger jo af, hvem man betaler til, og jeg er jo indforstået med, at dem der har et reelt behov, dem skal vi selvfølgelig hjælpe og holde en hånd under. Men problemet med både den nuværende udligning og med regeringens udspil er, at de kræver, at vi skal betale rigtig mange penge til dem, der i forvejen har rigtig mange penge, siger Jens Ive.

På spørgsmålet om, hvor meget han så mener, at det vil være retfærdigt, at Rudersdal bidrager med til landets øvrige kommuner, har han følgende svar.

- Jeg mener som udgangspunkt, at vi skal blive på det niveau, hvor vi er i dag, men der skal samtidig ske en anden fordeling af de penge. For ud af de halvanden milliard kroner vi betaler i dag, der betaler vi rigtig mange penge til kommuner, som ikke har et behov, og som har kæmpe kassebeholdninger. Det er simpelthen formuende kommuner, der fylder deres kasser yderligere op, og det er bare ikke i orden, siger Jens Ive.

quote Regeringen ligger jo simpelthen og prioriterer deres egne storbyer, altså giver penge til deres socialdemokratiske borgmesterkolleger, i stedet for at skabe en reel udligning

Jens Ive, Borgmester, Rudersdal

Jens Ive vil altså gerne betale til, at alle danske kommuner kan give deres borgere et anstændigt serviceniveau. Men han mener, regeringen bør genoverveje deres udspil og i højere grad kigge på retfærdighed ud fra, hvem der reelt har behov.

- Der er jo ikke nogen retfærdighed i regeringens udspil, for der er en lang række kommuner, især udkantskommuner og ø-kommuner, der får alt for lidt i regeringens udspil. Regeringen ligger jo simpelthen og prioriterer deres egne storbyer, altså giver penge til deres socialdemokratiske borgmesterkolleger, i stedet for at skabe en reel udligning, siger Jens Ive.

Vi betaler i forvejen ud over smertegrænsen

Flere af de borgmestre, der står til at få en ekstra udligningsregning i regeringens udspil, har udtalt, at regningen er langt over smertegrænsen for, hvad kommunerne kan håndtere. Spørgsmålet er så bare, hvor smertegrænsen faktisk ligger.

quote Smertegrænsen er jo et politisk standpunkt, til hvor meget man synes, der kan betales, og jeg synes smertegrænsen var nået, allerede før regeringen kom med deres udspil.

Hans Toft, Borgmester, Gentofte

- Smertegrænsen er jo et politisk standpunkt, til hvor meget man synes der kan betales, og jeg synes smertegrænsen var nået, allerede før regeringen kom med deres udspil. For kommunen betaler i forvejen en udligningstopskatteprocent på 93 procent af alle merindtægter, og det synes jeg, er alt for meget, siger Gentoftes borgmester Hans Toft.

Også i Rudersdal mener borgmester Jens Ive, at smertegrænsen allerede er overskredet. Ikke fordi beløbet kommunen betaler er for højt, men simpelthen fordi nogle af pengene efter borgmesterens opfattelse går til de forkerte modtagere.

- Smertegrænsen er jo nået ved, at vi betaler mange hundrede millioner kroner til kommuner, som i den grad modtager for meget. Og det er jo det man skal starte med at se på, altså se på alle dem der modtager penge, som slet ikke burde, slutter Rudersdals borgmester Jens Ive.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik